Det er klart at rektor ved Havbruksakademiet på Toft i Brønnøy, Alexander Halsen sier gode ord om sine elever, men en gjeng som jobber og lærer ved havbruksanlegg, så å si på merdekanten, tar sikkerhetskurs, båtførerprøver og har skikkelige praksisopphold må bli rustet for yrkesfremtiden.
– Hva vi jobber med nå? Opptak til neste år! Straks frist, sier han.
For allerede 1. mars må de som ønsker å ta en videregående utdanning ha bestemt seg for hva de har lyst til å satse på, og da er et årsferskt tilbud innen havbruk et mulig valg.
– Høsten 2018 var vi i gang med Havbruksakademiet, som er en videregående friskole med VG1 i Naturbruk og VG2 i Akvakultur. Vi har 15 elever på VG1 og har plass til 15 til på høsten. Opptaket nå er til både VG1 og VG2, forklarer rektoren fra Brønnøysund.
Det har vært mange grunner til å juble for eierne Norsk Havbruksakademi i løpet av året, for nylig var det klart at akademiet har fått fagskolegodkjenning.
– Vi har fått statlig godkjenning for høyere yrkesfaglig utdanning, for driftsleder- og havbruksteknikerutdanning. Det er stort å få dette på plass, og målet er oppstart januar 2020, forklarer Halsen.
Men tilbake til Havbruksakademiet, som hadde stor aktivitet, også uken midtinorge.no besøkte skolen, som skaper fremtidens fagoperatører i akvakultur.
– Denne uken er det mye praktisk arbeid, og lærerne i naturbasert produksjon er innleid fra Norsk Havbrukssenter, så her blir elevene nesten som en del av kollegiet. De spiser frokost og lunsj i lag, og har kort vei til klasserom og teoretisk undervisning, men har også den praktiske undervisningen like utenfor veggene her: De kan se laksen vokse eller følge utviklingen av ei lakselus på nært hold, sier Halsen.
Han legger til at elevene nå gjennomfører båtførerprøven, og mange gledesrop ble hørt i løpet av dagen.
– Klart de er glade for sertifiseringene og de ulike milepælene de oppnår gjennom skoleåret. Det var særlig innsats og entusiasme her da de var gjennom IMO-50 sikkerhetskurs sist høst. Da var vi så heldige å også få delta på en redningsøvelse sammen med redningsbåt og luftskvadron. Det var litt av et syn da elevene lå i overlevelsesdrakter ute i sundet her, men de gjennomførte godt!
Elevene har vanlige skoledager med matematikk og norsk, men har også utflukter i fjæra der de plukker skjell og lager suppe i kjel over bål.
– De har vært på rådyrjakt, på fjellturer og en rekke andre utflukter. Vg1 Naturbruk inneholder blant annet programfaget naturbasert produksjon og her handler det om et bredt spekter, som biologi, økologi og konkret om anatomi og fysiologi til fisk der de observerer, tar prøver og dissekerer. Mye praktisk, altså, sier han og legger til at alle har vært på praksisperiode på havbruksanlegg i Nordland.
Vi ser fornøyde elever passere og Halsen bekrefter at elevene trives på det nye akademiet ved havkanten.
– 15 elever startet opp, og nå fire måneder før årsslutt er alle elevene fortsatt med. Ingen har sluttet. Det er vi særdeles stolte av og glade for, fordi det er en stor del av yrkesfagelever som velger å slutte i løpet av et skoleår. Opp mot 40 prosent, sier Halsen.
Han sier seg glad for å få være med på å bygge opp et nytt tilbud.
– Her får både elever og undervisningspersonell utfordringer, oppturer og erfaringer. Det er godt å ha med alle de dyktige ressursene på huset, og vi prøver å ta til oss all kunnskapen vi kan.
Det er veldig artig å få være med på å gi et sånt tilbud til ungdommen, og jeg har tro på at de som går ut herfra blir attraktiv arbeidskraft i fremtiden, sier rektor Halsen.
Tekst: Hege Sæthre Lind Foto: Havbruksakademiet