Leder i Brønnøy Næringsforum, Bjørn Erik Jansen har 139 medlemsbedrifter – og rekrutterer flere!
– Vi satser særlig på fiske- og landbruksnæringen, sier Jansen, som denne uken fikk presentert årets tall fra Indeks Nordland.
For å ta det siste først: Onsdag inviterte Brønnøy Næringsforum inn sine bedrifter til lunsj og nytteinformasjon. Drøye 60 stykker møtte i uvanlig, men svært passende lokale på Brønnøysundregistrene.
– Vanlig møtested Kred gikk ut denne gangen. Det er fint å være her i storstua til Brønnøysundregistrene når Erlend Bullvåg presenterer Indeks Nordland, for tallene er hentet fra både fra næringsliv og det offentlige, sier Jansen, som naturlig nok åpnet for besøk fra inviterte på huset.
Og kort om hva Bullvåg sa: Næringslivet går fortsatt godt på Helgeland, men fremover blir det viktig at vi også handler lokalt og at vi tilrettelegger enda bedre for å få inn nye arbeidstakere i regionen. (Se statistikk og fakta på bilder under)
Nytt gir for næringsforumet
Brønnøy Næringsforum har i mange år vært et svært aktivt lag med stabil medlemsmasse. Sammenlignet med andre byer, har antallet medlemmer har vært prosentmessig høyt, og antallet lunsjer, engasjement overfor de næringsdrivende og politikere, har vært stort. Men det høres ut som at den relativt nye lederen Bjørn Erik Jansen ønsker å få enda større trykk på arbeidet.
– Vi har jobbet med strategi i styret og skal presentere dette på neste medlemsmøte. Vi har ny hjemmeside, ny logo og nytt system for å håndtere og bistå medlemsbedriftene – blant annet med markedsføring. I tillegg har vi ambisjon om å rekruttere flere medlemmer! Det er mange med fra sekundærnæringer og produksjon, men et nytt satsningsområde er service-næringen og de som driver med landbruk og fiske. Disse næringene er viktig for distriktet vårt og vi ønsker å få til et bedre samspill. Samtidig skal vi holde oppe trykket på næringene havbruk, reiseliv og bergverk, sier Jansen.
Mange prosjekter
Årsaken til at Jansen og styret i næringsforumet ser fordel med at alle næringer er godt representert, er i tillegg til samspill, behovet for god omdømmebygging for regionen. Det gjelder å stå samlet for å få gode vilkår for de som driver bedrift her.
– Jo flere samarbeidsprosjekter vi får på tvers offentlig og privat, jo bedre er det for hele regionen. I lag kan vi finne ut hva som er viktig for Brønnøy fremover, og se på felles utfordringer innen blant annet rekruttering. Vi har på plass en avtale med Brønnøy kommune, og den forplikter oss på god måte fremover, sier han.
For Brønnøy næringsforum er med i en rekke prosjekter allerede, og nye er under planlegging.
– Vi fortsetter prosjektet med sommerarbeid for ungdom. Der har vi hatt ute annonse der vi melder plass for 40 ungdommer, og har fått 25 interesserte unge etter få dager. Dette er et samarbeid med NAV og vi har med oss Marianne Høvik og Johanne Myhren på gjennomføringsstadiet, utdyper han.
Tror bra ting vil skje
Jansen tror at bedre samarbeid vil gi lokale bedrifter mulighet til å støtte hverandre enda bedre og vil gi mulighet for å dele både kompetanse og kanskje oppgaver.
– Jeg er veldig optimistisk, både på vegne av næringsforumet og næringslivet. Jeg tror at vi ved næringslivslunsjer kan la flere lokale komme til ordet – at vi kan få flere gode prater over bordet og mulighet til å ta ordet – både på lunsjer og opp mot de som gir oss rammevilkår. Et område vi vet næringslivet må sette inn ressurser er innen bærekraftrapportering, så der vil vi sette inn ressurser for å støtte opp. Og så er det viktig å få i gang de store prosjektene som har vært på vent både her og på Helgeland. Det er bekymringsfylt at havbruksprosjekt står på vent og det er viktig at vi ser på alternativer; som mindre prosjekt som lar seg gjennomføre raskt, sier han.
Egen styreportal for Helgeland
Et annet område som er viktig å ha god kompetanse på, er styrearbeid.
– De bedriftene som lykkes har ofte et godt styre i ryggen. Vi jobber på sammen med næringsforeningene i Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana for å få laget egen styreportal for Helgeland. Dette er etterspurt, så dette er noe vi har som mål å få til. Vi er i startgropa og ser for oss å være rustet for reglene som er og kommer: I dag må bedrifter med omsetning på over 100 millioner kroner ha kjønnsbalansert styre. Et krav om 40 prosent kvinner tror vi kan komme også for mindre bedrifter fremover. Da kan en styreportal gi helt annen mulighet til å få oversikt og kompetanse. Vi tror at samarbeid kan gi oss verktøyene vi trenger på mange områder, tilføyer lederen for Brønnøy Næringsforum.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534