10.5 C
Brønnøysund
onsdag, oktober 16, 2024

Skaperspennende, lekende og nytt for barna

Verdensarvsenteret på Vega satser på barn i alle aldre sommeren 2024.
– Kom og se «Barnas verdensarv», skaperrom med flere stasjoner og oppgradert lekerom for de minste, sier senterleder Kyrre Evjenth Slind, som også ser frem til symposium, cruisegjester og  Bodø 24-utstilling.

Senterleder Kyrre Evjenth Slind og formidler Bente Mari Mortensen diskuterer et punkt på den omfattende jubileumsfeiringen av verdensarven 1. – 3. juli.

Det er begynnelsen av juni og et tysk par kjøper billetter til utstillingen på Verdensarvsenteret. Ansatte Astri Mari Hansen og Emma Gullsvåg tar i mot de to på beste måte, forklarer hva de kan oppleve på stedet og viser hvordan elektronisk lydbok fungerer på øret. De besøkende takker og beveger seg inn i utstillingsområdet du gjerne kan lese mer om her.

Servering i hele sommer

Formidler Bente Mari Mortensen møter oss i kafeen og beklager at det ikke er mulig å få kjøpt mat der denne dagen, men vafler og varmmat er snart på plass – fra 7. juli til 11. august.
– Vi har fått inn flinke kokker, så det skal være servering her i hele sommer, sier hun og beskriver livet på stedet dagen før. Da var 100 cruiseturister innom.
– De ble delt inn i grupper; så vi var fem guider som tok de med rundt her. Jeg stilte med god, tykk strikkagenser og strikka pannebånd det sto Vega på og tok de med til det gjestene gjerne kaller «Fishfarming village», altså nærområdet der fiskebåter ligger og der gamle brygger og båthus er å se, sier hun.

En formidler kan godt bli nødt til å koke kaffe, men Bente Mari Mortensen sørget dagen for å ta i mot 100 cruiseturister og lede 20 av dem rundt i nærområdet og i utstillingen.

Cruiseturister i hundretalls

Senterleder Kyrre Evjenth Slind supplerer informasjonen om cruiseturistene, for det kommer hele åtte ekspedisjons-cruise på rundt 100 gjester i løpet av sommeren.
– Dette er kulturinteresserte og gjerne vel forberedte turister som får omvisning på senteret her innendørs og guidet tur ute.  Vi avslutter turen med stor vaffelbuffet. Det fungerer veldig fint og de koser seg tydelig, sier han og forklarer at de har hatt tre cruisebesøk allerede – at det blir to i måneden.
– Det er akkurat passe mengde besøk med grupper av denne størrelsen. Vi samarbeider med verneområdestyret med tanke på gruppestørrelser og frekvens, fordi vi går i sårbare områder. Det er viktig at vi bruker naturen på dens premisser. Hadde det vært daglige besøk ville vi ha merket det mer, tilføyer formidler Mortensen.

Denne dagen er det turister både inne og ute, men det kan ikke sammenlignes med cruiseanløp når flere hundre går i land, og mange vil ha omvisning på senteret.

Barnas verdensarv med forfatterbesøk

Det er et stort team som skal jobbe på senteret i sommer, men også på helårsbasis har senterleder Kyrre Evjenth Slind med seg et aktivt team. Blant annet jobber Berit Martinussen med utviklingsprosjektet «Fra jord til fat» og det er egen prosjektleder som sørger for barnas verdensarv.
– Prosjektleder Grethe Hillersøy skal sørge for aktivitet i skaperverkstedet for barn og unge i skolealder. Torsdager i juli er det mulig å melde på de unge, forklarer han.
Det kommer også barnebokforfatter på besøk i sommer.
– Den 11. juli vil Marit Ertzeid lese fra sine bøker og ha et opplegg utendørs, der hun tar med barna ned i fjæra. Det tror vi blir en fin opplevelse!

Oppgradert lekerom. – Ja, her tror vi de minste skal finne noe å leke med, mens de voksne tar runden i utstillingen, sier Kyrre Evjenth Slind.

Venter mange gjester i jubileumsår

Senterlederen tror besøket sommeren 2024 kan bli stort.
– Vi hadde 20 000 besøkende i 2023, der 6000 tok turen innom utstillingen. Vi tror vi kan få samme besøk, eller mer i år, for interessen har vært jevnt økende. Vi har åpent til og med 6. oktober, men vi merker alltid når fellesferien begynner og slutter, det er da det kommer klart flest besøkende. I skuldersesongene er det gjennomsnittlig færre besøkende, men derimot flere grupper som booker omvisning og lunsj, utdyper Slind, som har vært leder på senteret siden mars, og ser frem til at det feires jubileum i sommer.
– Da fyller Stiftelsen 20 år, og det skal markeres fra 1. – 3. juli. Vi har et tettpakket program!

Det blir tettpakket program når verdensarven skal feires, og utstillingen «Fuglan veit» viser til fortiden, men også hvordan nåtiden er.

Grilling og lyden av stillhet

Det er svært mye som skjer under jubileumsfeiringen og målet skal være både å se tilbake på 20 spennende verdensarvår, men fremfor alt å skue fremover, og ta opp utfordringer miljøet og naturen står overfor, spesielt når det gjelder situasjonen for sjøfugl.
– Prosjektet « Sound of silence» ble startet som del av forskningsprosjektet Føgglan Veit. Vi arrangerte et symposium i Bodø under Bodø 24 i april, hvor fuglevoktere, kunstnere, forskere, forvaltning og politikere kom sammen for å snakke om situasjonen for sjøfugl. Sound of Silence henspiller på tanken om hvordan stedet her vil bli uten lyder av fugler. Hva betyr det for oss at fuglebestanden er minkende og hva kan vi gjøre, spør Slind og legger til at det under jubileumsdagene også er særlig tanke for barna.
– 1. juli blir det aktiviteter for de yngste; Det blir blant annet ekskursjon ved Bird Life Sør-Helgeland i fjæra på Nes og påfølgende grilling, forestilling og verksted på senteret, sier han.

Verdensarvsenteret ligger vakkert til, og det er faktisk gåløype herfra til Vega havhotell, for de som også har lyst til å se det området.

Premiere

Forestillingen «Øyeblikk mellom dun og vinger» er en premiere – verdenspremiere faktisk, ler senterlederen med nikk til formidler Bente Mari Mortensen, som faktisk også er komponist og musiker, og står bak konsertforestillingen som er støttet av Bodø 24.
På kvelden blir det formell feiring med taler og innslag med blant andre forfatter Inga Næss, Hanna Geiran fra Riksantikvaren, og hvor statsråd Lubna Jaffry og kunstner Vibeke Steinsholm åpner utstillingen «Sjøfuglarkivet på heimvei».

Et stort team tar i mot alle gjestene som er ventet i sommer. Linda Javenes er en av de som sørger for at alt daglig er klappet, vasket og klart for besøkende.

Sjøfulgsymposium

Den 2. juli inviterer fuglevoktere til båttur til Lånan.
– Da skjer det mye; fra lokalmatlunsj til sang og auksjoner, sier Mortensen om turen som det allerede er stor interesse for.
Samme kveld blir det formidlingskonsert ved Sytze Pruiksma og fugleforsker Theunis Piersma på senteret.
– Før konserten blir det nydelig tapas, så vi håper på en flott kveldsopplevelse her da, sier Slind, som legger til at det 3. juli blir stor sjøfuglkonferanse på senteret.
– Da har vi 60 påmeldte forskere og andre samarbeidspartnere. De skal finne ut hvordan vi kan hjelpe sjøfuglene, sier han.

Salgsutstillingen på butikken i verdensarvsenteret bærer sterkt preg av ærfuglen, naturlig nok.

Nytt på senteret

Vi tar en liten gåtur på senteret som summer av liv denne dagen tidlig i juni. Flere turister kommer til, det er møte i skaperverkstedet og Kyrre Evjenth Slind beklager at han må tilbake til alle oppgavene som venter. Men først viser han oss rommet der utstillingen «Vagrant» kommer i sommer.
– Det blir lydinstallasjon og skulpturer ved Alexander Rishaug og Torill Bonsaksen, sier han og går til en av de mest spennende installasjonene i utstillingen, nemlig der du kan se landhevingen på Vega. Han snurrer på hjulet og får interesserte besøkende med seg i diskusjon om Vegdalen og morener nær Moen.
– Jeg ser frem til sommeren, med dyktige folk her og mange interesserte besøkende, sier han og forsvinner inn i kontorlandskap.
– Jeg gleder meg til å jobbe her i sommer, sier Astri Mari Hansen når vi takker for oss.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Senterleder Kyrre Evjenth Slind viser oppgradert lekerom. Det er ekstra artig å kunne vise frem så flotte utstillinger i et jubileumsår, for nå er det 20 år siden Vega ble verdensarvmål – og turismen har økt på i stor grad.

 

 

Related Articles

Arrengementer

2024 oktober

Uke 4

man 30
tir 1
ons 2
tor 3
fre 4
lør 5
søn 6
man 7
tir 8
ons 9
tor 10
fre 11
lør 12
søn 13
man 14
tir 15
ons 16
tor 17
fre 18
lør 19
søn 20
man 21
tir 22
ons 23
tor 24
fre 25
lør 26
søn 27
man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3

Siste