14 C
Brønnøysund
lørdag, august 13, 2022
spot_img
HjemKultur- Dette var jo knalltøft!

– Dette var jo knalltøft!

-

Soulfulle superlativer er å høre på Rootsfestivalens utstilling i Storgata i Brønnøysund. 
– Dette var knalltøft! Hvem er kunstneren som står bak dette? spør Ronald Lien og får umiddelbart svar. 

Tone Larsen har levendegjort blant annet rocka artister og har åpen utstilling til i ettermiddag, lørdag. Men kan også finnes via Instagram og Facebook.

For den som har sørget for å levendegjøre blant andre rocke- og soulartister står like ved bildene og heter Tone Larsen. Hun er en av to visuelle skapere du finner tilknyttet Rootsfestivalen som arrangeres fra 13. – 16. juli. – og frem til barne-tv-tid er det mulig å stikke innom pop-up galleriet du finner like overfor Havnesenteret, mellom en frisør og en hudpleiesalong.
– Dette var artig å se, sier Roald Lien, som har tatt turen innom sammen med Laila Reitan for å ta en kikk. De opplever tydeligvis flere blikkfang.

Tar du en nærmere kikk på håret til Elvis, ser du hva det er laget av.

Kunstneren får stadig spørsmål hvordan bildene lages, for det er ikke vanskelig å kjenne igjen Bob Dylan, Elvis Presley eller David Bowie – for å nevne noen –  men hvordan er dette skapt?
– En del tror at det er fotografier som er brukt for å få til bildene. Jeg har her blant annet hatt en representant fra en fotoklubb innom, som lurte på «er ikke dette et foto da?». Men prosessen er litt mer møysommelig. Jeg tegner artistene, og så finner jeg farger og former som passer til bildene i ukeblader og andre magasiner, river dem ut og limer dem oppå det jeg har tegnet. Jeg bygger opp ansiktet del for del. De originale bildene som da blir skapt blir overført på aluminiumsplater, som jeg synes gir en litt rocka effekt, sier Tone Larsen.

Kjente artister, spennende uttrykk.

Hun får nikk fra de besøkende. For dette er noe som kan henge i en kul ungkarshule der høytalerene er større enn lenestolene, men bildene passer like fint i en stilig stue som på arbeidsplassen.
– Hvordan jeg begynte med dette? Jeg jobber opprinnelig med akvareller, men jobbet for noen år siden på en ungdomsskole innen kunst- og håndverk. I en oppgave med samme teknikk laget jeg bilde av sønnene mine, og så ble det flere bilder, av disse artistene som har betydd mye for meg, sier Larsen.

Ole Martin Evensen holder til i Abelvær, og du kan se bildene hans også på Norveg – kystmusseet i Rørvik.

Hvordan hun havnet på Rootsfestivalutstilling sammen med Ole Martin Evensen fra Abelvær – som har med seg en rekke fotografier, er takket være leder i Kulturcompagniet; Morten Horn.
– Jeg kjenner mange kreative mennesker fra området her, blant annet Morten, og da var det kjekt å ta med disse hit til Brønnøysund akkurat nå, det passer med noen musikere på veggen når det er musikkfestival, sier Tone Larsen.

Hun får i likhet med Ole Martin Evensen flere innom som kikker på de mange visuelle uttrykkene – og det kommenteres at det også er noe å se på inne på selve festivalområdet. Det forklarer Morten Horn på denne måten:
– Kunstnerne Ørjan Elias Ebbesen Eikemo og Espen Sætervik Olsen har hjerte for Rootsen og så at duken ved veien var litt kjedelig. De har sørget for fargerik utsmykking med sine bilder som er spennende dataanimeringer, sier han og viser til området ved Pride-benken, som i regnbuefarger inviterer til å sitte ned å ta inn festivalstemningen – som avsluttes med Stavangerkameratene og CC Cowboys på hovedscenen i dag lørdag, og der det er nattrock på Kred ved Rock’n Roll Retribution. Altså noe å oppleve for øyne, ører og hjerte!

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no –  958 07 534 

Også inne på festivalområdet er det praktfulle visuelle uttrykk. Disse får mye oppmerksomhet fra de mange som besøker telt og område på dagtid, og er et fantastisk bakteppe når artistene står på scenene og folkemengden er på plass.