Buneset i Rødøy: Minutter unna polarsirkelen og fjellene Hestmannen og Rødøyløva kan opplevelsesaktør Morten Olsen melde om beste sommerbesøk noensinne.
– Det har vært enormt med folk i området. Det merkes av alle som driver i servicenæringen, sier han.
Les en liten opplevelse av stedet.
Buneset er et opplevelses-, spise- og overnattingssted på grensen mellom Lurøy og Rødøy på Helgelandskysten. Her er det utsikt mot noen av de flotteste fjellene i distriktet – og ikke minst utsikt mot båttrafikken.
– Det er stor forandring i år. Sommergjester og feriegjester er fra nærområdet og fra hele Norge. Og vi har jo totalt sett hatt Norges beste vær, sier Olsen, som i snart to tiår har vært driver av Buneset.
For mange i distriktet betyr dette oppgang i omsetning, siden hoveddrift kan være lagt til sommeren, men for Polarsirkel Maritime, som står bak Buneset, behøver ikke 2020 å ende med gode tall.
– Vi arrangerer opplevelsespakker for bedrifter og større grupper mennesker. På grunn av corona med påfølgende restriksjoner, gjenåpnet vi ikke før 22.mai, så vi sto uten inntekt den viktigste perioden i året. Vi har også måtte redusere maksantallet gjester fra 45 til 25, noe som betyr at vi må ta imot gjester i flere omganger. Kort sagt er det besøket i høst som bestemmer hvordan året blir for oss totalt, sier Olsen.
I området finnes det mange som tilbyr overnatting, det finnes puber, det er restauranter og det er ulike typer opplevelsestilbud. Men det er få steder som har alt Buneset har.
– Vi henter våre gjester med båt. De kommer gjerne hit midt på dagen, får utfart til Polarsirkelen, til Hestmannen, får guidet tur opp Rødøyløva eller besøker Nordfjorden der du kan se en arm av isbreen Svartisen, forklarer Olsen, som har to båter for havrafting.
– Jo, havrafting er populært, gjerne i kombinasjon med polarsirkelseremoni eller sightseeng, men det er ikke alle nordmenn som setter av budsjett til slike totalpakker. Mange har med seg telt eller hengekøye og hopper over opplevelser som via ferrata og zipline i vårt distrikt. Men andre vil gjerne ha hele opplevelsen og kommer hit til Buneset, forklarer han.
Olsen opplyser at de satser på lokal mat, der tradisjonsretter som rødsei, rømmegrøt, torsketunger og boknafisk daglig settes på bordet.
– Vi er så heldige å holde til i et område med mulighet for så mange aktiviteter, fra det å gå opp Rødøyløva til å møte grindhvalen i Nordfjorden. Det er en hval som på 15 året «passer på» et oppdrettsanlegg.
– Det er det nærmeste vi kommer hvalsafari, ler Olsen, som er glad for at så mange på Helgelands-kysten satser på turisme.
– De som kom hit for 30 år siden måtte i stor grad belage seg på kjentfolk for å få mat, overnatting og ikke minst båtplass. Når det gjelder sistnevnte kan du i dag besøke gjestehavner langs hele veien fra Brønnøysund til Bodø. Det gir en helt annen opplevelse for de som kommer hit, sier han.
Vi besøker Polarsirkelgården: På brygga «Tonnes Marina» møter vi et stort smil, som ber oss kle på oss kjeledresser og flytevester. Det er Morten, en av eierne av Polarsirkelgården, som henter oss i båten sin.
Turen ut til Buneset tar bare fem minutter, men bare på denne lille turen skjønner vi hva slags opplevelse vi kan vente oss i morgen på den planlagte båtturen.
Morten forlater oss igjen etter en rask omvisning på gården, fordi han skal ha med en gjeng på guidet tur i området. Det gjør han visst hver dag!
Mens han er borte, drikker vi kaffe og spiser sjokolade, noe som er lov på fredager. Plutselig får noen øye på noe i bukta, få meter fra der vi sitter. Alle syns det er helt fantastisk at vi fikk se en gjeng spekkhoggere! Når Morten kommer tilbake et par timer senere, forklarer han at det sannsynligvis er niser vi har sett. Til tross for at vi forstår at vi ikke har like god kunnskap om nordnorsk fauna som vi skulle ønske, sovner vi med smil om munnene i ei koselig, rød hytte.
Jeg våkner klokka 05:32, og går ut av hytta for å kjenne på saltvannslufta. Da hører jeg at det allerede jobbes på kjøkkenet, og et par timer senere skjønner jeg at det er den andre eieren av gården, Bodil, som har stått på fra grytidlig av.
Etter frokost i den hyggelige restauranten, drar vi ut i båten. Vi drar innom alle de viktigste stedene i området, og Morten forteller om alt han kan noe om (og han kan mye!). Han har vokst opp i Konsvikosen, og har mange gode historier – jeg anbefaler å be han fortelle om «plattingdansene».
Det viktigste på de guidede båtturene er selvsagt å se Hestmannen, som vi har hørt masse om fra før. For første gang kommer vi i en posisjon hvor vi ser fjellet sånn at vi faktisk forstår hvorfor fjellet heter det det heter!
Som Morten sier: «Det må være dette George R.R. Martin ble inspirert av!»
Tekst: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Tekst – opplevelse: Stine Sæthre
Foto: Stine Sæthre og lån fra Morten Aspdal Olsens/Bunesets Facebookside