6 C
Brønnøysund
søndag, oktober 6, 2024

– Rørende å oppleve gleden Velfjord bygdemuseum gir!

 

Mye spennende venter på Gamle Samvirkelaget for den som tar turen innom, og det som trolig har imponert fungerende museumsbestyrer Laila Victoria Voie mest i sommer er 70 års feiring av bygdetunet på Strøm!

Inne i Helgeland museum sin avdeling i Hommelstø i Velfjord i Brønnøy kommune er det nytt å se i utstillingen – i tillegg til kjente objekter som den sagnomsuste sekken ingen har åpnet.
– Du har merket deg våpnene som ligger her! Det stemmer, disse våpnene har ikke vært stilt ut her på denne måten før. De har vært på ulike steder- gjerne på bygdetunet, men nå kan folk komme hit og se blant annet børsa Hans Ingebrigtsen Govasli skjøt aller siste bjørnen i Vassbygda med, sier Voie.

Fra bygdetunet på Strøm

Oldebarn har donert

Hun viser en samling gamle våpen som ellers blir lagret i et magasin.
– Grunnen til at vi viser våpnene her er blant annet innspill fra de som har donert våpnene til oss. De ønsker naturlig nok at folk skal kunne få oppleve det bygdefolket hadde til å overleve med før i tiden. Blant annet har et oldebarn av Govasli donert noen av disse, og vi håper giverne setter pris på at klenodiene nå vises frem, sier hun.

Fra tiden før plastikksamfunnet. Tre, lær, stål og skinn er noe av det gjenstandene er laget av.

Har blitt glad i stedet

Laila Victoria Voie er fra Overhalla i Namdalen og stepper inn for en museumsbestyrer i permisjon.
– Det å jobbe i helsevesenet er noe helt annet enn å være her på museet; jeg har allerede rukket å bli glad i dette stedet, bare se her ute, sier hun og går foran til bildemontasjen som er laget på yttersiden av Gamle Samvirkelaget.
– Der på veggen kan du se Govasli, og der kan du se bilde fra bygdetunet som har gjort et stort inntrykk. Jeg har forelsket meg helt i dette stedet selv, for det er en stressfri sone. Det er godt å være der, for man senker skuldrene.

En del av historien – velbrukt, vakkert og solid.

Jeg fikk forresten høre fullstendig riktig kommentar fra to ukrainere bosatt i Israel – som besøkte stedet i sommer. De sa: «Dette er jo fullstendig plastikkfri sone», det er jo sånn det er. Her er det kun treverk, stein, det originale og det ekte, sier hun om bygdetunet som ligger en femminutters tur unna.

Harald Strøm satte spaden i jorda på et idyllisk sted ved Strengvatnet.

Feiring – og takker historielaget

Hun forklarer stemningen da bygdetunet på Strøm ble høytidelig feiret i juli; med alt fra Hilstad musikkorps til lokal media til stede.
– Vi i Helgeland museum samarbeidet med Velfjord historielag – og vi er en stor takk skyldig for innsatsen de gjør for stedet. Det var 90 – 100 besøkende, god stemning, både med folk fra området, turister og gjester. Det gjorde stort inntrykk å se hvor mye stedet betyr for de som bor her, og utflyttede velfjordinger.

Øyenvitne til historisk spadetak

Den som gjorde størst inntrykk var nettopp ei som kom tilbake for anledningen, hun som hedret grunnleggeren Harald Strøm – og som delte sitt minne fra en dag for 71 år siden!
Ranveig Vonheim Seip het damen som imponerte og hun kunne gjøre mer enn å fortelle at Velfjord bygdemuseum er en stor rikdom og et sted det er flott å komme tilbake til.
– Hun var nabo til grunnleggeren Harald Strøm og fortalte at allerede i 1946 hadde området som i dag er bygdetun fått navnet «Minnetun». Hun kunne berette at hun som bare seks år gammel fulgte med da grunnleggeren ryddet buskas og gjorde klart for at det første huset på tunet skulle komme opp: En kornlåve fra Dalaunet fra slutten av 1700-tallet. Ranveig var til stede da grunnleggeren sto ved Strengvatnet på Strøm. Han tok en spade og satte den i jorda. Etter det første spadetaket sa han til henne «Ranveig, nå er du med på en stor og viktig begivenhet. Hun forsto ikke helt hvorfor det var viktig, men hun forsto at mannen var fylt av høytid. Hennes historie gjorde inntrykk, sier Voie.

Lås fra bygdetunet på Strøm

Besøkende vil høre historier

En tur på Strøm bør oppleves av den enkelte, for det er som Voie sier ei stemning som både inspirerer og pirrer. Da midtinorge.no var innom tunet for en tid tilbake, var det gjestende fra Vestlandet, som gjerne ville vite mer om det gamle kvernhuset. Det skal være et særlig spesielt stykke byggverk og av stor historisk betydning.
– Dra gjerne pg se selv: Vasshjulet, turbinen av tre, alt er intakt, innskyter Voie.
Men vestlendingene ville også gjerne vite om det spøker på stedet. Guiden som var til stede på det tidspunktet; Aile Eira delte historier som ga gjestene et lite grøss, men det var også historiske dokumenterte fortellinger å høre: Særlig interessant var det hun hadde å berette om åttringsbåten fra 1880, som Peder Olsen Langfjordhaugen kjøpte og brukte på lofotfiske frem til rundt 1920.

Dylan-tolker på besøk

Museet har åpent alle dager unntatt søndag og mandag.
– Når vi har åpent er det mulig for folk å få omvisning på bygdetunet på Strøm. Det må bare gjøres avtale med oss først, sier Voie, som ser frem til planlagt konsert på Gamle Samvirkelaget i høst:
– Tom Roger Aadland – den dyktige Dylan-tolkeren, skal til Mo i Rana 4. oktober. Han ønsker å komme hit til oss den 3. oktober og holde intimkonsert. Det tror jeg også blir magisk, for han synger jo så vakkert på nynorsk, avslutter hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Bygdetunet på Strøm i Brønnøy fylte 70 år i sommer. – Vi har åpent fem dager i uka – og har omvisning på forespørsel, sier fungerende museumsbestyrer Laila Victoria Voie.

Related Articles

Arrengementer

2024 oktober

Uke 2

man 30
tir 1
ons 2
tor 3
fre 4
lør 5
søn 6
man 7
tir 8
ons 9
tor 10
fre 11
lør 12
søn 13
man 14
tir 15
ons 16
tor 17
fre 18
lør 19
søn 20
man 21
tir 22
ons 23
tor 24
fre 25
lør 26
søn 27
man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3

Siste