-3 C
Brønnøysund
torsdag, november 21, 2024

Et gyllent ankerfeste fra hjertet!

En ny akevitt fra Brønnøysund er ikke hverdagskost; men familien Fagerland har sammen med Inderøy Brenneri skapt et nytt brennevin med sterk inspirasjon fra Helgeland og fiskerbondens historie.

 – Jo, selv om jeg er nøktern med alkohol, har jeg alltid vært glad i en akevitt, så etter en tur til Madeira med ny kjennskap til vintønner og smak dukket drømmen opp: Å lage et eget brennevin lagret på gamle eikefat som har rommet madeiravin, sier Jørn Fagerland.

Noe helt nytt med etikett skapt av lokal kunstner: Ørjan Elias Ebbesen Eikemo. Fra havna i Brønnøysund.

Sammen med sønnen Kristian Parelius Fagerland, som er daglig leder i bedriften Fagerland Logistics AS, har han fått presentert en flunkende ny akevitt for både lokale restauranter og Vinmonopolet.
– Vi er stolte av at flere lokale spisesteder nå har tatt inn akevitten, og den 4. mai kommer akevitten vår inn i bestillingsutvalget på Polet. Det blir spennende å høre på tilbakemeldingene, sier de to.

Fikk kjøpt madeiravintønner: Den lille portugisiske øya har inspirert mange til å skape.

Men tilbake til starten; hvordan et nytt brennevin blir til. For det som er sikkert er at de sterke sakene ikke er brygget på loftet hjemme.
– Nei, da hadde vi jammen fått straff! Etter at vi bestemte oss for å lage en akevitt, bestemte vi oss for å bruke småskalaprodusenter. Vi tok vi kontakt med Inderøya Brenneri, som er det nærmeste stedet godkjent for å produsere brennevin. De produserer selv det som gir viktigste tone i akevitten; Inderøy-karven. De som driver Inderøya Brenneri er fra Helgeland, så da vi delte vår idè var det enkelt å se for seg stedet som inspirerer oss. Det passet fint å samarbeide med dem om smaker, testing, feiling, mer testing og et ferdig produkt, sier Jørn Fagerland.

Like enkelt var det ikke å få tak i madeiravintønnene. De er nemlig svært etterspurte, så dyktige fagmenn reparerer gamle tønner, og passer på dem som det gullet de er.
– Vi har bekjente på Madeira og fikk gleden av å besøke en av de store produsentene der.  Vi prøvde å få kjøpt noen tønner, men det skulle ta fire år før avtalen kom i stand og tønnene ble fraktet til Portugal. Det var en gledens dag da vi fikk den telefonen, og da vi kunne starte produksjonen og bruke tønnene vi så gjerne ville ha til lagring og smakspåvirker. Akevitten lagres i 18 måneder, er på 38 prosent for å få frem beste smak, og er et produkt vi er stolte av, sier han.

Spente på tilbakemeldingene

Fagerland beskriver at både frue og resten av familien har bidratt. Selv om far selv har jobbet mest med smak og testing, har tre sønner vært engasjert i den nye akevitten. Andreas, Jørgen og Kristian er de som har stått for det ferdige utseendet på flasken.
– De hadde veldig gode diskusjoner, og vi valgte å spørre en lokal kunstner om han kunne bidra med å lage etiketten: Ørjan Elias Ebbesen Eikemo fra Brønnøy ble forklart vår ambisjon om å vise frem fiskerbondens historie. Vår familie på farssiden kom opprinnelig fra Karmøy. De var sildefiskere, fant kjærligheten her i Brønnøy og flyttet hit. De overlevde i dette distriktet ved kombinasjonen fiske og et lite gårdsbruk. Vi er også så heldige at kona mi Britt-Anne kommer fra et naturskjønt sted kalt Strømøya i Brønnøy. Der tar vi vare på litt av kulturarven på 90 mål land. Et gammelt nordlandshus står på tomta og vi renoverer og tar vare på stedet. Slik de gjorde det før.  Akkurat den stemningen ønsket vi å få formidlet på etikettene, forklarer Fagerland.
Kunstneren har skapt noe som gir bud om et tøft, men også fint liv.
– Vi jobbet mye, testet ut bakgrunnsfarger og motiv. Vi hadde et godt samarbeid med Ørjan, han er en lokal kunstner som virkelig sto på for å skape det vi ønsket oss, supplerer Kristian Parelius Fagerland.

Trolig enda mer stemningsfull er teksten du finner på flaskene; en samling ord som langt ifra er laget på noen slags kjapp idemyldring.
– Vi spurte vår venn Morten Horn om han kunne hjelpe oss å formidle tanken med akevitten; for vi vil gjerne at det skal komme frem at vårt produkt er laget med hjertet. Vi har brukt mye midler og forventer ikke at dette skal gi noe profitt. Det er fint hvis det skjer i fremtiden, men det viktige har vært å dele noe vi kan stå for, forklarer Jørn Fagerland.

Det skulle ta en tid før Morten Horn, som blant annet er musiker, skulle finne inspirasjonen til å skrive noen ord, men en dag skjedde det og han kunne ta kontakt med Jørn Fagerland og dele sine tanker.
– Det ga oss teksten på etiketten, som vi er svært stolte av. Der står det:
«Det naturen gav, mellom fjell, fjord og hav. Skapte liv, sorg og glede. Gav ankerfeste…grunn til å leve.»
– Det var så fine ord at jeg ble rørt. Det hele avsluttes med ordene «Laget med inspirasjon fra de som gikk veien før oss»
For det gjorde de, fiskerbonden og familien hans: De hadde så lite og ga så mye! Da er det fint å kunne gi en liten heder til de som kom før oss!

Midtinorge.no planlegger å teste akevitten når den blir tilgjengelig på Vinmonopolet. Enn så lenge tok vi en prat med et par som har testet akevitten:
« Myk, forsiktig med sødme fra eiketønnene. Smakfull» var omkvedet.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Et nytt produkt er skapt i Brønnøy: Fra venstre Jørn og Kristian Parelius Fagerland lanserer en akevitt som lanseres på Polet i disse dager. – Vi er spesielt glade for det gode samarbeidet med brenneriet på Inderøya og ikke minst kunstneren Ørjan Elias Ebbesen Eikemo, sier de to.

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste