0 C
Brønnøysund
onsdag, november 20, 2024

Utforsker verden på to hjul

Stadig flere velger å dra på sykkelferie til andre land. Sykkelentusiast Bjarne Rosted fra Brønnøysund har nylig kommet tilbake fra en uforglemmelig sykkeltur i Patagonia i Chile og Argentina.
– Patagonia har fantastisk natur og veldig hyggelige innbyggere – og ligner en del på Nord-Norge, sier han.  

For det er jo her i Brønnøysund og andre steder midt i Norge vi drømmer om en sykkeltur, på et par timer for å klatre opp Torghatten, eller over mange uker med utforsking av mer avsidesliggende turopplevelser og attraksjoner. Men det er lov å øve, for det skal sies, på vintertid er det mørkt og ofte islagte veier her i nord. Da kan en tur til Bolivia, Argentina, Peru og Chile gjøre seg, særlig hvis man har to måneder til rådighet.
– Jeg har syklet i nærmere 30 ulike land nå, for det er en veldig fin måte å oppleve andre steder og kulturer, men denne siste turen var spesielt lang og hadde spesielt hyggelig avslutning, sier Rosted, som til daglig jobber med forenkling ved Brønnøysundregistrene, og som fylte 50 år i februar.
– I den forbindelse tok jeg en reise som ble avsluttet med at ti av mine familiemedlemmer og nærmeste venner kom og var sammen med meg på fødselsdagen den 20. februar i Buenos Aires. Veldig hyggelig, sier han.

Selve opplevelsen startet 2. juledag 2017, da Bjarne Rosted ankom Buenos Aires i nydelig vær og 28 varme grader.
– Jeg måtte gjennom en klimatisering, så der ble jeg i tre døgn og fikk sett attraksjoner som selvstendighetsobelisken som er lyssatt om natta, og spist Argentinsk biff. Så gikk ferden med fly til det fattigste landet i Sør-Amerika: Bolivia med hovedstaden La Paz som ligger 4000 meter over havet. Der ble jeg litt bekymret, for det var første gang jeg var så høyt i tynn luft, men det gikk fint å utforske den farverike byen med bebyggelse i bratte fjellskråninger , sier han.
Og på nyttårsaften fikk han kjøpt den lokale spesialiteten. Nemlig nyttårskake.
– Det var et utrolig utvalg i flotte kaker, så jeg fikk fotografert litt der også, sier Rosted, som dokumenterte hele turen på mobilen sin. Han deler flotte bilder fra guidet tur til Titicacasjøen 3800 meter over havet.
– Der hadde jeg kanskje den mest overraskende opplevelsen på hele turen. Vi tok katamaran til en landsby, hvor det viste seg å være bryllup den dagen. Vi fikk se ritualet som brudeparet gjennomgår, og der en av seremoniene var da ekteparet åpnet panseret på bilen sin, og presten gikk bort og velsignet den blomsterpyntede bilen ved å skvette hellig vann på den. Veldig spesielt, og det er tydelig at det å ha bil blir sett på som noe stort, sier han.
På samme utflukt var Rosted innom Ila del Sol, der den norske oppdagelsesreisende Thor Heyerdahl bygget sivbåt og er hedret med museum.
– Det gikk dessverre ikke an å ta bilder der inne, for mørkt, men vi fikk lov til å sitte på en sivbåtkopi etter hans modell. Den hadde dieselmotor, men tanken var god.

Rosted rakk nok en innholdsrik utflukt før den lange sykkelturen startet.
– I Peru gikk turen til inkafjellbyen Macchu Picchu. Dette er en gigantisk turistmaskin, der vi tok tog frem, og gikk opp fjellsiden i en kø av folk så strengt dyttet fremover etter et pilsystem, at da jeg gikk ti meter tilbake for å ta et bilde, blåste en fyr i en hvinende fløyte, så jeg måtte skynde meg videre, ler Rosted, som legger til at den flotteste opplevelsen hadde han på dag to i Peru, da han besøkte Den hellige dal.
– Der er det imponerende inkaruiner og hyggelige landsbyer. Det var få turister og en fin stund, sier han og gir tips til andre som kan tenke seg til å oppleve Peru.
– Husk bare at du må være forsiktig med hva du spiser i høyden til å begynne med. Kroppen klarer ikke så bra kjøtt og fisk, så supper og grønnsaker anbefales. Heldigvis har de verdens beste supper der, sier han!

Men så over til sykkelturen, som nødvendig nok startet på en sykkelbutikk i Santiago i Chile.
– I den byen er det spesialiserte handelsgater. Det vil si du finner lampebutikkene i en gate og optikerne i en annen. Det samme gjelder sykkelbutikker, som var plassert i San Diego gaten. Få snakker engelsk, men fant en der jeg kunne gjøre meg forstått til, og kjøpte en såpass bra sykkel at den ble med hjem til Norge, sier han.
Rosted fikk handlet telt og primus, og tok fly til Patagonia der utsikten fra flyet var de vakre Andesfjellene.
– Veistrekket Carretera Austral, som er kjent blant syklister fra hele verden, sto ferdig i år 2000. Her kan man sykle i områder man før måtte ferdes med hest, båt eller småfly. Jeg fikk en tøff start med en strabasiøs ut over et fjell i nasjonalpark. Tre millioner klegg med biteevne gjennom stormbergfleecen ventet på meg, så det var ille, men vel fremme over fjellet ble jeg belønnet med en fantastisk utsikt, sier han.
Og nok en liten utflukt. Sammen med 15 andre deltok han på utflukt på hesteryggen, der guiden kun snakket spansk.
– Det er en fordel å kunne litt språk hvis du skal på tur i Sør-Amerika. Det er få som snakker engelsk, sier han og legger til at du må ha god råd for å bruke mobilen på nett til Norge.
– Det er svært dyrt, men det finnes en del kafeer med Wifi, sier han.

I et par dager syklet Rosted ved den nest største innsjøen i Sør-Amerika, Lago General Carrera.
– En nydelig flott vei med en utsikt som var fantastisk. I Pureto Rio Tranquillo var det mulig å ta kajakktur gjennom marmorgrotter. En utrolig opplevelse, sier han.
Rosted syklet videre og kom til byen Cochrane.
– Der fikk jeg beskjed om å ta ut penger. Gjerne mye, for det var 300 kilometers sykling før neste minibank gjennom ødemarka. Jeg gjorde mitt beste for å tømme minibanken!
Rosted syklet, lå i telt ved elvebredden og kom etter hvert til ferjer, som er operert av det chilenske forsvaret.
– Det var helt gratis å ta ferjene, og ferden gikk videre sør i Patagonia. Det var om mulig mer øde enn området jeg hadde passert. Jeg passerte Villa O’Higgins, en isolert landsby med 600 innbyggere. Der stoppet veien og jeg måtte vente noen dager på turistbåt over en innsjø, forklarer han.
På dette stedet var det så mye knott, at myggnettet han først fikk skjeve smil av, ble forsøkt stjålet av medsyklister han møtte på turen. Over innsjøen møtte han konsekvensen av politikk fra Argentinsk side.
– Argentina vil av en eller annen grunn ikke ha veier fra alle steder i Chile. Vi måtte bære sykkelen gjennom et fem kilometer langt gjørmete område, gjennom det som under mer regnfylte tider på året er en elv, forklarer han. Heldigvis syklet jeg sammen med en dame en Sveits, to menn fra Norge og en dame fra Ungarn gjennom dette området. Vi møttes i ødemarka i Patagonia, og det var veldig praktisk å være flere sammen.

Etter utfordrende tur havnet Rosted i landsbyen El Calafate. Der var det faktisk en restaurant der ferdende kunne plotte inn sitt bosted på kartet. Jeg la inn Brønnøysund, og merket meg at nærmeste sted som var merket av var Svalbard …
Rosted tok buss tilbake til Chile og stoppet i nasjonalparken Torres del Paine.
– Så vakkert sted at der kunne man ha trengt en hel uke for å gå rundt og oppleve. Neste stoppested var Puenta Renas, en større by i Chile. Punta Arenas var det sørligeste punktet Rosted nådde i Sør-Amerika, og endepunktet for sykkelturen gjennom Patagonia. Jeg ble mektig imponert over den flotte naturen og de veldig hyggelige menneskene i Patagonia. Naturen ligner litt på Nord-Norge, og Patagonia anbefales for de liker vill natur.

Etter å ha opplevet pingviner i Punta Arenas dro Rosted tilbake til Buenos Aires, der han fikk besøk av slekt og venner.
– Vi hadde bestilt bord på restaurant som var vurdert på Trip Advisor, i lag med 4000 andre steder, og ble kåret til det beste. Det kunne vi bare bekrefte etter en hyggelig aften, sier Rosted.
Med venner gikk ferden videre til Iguazu, 274 fossefall som ligger på grensen av Brasil og Argentina.
– Det var rett og slett spektakulært, men hett. På hotellet vi kom fram til, som rett og slett var i jungelen, viste temperaturen 35 varme grader. Vi ble underholdt av lokal sang og dans, og gledet oss over dette før vi fortsatte turen gjennom deler av Paraguay på sykkel i samme intense varme. Noen av de besøkende damene holdt på å falle av sykkelen av heten, men vi alle måtte trekke på smilebåndet på det øde stedet vi syklet i varmen. Vi ble passert av en lastebil fylt med høns. Vi forsto at det var ferskvaremarkedet i området, sier han med latter.

Rosted og gjestene tok fly tilbake til Buenos Aires, og fikk med seg varme kvelder i en storby.
– Det var en fantastisk flott tur, sier han og svarer på spørsmål om det finnes litt mer kortreist sykkelområde som er verdt turen.
– Donau i Tyskland og Østerrike om sommeren. Du opplever slak nedoverbakke hele turen, og for et fantastisk område hvor det er veldig tilrettelagt for sykkelturister! Anbefales det også, sier han.

Tekst: Hege Sæthre Lind
Foto: Privat med unntak av Bjarne Rosted i Brønnøysund

Bjarne Rosted fra Brønnøysund deler både opplevelser og bilder med oss andre som kanskje kan tenke oss å oppleve nærmiljøet på sykkel … eller verden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste