Lyktene lyser varmt på trappen og inne tar Sigrid Vevelstad imot gjestene i det som en gang var en av hovedgårdene i kystkommunen på Helgeland.
– Velkommen inn. Kaffen er klar, sier hun.

Vi går inn i huset fra 1907, som etter brann året før ble bygget opp nær tufter som stammer helt fra middelalderen.
– Her var en gang storgård på Vevelstad. Flere lensmenn hatt sitt hjem her, og i andre etasje lå faktisk kommunestyresalen og forsyningskontor under og etter krigen, sier hun, og viser vei inn til det nyeste tilskuddet på overnattings- og opplevelsesfronten på det lille tettstedet ved havet.

Men nytt er altså ikke huset, som vertinnen Sigrid Vevelstad har vokst opp i. Noe huset bærer preg av. På en vegg henger en sveivetelefon, på bord og loftsgulv står leker som faller inn under kategorien antikviteter, og i taket henger måneskinnslampen som har lyst opp trappegangen til andre og tredje etasje mer enn ett i et århundre.
– Jeg har fra jeg var liten drømt om å åpne et overnattingssted med servering, og så for meg at det ville ta flere år før det kunne gjennomføres. Men fra sommeren 2017 var det en realitet, sier hun og viser frem i et innholdsrikt hus. Ni rom gir 18 soveplasser i et hus som er renovert i en fin og nødvendig miks av gammelt og nytt.

Vertinnen forteller litt mer av historien. For da oldeforeldrene hennes kjøpet gården av lensmann Falch i 1893, var det mange historier som verserte om hine hårde dager på maktsenteret midt i Norge.
– Det sies at jordkjelleren har vært brukt til mer enn potet og gulrøtter. Det sies at straffangene satt der inne. Det var også de som brøt opp jorda, og var med på at dette ble en storgård, sier hun og gir en rundtur i kjøkken, soverom og stuer. Riktig staselige rom er fylt med like staselige møbler.
– Lite møbler fulgte med huset når vi overtok det for ett år siden. Vi har fulgt med på nett, og har handlet det meste i Trøndelag, sier vertinnen, og peker på ei fargesterk dør i sørstua.
–  Malingen er original, så det vi ser i dag, har blant andre mine oldeforeldres 12 barn sett da de løpte gjennom døra, sier hun.

Gjestegården i Vevelstad har åpent på forespørsel, og mange har ønsket å ta turen dit til hyggelige samlinger.
– Vi har julebord og andre typer selskapelige treff nå før jul, men fortsatt kapasitet til å servere julemat til flere, så det er bare å ta kontakt, sier Sigrid Vevelstad, som blant annet har tatt utdanning innen tradisjonsmat for å være godt forberedt til å ta imot gjester.
– Vi ønsker å servere mat med lokale råstoff i den grad vi kan få tak i det, som potet fra Mindlandet. Vi produserer selv kjøtt, og ønsker etter hvert å lage flere produkter enn egen leverpostei. For eksempel har vi planer om å lage spekemat, sier vertinnen og ber til bords.
Hjemmelaget lefse, nykokt brungomme, selvlaget surdeigsbrød og egenprodusert rabarbrasyltetøy frister og smaker fantastisk til kaffetåren.
– Jeg har enda så mye jeg ønsker å lære, og ser veldig frem til å utvikle dette stedet, sier hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind