Den årlige Helgelandsbuffeten i Brønnøysund er et etegilde med 250 matretter og arrangeres i år helga 2. og 3. november.
– Nå er vi i gang med å rigge utstyr og lage den første maten, sier Nils Petter Hartviksen.
I 2018 takket arrangørene; Norges kokkers landsforening Sør-Helgeland hele 1600 spisende gjester for besøket, og på ellevte året samarbeider kokkene med Brønnøysund videregående skole om et arrangement som tydelig er svært populært.
– Vi har som alltid med oss elever fra restaurant og matfag, samt elever fra kokk og servitør. Vi er rundt 20 kokker i sving, en hel haug av innleide bidragsytere og vi har med oss 90 matprodusenter, oppsummerer, Hartviksen.
Som vanlig gjøres en lett, svett gymsal i byens samfunnshus om til stilfull restaurant med hvite duker og rakryggede servitører. Tradisjonen tro stappes både faste kjøleanlegg og tilkjørte fryseskap fulle av mat produsert på stedet.
– Varene er i ferd med å komme og vi venter tre til fire leveranser hver dag. Vi er i gang med første matproduksjon, som er kakebunner. Nå vil det jobbes sent og tidlig, sier faglærer Hartviksen, som forklarer at han har ansvaret for dessert. Som nok også i år består av alt fra panna cotta til tilslørte bondepiker.
Det er andre som har koll på varmmat, fiskebuffeten, oster og blant annet å få skrelt mer enn 150 kilo poteter. Kokkene har alltid trukket frem innsatsen til elevene, og mange har takket for at deres barn eller elever har fått lov til å prøve seg i en storskalarestaurant. For her er det mange som har blitt inspirert og selv har blitt fagfolk som returnerer år etter år for å bidra i arbeidet.
– Hva vi gjør akkurat nå? Vi henter utstyr som skal rigges, sier Hartviksen, som påtreffes midt i Storgata i Brønnøysund.
– Om vi gleder oss? Ja, sier han.
Tekst og foto: Hege Celine Sæthre
Foto fra fjorårets buffet: Raymond A. Hagen
Snart stor buffet: Nils Petter Hartviksen er en av rundt 140 stykker som forbereder stor matfest helga 2. og 3. november.