Fra fyrverkerismell ved nyttår til festforestilling i november – Brønnøysund er 100 år som ladested, og dermed by, og skal bli markert på staselig og festfylt vis.
– Vi ser særlig frem til markering av tårnskola i juni og folkefest i september, sier Stig Høyvik og Magnar Solbakk.
Kulturkonsulent Solbakk og kommunikasjonsansvarlig Høyvik leder fra Brønnøy kommunes side an arbeidet som skal gi en rekke markeringer av Brønnøysund by.
– Vi har med oss en komite og vi har etter hvert med oss en rekke aktører fra næringsliv og lokalt kultur- og organisasjonsliv som skal være med på ulike måter. Feiringen blir et spleiselag der kommunen går inn med noen kroner, og en god del ressurser, og så kommer det en rekke bidrag fra aktører som spenner fra kulturskoleelever til den største lokale virksomheten, forklarer de to.
Festivitas i juni
Vi møtes ved den 100 år gamle folkeskolen, som i dag er mest kjent under navnet tårnskola.
– Selv om feiringen uomtvistelig var i gang ved nyttår, da vår næringssjef Johnny Hanssen fikk sørget for skikkelig fyrverkeri, så starter jubileumsfeiringen for alvor den tiden korpssamlingen Torghattfestivalen arrangeres her; i uke 25. Brønnøysund barne- og ungdomsskole skal ha åpen skole «BBUs verden» den 20. juni. Tårnskola er blitt renovert, og skal da åpne dørene med ulike kulturaktiviteter ved både barn og voksne, opplyser Solbakk.
– Da skal samtidig byvåpenet avdukes ved paviljongen her i Sørbyen, forklarer Høyvik, som har sørget for å få digitalisert og gjenskapt byvåpenet musiker, maler, organist og tusenkunstner Ole Andersen Brønnø i sin tid tegnet.
Og med byen full av musikere, vil nok avdukingen skje med fanfarer og folkeliv i den delen av byen som først vokste frem for mer enn hundre år siden.
En kikk mot fremtiden
For etter sigende skal byen, som ligger pent i Helgelands-skjærgården, ha fått navnet sitt etter en brønn som de kystfarende kunne benytte.
– I dag er det to ting som særlig setter byen på kartet; Nettopp at vi vises på NRKs værkart daglig og at vi finner Brønnøysundregistrene på kaikanten i nordlig del av byen, sier Stig Høyvik om den statlige aktøren som nok har vært med på å øke folketallet fra 1000 personer i 1923 til 5000 personer i 2023.
– Hundreårsmarkeringen gir god grunn til å se på historien som har vært her, men også nåtid og fremtid. Det er også en god anledning til å se på hvordan vi ønsker utviklingen videre i byen og i kommunen, kommenterer Solbakk, som har bidratt til å dele lokal kultur i mange tiår – i sin daglige jobb, men også via tekst og foto benyttet i en rekke ulike sammenhenger.
Folkefest og høytidelig markering
Men tilbake til 100 årsmarkeringen, som trolig aller mest høytidelig skal markeres i det nyrenoverte samfunnshuset i november, men som først skal få sin folkefest den 22. september.
– Planleggingen av hovedmarkeringen 22. september er ennå i startfasen, men vi vet at det skal bli musikk ved lokale musikere. Vi skal arrangere byvandring der en rekke tablåer skal vise hva som har skjedd og skjer på stedet og det skal bli ei matmesse midt i Storgata, opplyser Høyvik, som håper at alle støtter opp om markeringen som altså vil ha mer enn historisk tilbakeblikk.
– Selvsagt er gjester velkomne hit 22. september – besøk er en bonus, men dette skal først og fremst være en fest av og for folket som bor her og har tilknytning hit. Vi skal lage en hyllest til byen og da gleder vi oss til å høre «Brønnøy beat», lyden av lokale musikere og kanskje i tillegg kunne få smake og kjøpe lokal mat, utdyper han.
Jubilanter i 2023
At byen er 100 år vil vises ved flagg og bannere i byen – noe som blir synlig allerede fra i sommer, og de to har som nevnt alliert seg med lokalt næringsliv, for å vise virksomheter i sving for 100 år siden. For de finnes, blant annet klesforretningen Sanna Brønmo. De har også med seg lokale lag og foreninger; hvor vi faktisk finner jubilanter i 2023.
– Amcarklubben er 40 år og skal være med på markeringen. Telegrafen ved Schrøders plass har nettopp passert 100 år. Vi ser frem til å ha markering i samfunnshuset som er 50 år i år og vi ser frem til å få vise frem hvordan utviklingen har påvirket vår kollektive bevissthet og sjøltillit. Et slikt jubileum er en fin måte å nå ut med våre historier – og samtidig lage nye, sier Solbakk.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534