Modig vakkert og vakkervemodig

0
1460

Hva slags opplevelse får du når kunstner Lars Laumann inviterer til Brønnøy Kunstlaugs andre utstilling der Bautastein fremfører sin nye singel Mor og far? Ett av de riktige svarene er en sjelevarm og ekte.

For som med alt av kunst og kultur er opplevelsen subjektiv og da overlates vi til å lytte, tenke og føle selv.
– Jeg er veldig glad for igjen å ha fått med meg folk med lokal tilknytning på utstilling, og denne har jeg kalt Arild Toft, Picasso og e. Navnet kommer blant annet av det dere ser på veggen der borte; noe av det som er grunnen til at jeg er kunstner i dag, sa Lars Laumann og fortalte om sine to besteforeldre, som var kunstnere, og lot unge Lars få lov til å skape sine egne uttrykk i deres atelier.
– Tema i dag er portrett av noen som har inspirert deg, eller vise det noen som har inspirert deg har laget. Min bestemor Lillian Laumann laget de to tekstilarbeidene til venstre og min morfar Bernard Aune bjørkemaleriet og speilet til høyre. I midten er tre malerier signert mitt navn da jeg var seks år gammel, sa Laumann som i dag ikke er maler, men internasjonalt kjent for sine videofilmer, installasjoner og skulpturer.

De andre kunstutrykkene på veggene var signert Tore Engen – maleriet av Arild Toft, som var lokalkjent tidligere redaktør, Katharina Fagervik, Inger-Hilde Nyrud, Camilla Orvik, Lene Sund, Espen Tversland og Olav Brodgar Tversland, der de tre sistnevnte var tilstede på åpningen av utstillingen torsdag 15. november.
– Vi har med far og sønn som har laget hvert sitt bilde, sa Laumann og viste til far og lille sønn Tversland, som hadde med seg hvert sitt bilde.
– Er dette det første portrettet du har laget, spurte Laumann den yngste Tversland.
– I alle fall på utstilling, repliserte han, til de lyttende på et fullsatt Goma.

Lene Sund vokste opp i Brønnøysund og har flyttet tilbake som voksen.
– Jeg var aldri noen maler som liten, men jeg leste mye. Bildet jeg har med meg her er inspirert av Hamsun og boka hans som vant en Nobelpris i 1920, nemlig Markens Grøde. Som ung syntes jeg boka handlet om jordbruk og mer jordbruk. Som voksen leste jeg den på nytt og lot meg oppsluke av historien om Inger Sellanraa som lot meg kjenne på følelsen ikke så mange snakker om; Skam og styrken i skammen. Den kunne være dødelig, sa hun og delte Ingers tragiske historie og sin opplevelse av henne som ble til et moderne uttrykk av en sterk kvinne som tar sin straff og står modig støtt.

Bautastein består av brødrene Rune, Tommy og Tor Even Brennvik, Vidar Tilrem og Lin Sofie Andersen.
– Låtskissen jeg sendte til Lin Sofie kom så raskt i retur med tekst at jeg ble overrasket. Det var ikke mange timene før låten var skapt, og den har gitt oss veldig gode tilbakemeldinger, også fra bransjen selv. Det spennende er at vi har med oss Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, noe som gjør svært mye for låten, men i kveld er det bare oss, sa Rune Brennvik.
– Jeg jobber i barnehage og spilte låten for ungene. De er jo som kjent helt ærlige. «Det er så vakkert – jeg blir så trist», sa en, og vi har fått melding om at flere har felt noen tårer over låten og teksten, sier Tor Even Brennvik.
– Runes låt «gikk rett inn» og jeg la meg til å sove med tankene om da jeg var lita, om mor og far, den svære gården og de mange ungene og søskenbarna. Om forundringen over livet, at vi lett tar for gitt den tiden vi har med våre kjære… og plutselig visste jeg hva jeg skulle skrive, sa Lin Sofie Andersen.

Sammen med resten av Bautastein fremførte hun den vakkervemodige låten Mor og far, som det er mulig å høre for alle på via Spotify.
– Du finner oss på alle digitale plattformer, for vi ønsker å dele musikken vår, tilføyde Rune Brennvik.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind