Fersk eier og driver av Koffein AS i Brønnøysund, Julie Sofie Stegli, serverer rause kopper kaffe og har tro på kvalitet, kompetanse og gode kaffebønner.
Det er tidlig formiddag i den nye kaffebaren på Havnesenteret som åpnet dørene i september. Wraps er smurt, salat er kuttet, kaker er satt ut i disken og nå males kaffebønner.
– Jeg kan stille inn denne maskinen sånn at vi får riktig malingsgrad, alt ut fra hva vi skal lage, forklarer medarbeider Sunniva Meyer Sørensen og lar flere bønner kvernes med en summende lyd.
Eier Julie Sofie Stegli tar seg tid til en liten prat i Friends-sofaen, et hjørne på kaffebaren der du faktisk kan se episoder av den amerikanske serien som tidvis finner sted på en kaffebar, men i serien i gigantiske New York.
– Hvordan jeg havnet her og startet bedrift på dette lille stedet? Jeg er fra Brønnøysund og har rukket å studere et år i Spania, og skulle bli førskolelærer med utdanning fra Trondheim, men kaffe skulle bli hovedingrediensen i min drømmejobb. Jeg fikk meg nemlig jobb på Espresso house der alle må ha baristakurs for å få fast jobb, og etter den typen kursing og etter hvert mer ansvar i kaffebaren var jeg solgt; Jeg ønsket ikke å sitte fem år på skolebenken, men var klar for å skape en jobb jeg ville trives i, sier hun.
Og det har hun gjort. På rekordtid. Fra tenkeperiode i vår, til handling i sommer og åpning i høst.
– Familien min oppfordret meg til å starte selv, og jeg gikk på jakt etter lokaler. Det var ledig her, og min søknad med forretningsplan gikk gjennom. Med god hjelp kom jeg i gang og er så heldig at jeg har med meg to faste medarbeidere og to ekstrahjelper, sier hun og bekrefter at lokalbefolkningen var veldig klare for å få en ny kaffebar på samme sted.
– Men vi kjører litt annet konsept enn de som var her før. Vi har ikke varmmat, men småretter og kake, for det er kaffen som skal være i sentrum her hos oss. Vi serverer i store kopper, og fyller de opp igjen når du har drukket opp. Vi elsker kaffe selv, og vil at andre kaffeelskere skal finne sin plass her!
Noe som tydeligvis har skjedd, for tidvis er det vanskelig å finne ledige seter, og kaffemaskinen brygger og steamer ved gode medarbeidere. Her serverer de ansatte latte, mocca, flat white, espresso, og enkel svart kaffe.
– Alle skal på kurs. Jeg merket selv hvor mye jeg lærte på å teste, smake, lukte og få inn fakta og historikk. Det er viktig å kunne produktene vi selger, sier hun og beskriver opplevelsen da hun åpnet kaffepose fra leverandøren hun valgte ut.
– Vi ønsker høykvalitet og ble lovet kaffesortene arabica og robusta av beste sort. Da jeg åpnet prøvepakken og fikk laget første kopp kaffe holdt jeg på å grine. Smaken var så god at tårene kom frem i øynene. Og jeg tenkte; Hvis jeg liker kaffen, er det også sjanse for at andre liker den. Da har jeg tro på at vi kan lykkes, sier hun og ler på spørsmål om hvordan det var å åpne en ny bedrift.
– Det var skummelt, som å ta eksamener på nytt, men samtidig svært spennende og rett og slett fantastisk. Jeg tror ikke jeg får oppleve samme nervepirrende opplevelse igjen!
Tekst og foto: Hege Sæthre Lind