-3 C
Brønnøysund
torsdag, november 21, 2024

Hei hå, nå er det juleøl igjen

Det kimer nå til juleøltest. Et minimert testpanel erklærer «let the games begin» før 18 sorter drikke relatert til julen åpnes og deles. Hvilket øl vinner på best smak?

Øl vi testet er: Jul på Helgeland (Nordgården Brygg), Lille Bjørn Juleøl (E.C. Dahls), God jul vellagret (Mack), Det klassiske juleølet (Mack), Frydenlund juleøl, Ringnes julebokk, Munkholm alkoholfri, Dahls juleøl, Bad Santa julebrygg, God jul (Nøgne Ø), St. Bernardus Christimas Ale, Nordlands juleøl, Tuborg juleøl, Hansa juleøl, Grevens julecider, Dahl julebrygg, Ringnes juleøl og Aas juleøl.

Vi følger statsminister Ernas oppfordring og er kun fem personer i heimhus i Brønnøy for test, faktisk gjenbruk av testpanelet fra vår juleakevittjakt;
Janne Lise Åsvang Karlsen og Nils Petter Hartviksen sitter juleøltestklare, flankert av Michael Wangsbro og Leif Steinar Lindsø. Vertinnen serverer tygg til ølet, bråstekt elg, hjemmelaget rundbrød, flatbrød og geleer, for å nevne noe av godsakene som gir fornøyde sukk rundt bordet.

Testpanelet besto av Nils Petter Hartviksen (foto), Leif Steinar Lindsø – på hovedfoto, og vertskapet Janne Lise Åsvang Karlsen og Michael Wangsbro.

Tradisjonen med juleøl har etter sigende grobunn i vikingtiden, en syssel som helt bestemt hørte hjemme på noe større norske gårder. Der fikk de påbud fra kongen om å brygge øl til jul og aller helst dele med naboene. Da passer det aldeles utmerket å først helle ølet Jul på Helgeland i testglasset.  Dette kommer fra Nordgården brygg i nabokommunen Sømna.
– Herlig lukt, frukt, gøy, hm, der var skummet ute, sier Hartviksen.
– Dette var spennende, smaker godt, litt bittert, men julestemningen kom ikke helt, sier Wangsbro og Lindsø, noe Hartviksen nikker til.
– Det smaker øl, erklærer vertinnen, som raskt finner ut at hun overlater testingen til karene.
– Alt smaker øl, ler hun.

– Hva dette juleølet smaker? Øl, ler vertinne Janne Lise Åsvang Karlsen. Vert Michael Wangsbro har akkurat smakt på den alkoholfrie munkholmen og sammenligner den med vørterøl.

Så i passende tempo og i mer eller mindre tilfeldig rekkefølge testes noe fra pol og noe fra dagligvarebutikk; norsk øl, to danske og en belgisk, Sistnevnte var det knyttet stor spenning til, for den store flaska oset jul.
– St. Bernardus Christmas Ale, spennende, sier Lindsø og tar en slurk.
– Humle, mye humle. Ikke helt en øl for meg, sier han.
– Her var det røyk og sødme, hm, smaken var ikke der. Denne kan duge til bruk i brød, mener Hartviksen.
– Det lukter mye bedre enn det smaker, tilføyer Wangsbro, så det er tydelig at ingen i testpanelet kimer til julefest med denne belgieren i glasset.

Så testes bokser med juleøl fra Mack, Ringnes, Nordlandsbryggeriet, Frydenlund og Tuborg. De alle lider samme skjebne fra testerne.
–  Dette er lettdrukket og sjelløst, mener Hartviksen, som merker seg at Tuborg har noen ekstra toner, faktisk av lakris.
– Lukten er kjedelig i disse boksene, faktisk lurer jeg på om det var samme øl i noen av merkene, så pregløst smakte det, sier Lindsø.
– Ølet har preg av tynn ettersmak, God jul fra Mack luktet mest spennende, litt som siloen til bestefar, som i dette tilfellet er en positiv ting, ler Wangsbro.

Vertinnen lurer inn en alkoholfri juleøl fra Munkholm. Den får skussmål greit, så henter hun en boks med noe som på ingen måte har noe med øl å gjøre; Grevens julecider fra Hansa Borg Bryggerier.
– Eventyrbrus?, spør Lindsø.
– Ja, dette må være noe folk drikker for å bli eventyrfull, undrer Hartviksen.
– Å herregud, dette lukter syltetøy og smaker gele, tilføyer Wangsbro.

Grevens Julesider har strengt tatt ikke noe i denne testen å gjøre. – Har du sugerør, spør Hartviksen, og får utdelt et. – Det ble ingen paraplydrink, mer sydvestdrink, ler han. – Farlige greier, her kjennes ikke alkoholen, sier vertinnen.

Vi henter frem en Aas juleøl, som i mange tester har scoret høyt.
– Det er bra skum, lukter øl, er godt, men havner i samme sjanger som de andre på boks. Dette er godt, men smaken er uten sjel, sier Hartviksen.
– For meg var denne langt bedre enn «tuborgen», sier Wangsbro.
– Det lukter øl, ja, godt, greit, mener Lindsø.

Ølet fra Nordgården Gårdsbryggeri i Sømna får ofte ros. Her sjekker Wangsbro fargen på ølet.

Vi går over på flaskeøl og starter med Nøgne Ø sin God Jul. Et øl som har reist 1120 kilometer nordover til en øl-interessert gjeng. Bryggeriets nettsider melder at de har hele åtte sorter juleøl, fra alkoholfritt til 13.5 prosent.
– Nå snakker vi oljeskift, røyk, kaffe, lakris, kort sagt et godt øl, ikke nødvendigvis av juletypen, mener Hartviksen.
– Dette var spenstig. Det lukter mye godt, men hm, smaken. For meg blir dette for mørkt. Dette blir rene hostesaften, erklærer Wangsbro, og får støtte fra Lindsø.
– Ja, dette må jeg ha noe søtt til.

– Noe søtt? Jeg har mørk sjokolade gjemt i et hjørneskap. Skal hente, ler vertinnen, når juleøl blir for mørkt og dystert for testpanelet.

Vertinnen henter mørk sjokolade, og trioen smiler bredt.
– Jepp, dette er jo et dessertøl! Kan sikkert funke til all slags julegodis!
De gir omtrent samme skussmål til Ringes Julebokk. Hartvigsen gir god score, mens de andre to synes dette er for mye dessert til topplassering.

Testpanelet merket seg at det ble litt annen smak på ølet når hele boksen ble helt over i glass.

Neste flaske bærer navnet Bad Santa julebrygg og kommer fra det danske bryggeriet Bonum Beverages. Her er både navn og etikett til å glise av, og stemningen er spent.
– Godt krydder, bra fyldighet, men den har ikke fargen til juleølet, mener Hartviksen.
– Dette var øl med en vri, ikke noe skum, jeg ble usikker. Det er grei smak, men passer nok før jul, ikke til julematen, mener Lindsø.
– God smak, er enig i at dette kan være et adventsøl, sier Wangsbro.

Vi har igjen en boks og to flasker øl fra E.C Dahls til sist. På nettsidene kan vi lese at Erich Christian Dahl var en sentral aktør i Trondheim, en levemann, dansk konsul og grunnlegger av E. D. Dahls Bryggeri i 1856.
– Dahls juleøl er på flaske, er seks prosent, og faller til gulvet som et skjemt julebrød.
– Dette var merkelig, den hadde jeg ikke klart en hel flaske av, sier Hartviksen.
– Billig smak, dårlig, supplerer Lindsø.
– Har de hatt feil på pumpene, undrer Wangsbro, for samtlige har akkurat smattet seg gjennom Dahls julebrygg på boks. Den kalte de lett, fin, med julesmak og rett og slett spennende. Et øl de kunne kose seg med hele kvelden.

Testens klare vinner; Lille Bjørn Juleøl fra E.C Dahls. Selv vertinnen likte dette ølet.

E.C Dahls Lille Bjørn Juleøl helles i glass og en diskusjon oppstår umiddelbart. Ikke en eneste tester dveler rundt en enebærbusk, men uttaler sterkt og klart at her er juleøltestvinneren!
– Dette var saker. Ikke 100 prosent jul, men godt, fast i munnen, lite krydder og fjas, sier Hartviksen.
– Godt øl, nikker Wangsbro og Lindsø.
– Jo, dette har det lille, ah, sier Hartviksen.
– Jepp, prikken over i’en. Denne vil jeg ha som juleøl, sier Wangsbro.
– Oi, denne likte jeg også, støttes! sier Janne Lise Åsvang Karlsen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Vertinnen henter ei bok til hjelp for å diskutere øl og mat når testen er ferdig. Det viser seg at testdeltaker Nils Petter Hartviksen, som blant annet er med i Norske kokkers landsforening Sør-Helgeland, har vært med på å lage noen av oppskriftene i boka. – Det var dyktige Jørn Idar Almås Kvig som samlet en gjeng til å lage rundt 50 oppskrifter der en av ingrediensene var øl. Det ga mersmak å bidra, sier han med smil.

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste