Stein på stein er lagt for å skape ei røys du kan kikke inni. En trist hendelse er gjengitt i en vegg og en vakker kopi av kirkeornament er kommet på plass. Vi er inne i senter for kystkultur og kystnæring på Rørvik, og til sommeren står en ny utstilling ferdig til glede for de mange årlige besøkende.
Daglig leder Rune Balle jobber på med ny utstilling og kunstner og handykvinne Kyien Fox skaper mer av utstillingen som skal vise smakebiter fra historien i nordlig del av Trøndelag de seneste 10 000 årene.
– Dette er et spennende arbeid. Utstillingen var ikke i stor grad endret fra Kong Harald åpnet museumsbygget i 2004 til vi begynte å gjøre endringer her i 2017, så det er godt å være i gang, sier formidlingsansvarlig Nina Grindvik Sæternes.
Vi blir invitert med en tur gjennom lokaler som tydelig transformeres. Der veggene før viste sagn om skapningene i havet, finner du nå boplassen til menneskene som trakk nordover etter istiden. Der du kunne se bygninger fra nærområdet under sildefisket storhetstid, kan du nå føle at du går inn portalen til 1100-tallskirken på Nærøya.
– Det gjøres store endringer, som her henger vi opp redskaper vi kopierer, men en del av utstillingen beholder vi, som Nærøya-martnaden, som vil være nær den nye delen av utstillingen som viser hvordan Rørvik vokste frem som et pulserende handelssenter på 1800-tallet på grunn av gunstig plassering med dampskipskai og fiskeriene. Det som er lånt oss fra Vitenskapsmuseet i Trondheim er også like aktuelt fremover, forklarer Grindvik Sæternes og viser vei gjennom rommene.
Hun forklarer at de ønsker å fortelle mer om geologi og bergarter i området.
– Annet nytt er dette området som forteller historien fra tre tragiske forlis nær Rørvik. Vi vil vise mer om havbruksnæringen, som lokalt bidrar til alt fra arbeidsplasser til reiselivsopplevelser. Du kan oppleve visningstur til havbruksanlegg som er kombinert med tur til fiskeværet Sør- Gjæslingan, opplyser den formidlingsansvarlige, som gir ros til de som bidrar i arbeidet med den nye utstillingen.
– Vi er glade for å ha med oss dyktige håndverkere og kunstnere, sier hun.
Og like begeistret må medarbeiderne ved museet være over den spennende plassen de bor på. Ennå finnes det gjenstander på havbunnen ved Nærøya, der det allerede er funnet vakre Røhmer-glass, krukker og mynter.
– Det er funnet lag på lag med gjenstander der, og det gir et bilde av hvordan de har levd her, hva de har levd av og hvordan handelen langs kysten var, sier Grindvik Sæternes.
Hun viser hvor de skal plassere vikingfigurer med tidsriktige klær, og forklarer at den islandske arkitekten Gudmundur Jonsson, som tegnet museumsbygget er kontaktet for å gjøre endringer i form på bygget.
– Og her inne bygger vi et lite amfi med plass for grupper eller en skoleklasse. Her skal vi vise all slags mulige kortfilmer, sier hun.
Norveg inneholder mye interessant, og grunnleggeren av museet; Paul Woxeng (1883–1967) gjorde større kulturhistorisk innsamlingsarbeid. Han startet å vise frem museumsgjenstander gården sin Vågsenget, etter hvert ble det kommunalt eid og i 2019 feirer museet – som i dag omfatter Vågsenget, i fiskeværet Sør-Gjæslingan, Norveg og ikke minst Berggården som også er midt i sentrum av Rørvik – 100 år.
– På Berggården blir det god gammeldags førjulsstemning søndag 25. november og ute på tunet blir det julemarked med lokale produsenter, sier Grindvik Sæternes om arrangementet som er et samarbeid mellom Kystmuseet Norveg og dugnadsgjengen for lyssetting av kystbyen Rørvik.
Sommeren 2019 blir Berggården åpen hele sommeren for kafe og museumsbesøk fra 15. juni til 15. august.
Tekst og foto: Hege Sæthre Lind