-4 C
Brønnøysund
torsdag, november 21, 2024

Venteliste for Venners venner!

Stemningen er småpratende og forventningsfull og snart skal et fullsatt kurs starte opp.
– Vi har ikke vært med på maken, det er ventelister for å delta på kurset i år. Kjempeartig, sier Heidi Røberg-Larsen, president i Norske Akevitters Venner Brønnøy og omegn.

Norske Akevitters Venner er en kulturorganisasjon som har oversikt over de nær 200 godkjente norske akevittene. Foreningen består av 40 pluss lokallag og som har full koll på de 20 brenneriene som lager de ofte høytidsbrukte godsakene, som spenner fra Ankerdram til Inderøy Aqauvit, som faktisk er produsert midt i Norge.
– Vi er rundt 100 medlemmer i Brønnøy og omegn nå, men tar gjerne i mot flere, sier Røberg-Larsen og går inn for å holde kurs på Hildurs Urterarium en fin kveld i oktober.

Det sitter folk ved alle bord og Rødberg-Larsen loser lyttende deltakere gjennom både historien til akevitten, som er dokumentert i Norge siden 1531 da Eske Bille gjorde erkebiskop Olav Engelbrektsson oppmerksomt på noe kjekt vann kalt Aqua vite, som skulle hjelpe for det meste.
Rødberg-Larsen forklarer at Norsk akevitt må være fremstilt av potetsprit fremstilt i Norge av minimum 95 prosent norske poteter.
– Og det må være modnet i eikefat av riktig størrelse i minimum 6 – 12 måneder, sier hun og forklarer at akevitten gjerne er delt i to typer, den lyse og den mørke.
– Felles for alle akevittene er at de tilsettes kryddere, mest karve og dill, men også gjerne koriander, fennikel og anis!

Akevitten, som ikke kan være under 37,5 alkoholstyrke og ikke over 60 prosent, får årlig nye varianter i Norge. Det er vanlig å ha en juleutgave, som Gilde Juleaquavit og Løiten Juleaquavit, men ofte lanseres nye sorter på våren, som i mars da Strand Brænderi Carvi2 med røyket karve ble lansert.
– Vi har årlig kjørt to helger med kurs der vi sier litt om det som er nytt i løpet av året, men vi har aldri opplevd så stor interesse at det har vært ventelister. Det er helt rått, sier Røberg-Larsen, som legger til at Norske Akevitters Venner kjører kurs på Hildurs også neste helg.
– Da tar urterariet ved Aina Solbakken (med Rødberg-Larsen på foto under) foredraget, for stedet er autorisert serveringssted for akevitt, og har derved gode kunnskaper om drikken som i kveld og neste helg nytes til lutefisk, forklarer den lokale lederen.
Hun har etterfulgt sin mamma som lokal leder; Berit Rødhyll, som i årrekke ledet an med kurs og informasjon om tradisjonsdrikken.

Rødberg-Larsen ser veldig frem til neste store samling hun deltar på i Brønnøy.
– Det blir 15. november på Kred, når vi skal kåre juleakevitten for 2019. Da åpner vi opp for flere enn medlemmer og da har vi også med oss ølbryggere fra Sømna og Ylvingen. Det skal bli en spennende kveld og nå er alle detaljer spikret, sier hun.
Og skulle noen ha lyst til å bli medlemmer i Norske Akevitters venner er det i følge Rødberg-Larsen mulig.
– Vi har som mål å øke medlemsmassen lokalt, så det er bare å lese litt mer om oss på våre nettsider eller ta kontakt, sier hun.

Og legger til at hun synes det er spesielt artig at Torghatten Akevitt nå selges i London.
– Den selges på en restaurant som to michelinstjerner; Aquavite London og konseptet deres er skandinavisk mat i gourmetform og sist jeg var der hadde de 170 sorter akevitt. De kjører de også kurs. Og Torghattens går så det suser der borte. Det er så gøy, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre
Foto av Aquavit London er gjengitt fra Google maps

 

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste