De bygger gårdsslakteri med videreforedlingsanlegg, dobler størrelsen på gårdsbutikken, øker på med sau og satser på en rekke matprodukter.
– Ja, her blir det alt fra pølser og fenalår til smalahovud, vi planlegger en rekke produkter i tråd med at vi bor på vikinggrunn, sier Merethe og Jan-Roger Olsen på Torgartunet Gård på Torget i Brønnøy.
På bare noen få år har de flerdoblet bestanden av Dorper og hvit Dorper, og de nær 250 utegangersauene har fine uteområder på Torget i et område det var et mektig høvdingsete da vikingtiden tok til. Den som har lest sagnet om Heming, Norges ypperste bueskytter, svømmer og skiløper kan nok forestille seg at dette var et grønt og skjønt område også for mer enn 1000 år siden.
– Vi har drevet gården her i åtte år, og tar steg for steg i det som involverer mer enn kjøtt- og skinnproduksjon. Nå tar planene form, sier de to.
Jan-Roger Olsen skjærer ned betong og sørger for at det blir enklere og mer oversiktlig å få foret dyrene.
– Vi gjør en ombygging i forbindelse med at vi endrer driftsbygningen. Bygget blir ikke større, men vi bygger om i front og endrer fasaden. Og utnytter kvadratmeterne på en helt annen måte, forklarer Jan-Roger Olsen, som må dra videre på annen avtale, for ekteparet på Torget har flere bedriftsføtter å stå på; blant annet varetransport.
– Dette skal bli et videreforedlingsanlegg med mulighet for både å lage produkter og mat, og i egen del ha slakteri. Vi ønsker et helhetlig opplegg. Og at maten blir ureist. Vi får følge dyrene hele veien, uten at de forlater gården, fra fødsel til bord, sier han.
Vi tar en kikk på bygningene og Merethe Olsen forklarer at siloen nå er innebasen alle dyrene kan bruke.
– De er jo ute for det meste av året, så vi bruker siloen og et saghus. En slik endring av bruk betyr blant annet at vi får mer enn doblet arealet på gårdsbutikken. Den er nå stengt, men åpner når vi får slaktet årets lam. Deretter åpner vi helger frem mot jul hvis koronaen tillater det, forklarer hun . Butikken har hatt godt besøk av turister og har vært populær blant lokalbefolkningen. De har blant annet kjøpt kjøtt fra Torghartunet, men også fra andre lokale produsenter, som jordbær fra Saltermarka.
Fra Torgartunet Gård skal det altså selges produkter Merethe og Jan Roger Olsen holder på å utvikle.
– Vi har blant annet vært på flere kurs for å lære å lage blant annet pølser. Vi tenker å produsere fenalår og andre produkter. Mat er kjempeinteressant og vi er to glade matentusiaster. Vi prøver og feiler – tester ut. Ikke alt blir bra, men forhåpentligvis vil vi stå igjen med de beste produktene til sist, sier Olsen med smil, før hun understreker at de ønsker at maten skal gjenspeile det historiske stedet de bor på.
Men først skal innleide snekkere, elektrikere og rørleggere gjøre sitt, for veien frem tar enda litt tid.
– Vi skal gjøre mye av arbeidet selv, men håper å være klare med alt i løpet av 2022/23. Det er en stor og omstendelig prosess å gjøre jobben. Vi skal lage og vise gårdshistorie i lokalene, vi har en hel masse som er bestilt, og en del som skal bestilles og som skal på plass. Men dette er skikkelig interessant, sier Olsen, som har slått seg ned i en av stolene med et mykt skinn de har produsert selv.
– Målet er å få laget alt det folk spør etter. Dette er spennende og vi gleder oss!
Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534