Vi er i hagen bak Sjøgata 37 i Mosjøen. Iris, fredløs, vårakeleier og hvite dupper er noen av de gamle staudene og prydplantene vi ser omkranset av hvite stakittgjerder og pittoreske omgivelser.
– Vi utvikler nå Bestemorhagen videre!
Det opplyser Hans Pedersen, som er prosjektleder for Sjøgata Vern og Utvikling, og som tidligere var direktør for Helgeland Museum.
– Vi har fått blomsterbedene på plass, men det skal også komme bærbusker og urter i hagen, sier han om prosjektet som for Sjøgata Vern og Utvikling ikke er en rekonstruksjon av en gammel hage, men som viser tidstypiske hageanlegg med planter som var vanlige i vårt distrikt i perioden 1890 – 1910. Planter som er kjente og kjære for mange den dag i dag.
Bestemorhagen er tegnet av arkitekt Dag Nilsen fra Institutt for byggekunst på NTNU.
– Vi samarbeider med Sjøgatas Vel om stell av hagen og Vefsn kommune tar seg av grøntområdene her, forklarer Pedersen om den nå forsiktig blomstrende hagen, som kan betraktes enten ved en liten tusletur i hagen eller fra en hvit benk.
– Vi har fire typer møbler under produksjon til hagen, for vi fant ut at de hvite benkene som står plassert der i dag minner mer om de i en offentlig park enn benkene i en privat hage. Vi får nå laget kortere benker som skal stilles mot hverandre med lite bord i mellom, sånn at det er mulig å sitte vendt mot hverandre og være sosial, sier Pedersen.
Ei vakker lønn står inne i Bestemorhagen og i et hageanlegg fra rundt 1900 var det gjerne også noe pyntegjenstander som glasskuler eller figurer.
– Folk hadde også gjerne dueslag eller fuglebrett sentrert i denne typen hageanlegg, og det vi skal få på plass i den runde sirkelen i midten, er en søyle med et solur, opplyser Pedersen.
Han er glad for at de i 2018 fikk en viktig tildeling fra Olaf Billes legat.
– Det Norske Selskap forvalter legatet som er til fremme av blomsterhager, og vi fikk tildelt høyest mulige sum, som er på 50 000 kroner, sier han.
Midtinorge.no tar en liten gåtur i hagen og får kommentar fra kvinnelig besøkende.
– Dette gir en god følelse av å være tilbake i bestemors hage, for her er alle sortene jeg husker, som brannlilje, fredløs og tusenfryd. Hit vil jeg tilbake når det blomstrer enda mer, sier hun.
Tekst og foto: Hege Celine Sæthre