Helgeland Museum forbereder første spadetak i jorda på Vevelstad Bygdetun, for ved brennevinsbua, Dortotheastua og naustet kommer det i løpet av 2023 et nytt bygg.
– Byggingen er i gang ved nyttår, sier avdelingsleder Sofus Kjeka.
De ti byggene du finner på tunet i dag skal få etterlengtet tilskudd, for her er alt til nå gjort på gammelmåten.
– Vi har ikke hatt innlagt vann eller tilgang på internett. Det gjør det vanskelig å jobbe herfra på helårsbasis, som vi skal gjøre. Dette er et bygdetun som skal være levende og fra neste høst er planen at vi skal som nå ha åpent hele sommeren, men da også i helgene, sier Sofus Kjeka.
Vi møter ham i full gang med å forbedre noe, for her er det stadig noe som må fikses – eller føyes til.
– Nytt av året er inngangspartiet til Vollastua, sier han og peker mot et rødt hus med gilde, gule tradisjonsblomster ved den nye trammen.
– Her på bygdetunet er det en del å restaurere og holde tilsyn med. Distriktsmuseene har definitivt for lite offentlige og private midler, sier han.
Men nå er endelig planene og avtalene klare for et solid tilskudd på tunet. Lokale entreprenører skal sørge for det nye bygget, som skal romme mye.
– Hoveddelen skal ha utstillinger, det skal bli geopark naturvitenskap og det skal bli kafè hvor folk kan ta seg en pause mens de besøker de ti byggene her på tunet. Det var diskutert om det skulle bli en spasersti ved havet, men vi er blitt enige om å skjerme skjærgården, slik at den får være uberørt. Det blir mulig å gå langs bygningen, men den siste meteren ned til havet skal ikke tilrettelegges, forklarer avdelingslederen.
Han synes det er mye spennende å vise frem i bygningene, og forteller gjerne noe du finner oppe i stabburet, noe det kan være greit å få høre om selv.
– Det jeg synes er stilig her er de ulike byggestilene. Her finner du bolighus fra 1800- tallet, fjøs og naust fra 1900- tallet og små stabbur, sier han og kikker bort på det som kalles brennevinsbua, som i likhet med de andre byggene har sin historie du kan få vite mer om, og dette er bygg som er hentet fra nærområdet.
– Det er faktisk bare ett bygg som kommer fra selve Forvik, de andre er hentet hit eller satt opp, sier han med nikk til naustet som rommer en åttring som var på storhavet i på fiske. Åtte mann håndterte båten, de brukte fire uker opp til Lofoten og var tre måneder på fiske. Det måtte være mange utfordringer både på ferden og under fisket!
Noe som merkes godt på dette tunet er at kvinnehistorie er viet godt med plass, og da tenker vi ikke bare på miljøutstillingene som viser kjøkken med kjøkkenutstyr og vev som i stor grad var håndtert av kvinner.
– Vollahuset var eid av en kvinne og hvis du kikker opp i trappa der ser du et fotoapparat. Det brukte den kvinnelige fotografen Johanna Gardine Aaarstrand som var født i 1880. Fra hun gikk i fotolære i Kristianstand livnærte hun seg av å være fotograf, det var ikke vanlig på den tiden, sier Kjeka og viser videre rundt i bygdetunet som fortsatt eies av Vevelstad Historielag, men som fra 2004 ble en av de 18 driftsavdelingene i Helgeland Museum.
Den lokale driftslederen synes initiativtakerne Ole Olsen, Konrad Andersen og Arnt O. Åsvang gjorde en enorm jobb med å samle lokal historie, og han ser frem til å få ferdig det nye museumsbygget, som vil gjøre hverdagen svært mye enklere for drivere og besøkende på tunet.
– Jeg ser frem til å vise frem kuriøse ting, og tenk, der oppe står Peder Orso-fjøset. Det er så lite at det bare har plass til ei ku!
Sofus Kjeka går tilbake til vedlikeholdsarbeid etter å ha gitt ros til ungdommene som har vært museumsverter hele sommeren.