Nylig tok Anne Berit Tilrem og Odd Petter Olderskog Leknes over kafedriften på Petter Dass museet. Allerede har de rukket å involvere seg i en ny bedrift. Denne gangen i Herøy.
– Den 15. mars overtok vi Havkanten i Husvær. Mange overnattet der i påsken, sier de to.
Vi møter dem på Margrethes kafè; Den romslige og utsiktsvakre spiseplassen på Petter Dass museet. En drift de to overtok 1. mars i år under navnet Helgeland Catering.
– Vi hadde allerede levert bakst og kaker hit over tid, så det ble naturlig å ta over driften da vi fikk en henvendelse fra Helgeland Museum. Vi har foreløpig åpent her i helgene også i påsken. Vi har fått en fantastisk respons fra lokalbefolkningen og masse gode tilbakemeldinger. Mange kom hit for å kjøpe seg et kakestykke, men oppdaget at vi også kjører en del middagsretter, som pizza fra vedfyringsovn, hvalgryte, kjøttkake og fiskesuppe – og da ble det middag også. Det er helt supert, sier Anne Berit Tilrem.
Eiendommer, hotell, restauranter, nattklubb… og en messe
Tilrem og Olderskog Leknes har vært og er særdeles aktive pådrivere for lokalsamfunnet og har drevet alt fra hotell til Sopranos – som er et spisested i Sandnessjøen, byen de to har base i. De eier bedriften Femur Eiendom, som blant annet eier flere næringsbygg midt i sentrum av byen. Der driver de også kantine.
– Vi har en skapertrang. Vi liker at det skjer ting. Det er ingen tilfeldighet at vi sammen med Sandnessjøen Event og Alstahaug Næringsforening har drevet Båtmessa i Sandnessjøen i sju – åtte år. Vi synes det er viktig og fint med aktivitet her, sier han.
– Men rike blir vi jammen ikke av dette, skyter Tilrem inn.
– Nei, vi har nok ikke startet opp ting for å bli rike, nikker han.
– Vi blir rike på hyggelig menneskekontakt, på god feedback og på opplevelser. Drivkraften vår er å gi gode opplevelser, sier de to.
50 på lønningslista
At de næringsmessig har stor aktivitet og bredde, synes på lønningslista, som i dag består av 50 personer i full- til delstillinger.
– Vi har med oss mange gode folk. Blant annet var en kokk i sving på museet nå i påsken. Dette er en kokk som sørger for kaker og bakst, enkle, gode middagsretter, men som også kan svinge opp med «fine dining». Det å kunne tilby hele spekteret er godt, for den som kommer hit på museet håper på et enkelt måltid etter en god gåtur i de fine turomgivelsene her. Den som kommer til gjestehuset Havkanten i Husvær med sine forretningsforbindelser eller en gruppe som skal ha selskap, ser kanskje for seg en treretters med god drikke til. Behovene er ulike, sier Tilrem.
Driver Skogsholmen gjestehus på femte året
I 2020 kjøpte Tilrem og Olderskog Leknes Skogsholmen gjestehus i Vega kommune – midt i området som er del av Unescos verdensarv.
– Der skal vi to være i hele juli og ta imot gjester, vi har mange bookinger allerede. For oss er stedet et smykkeskrin, så vi gleder oss veldig til å være der i sommersesong igjen, sier Tilrem, om bygningen fra 1942, som har rommet mange gjestehusdrivere. En gjestegård som i dag har 40 sengeplasser.
– Stedet er litt mer utilgjengelig enn Havkanten, som du kan nå via ferje og bil. Men stedet har hurtigbåtanløp daglig i sommersesongen, så det er mange flere enn båtfolket som finner veien dit, tilføyer Olderskog Leknes.
Ungdom får sommerjobb
Vi har tatt noen bilder utenfor Margrethes kafè. Akkurat denne dagen er pizzaovnen kald og mørk, men helgene fremover skal det høres sisslende lyder – med tilhørende duft av mat.
– Vi synes det er sånn stas at vi har fått økt besøkstallene hit etter at vi overtok. Under det nylige arrangementet Barnas museum var det et par hundre besøkende. Nå ser vi frem til sommersesong og enda flere hyggelige gjester. Vi har kokker her, vi har rydde- og vaskehjelp, og er glade for å blant annet få sysselsette ungdom, sier Tilrem.
Det før turen går videre. Kanskje skal de innom Havkanten eller kanskje skal de lage en ny annonse for Gammel Kinoen.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534