Gangarlaje

0
614

Bokmålsordboka kan ikke hjelpe deg med å forklare hva definisjonen av gangarlaje er.
I Brønnøy kan det betyr måten du går på, og i Velfjord i Brønnøy har de gått på tur sammen på en helt spesiell måte i 17 år: – Vi besøker steder med historie og kultur, sier Lisbeth Dyrnes.

Sammen med Roald Pedersen , som også kommer fra samme del av kommunen på Sør-Helgeland, var hun initiativtager til laget som hver eneste onsdag fra april til i midten av september tilbyr gåturer med noe attåt. Hans Langfjord kom med som veiviser og ildsjel et par år senere.
– Dette er ikke bare en turgruppe, men en gjeng som møtes for å lære mer om området vårt. Vi legger turene til steder med kultur og historie, for eksempel besøker vi fraflyttede gårder, eller som den uken dere var med oss på tur, et geografisk sted med betydning, forklarer Dyrnes. 

For vår filmfotograf Olav Søla tok turen med til ei grotte, og fikk høre om historie og se naturfenomen underveis.
– Vi gikk til grotta, men den var full av is og dermed lite tilgjengelig, noen av de tøffeste tok likevel en tur innover for å se seg om, sier Dyrnes og erklærer at denne typen tur kan være for de aller fleste.
– Hvem som kan bli med på tur? Det kan du, og det kan naboen din!
Vi var tre – fire stykker som startet med dette, og har stadig blitt flere. Nå er det ei gruppe på 30 – 40 personer som møtes og går på tur. Og vi har stadig plass til flere, sier Dyrnes om det gratis tilbudet som ikke krever medlemskap eller forpliktelser.
– Vi har ikke vært så opptatte av det. Det viktigste for oss har vært å komme oss ut på tur og oppleve, sier hun.

Det legges altså inn historier fra plasser, om folk og om hendelser i gammel og ny historie, og Dyrnes gir ros til 87 år gamle Hans Langfjord som har vært med på de aller fleste turene de siste 15 årene.
– Han har vært skogreisningsleder, landbrukssjef og gjort skogstakst og har en unik kjennskap til distriktet, faktisk førstehånds helt fra 1950-tallet, da han var leder for plantegjengene i området. Han er utrolig flink til å dele historier, og vi håper han vil klare å bli med oss ut på noen turer i år også, sier Dyrnes, som i likhet med de andre begynner å bli veldig kjent i nærområdet.
– Vi har utforsket svært store deler av distriktet, men vi har ikke vært alle steder der vi må dra et stykke med båt. Det er vanskelig å få med ei så stor gruppe på den typen turer, så vi skulle gjerne ha vært blant annet i Okan, sier hun om et område på østsiden av Velfjorden, som var bebodd av fiskerbønder og der det var egen skole helt frem til rundt 1970.

Hvor turen skal gå i neste sesong bestemmes er i samråd med alle som er fast med på tur.
– Vi har høstfest hvert år på ungdomshuset på Sæterlandet i månedsskiftet oktober/november. Da får alle som har vært med på tur invitasjon. Der koser vi oss med god mat, kaffe og kaker og ser på bilder fra turene vi har hatt, og der legges det ut liste der folk kan skrive på ønske om turmål og opplevelse for neste sesong, forklarer Dyrnes.
Hun er glad for at Magnar Solbakk i Brønnøy kommune deltar på noen av turene og på høstfesten, og gir ros til de som er med og arrangerer.
– En særlig takk går til sjefskokk Laila Estensen som sørger for god mat til de rundt 40 personene som deltar. Bli gjerne med på tur og høstsamling du også, sier Dyrnes.

Tekst: Hege Sæthre Lind – Video: Olav Søla/Coldfeet Media