Liker livet til sjøs

0
53

Enn så lenge betyr til sjøs å jobbe i skjærgården i nærområdet, men snart håper Victoria Sandøy å ha sin arbeidshverdag om bord i frakteskip langs hele kysten.
– Og enn så lenge blir det for heftig å seile utenriks!

Vi står sammen med matroslærling Victoria Sandøy foran Sigrid Sigurdsdottir – sistnevnte en hurtigbåt som akkurat nå har lagt til kai i Brønnøysund. En båt som frekventerer Sandessjøen og en og annen stopp, blant annet kommunen Victoria bor i; Vega. Men det var ikke gitt at hun ble lærling på havet.
– Det startet med at jeg skulle bli helsearbeider, og tok fag innen helse og sosial. Men så gikk det opp for meg at jeg trives aller best med fysisk hardt arbeid ute i stedet  Da ønsket jeg heller å ta en lærlingplass på båt, sier hun.

Her er Victoria Sandøy sammen med Vetle Eidem, som er matros om bord i hurtigbåten. – Dette er en jobb jeg trives godt i, sier han.

Hadde erfaring

Det var ikke et så stort hopp, for Victoria Sandøy hadde både litt erfaring og nødvendige kontakter for å få det til raskt.
– Pappa er hobbyfisker, og jeg har vært mye på havet i lag med ham. Jeg har tidligere tatt småjobber om bord i Vegtind, som gikk her før Sigrid Sigurdsdottir. Da som nå var min onkel kaptein, og han ble rett og slett glad da jeg ville satse på denne retningen. Og takket være kontakter fikk jeg muligheten. Det er jo sånn det er i småbyer, man må gjerne kjenne noen, og så har jeg jo vært der og jobbet før, så både han og de andre om bord visste hvordan jeg fungerer i lag med de andre, sier hun.

Rå humor

For det er ikke tvil om at både miljøet og humoren til sjøs kan være frisk. Selvsagt går det ikke an å sammenligne hvordan livet er om bord i store skip i utenriksfart med lokal fart, men Victoria går i 17 timers skift, og da rekker man å teste både tålmodigheten og humoren.
– Det er lange dager og mye humor ja, sier hun og forteller en «Inside joke» som ble kjørt på maskinisten, som av midtinorge.no blir umiddelbart sensurert, til skuffelse for våre lesere.
– He, he, det kan være hard humor, men det tåler vi. Vi tåler også tullete «praktical jokes» der vi blant annet skifter ut bakgrunnen på pcen og ser hvordan de andre reagerer, sier hun.

 

Det er rom for spøk og moro om bord på en hurtigbåt – men for det aller meste er det full konsentrasjon om jobben.

Vil på større båt

Men for det meste er det selvsagt arbeid som foregår på båten, og for Victoria sin del er det å løsne på trossene, ta ned landgangen, vaske vinduene på båten, rydde, ta oppvasken, og så igjen løsne på trosser.
– Jeg trives veldig godt her, og jobben har variert bra og jeg trives med å ha lange dager i strekk, og så ha ei uke fri. Men etter halvannet år her ønsker jeg meg jobb på større båt, men fortsatt i Norge. Etter sommeren håper jeg å få sjekket ut hvordan det er å arbeide på et lasteskip. Jeg har hørt mye om Eidshaug Rederi, som har fått veldig ros med å være flink med lærlinger, men der er det faktisk lange lister for å få plass, derfor prøver jeg å finne jobb et annet sted, forklarer hun.

Victoria Sandøy foran en hurtigbåt som har plass til 95 passasjerer, har to hovedmotorer som yter 882 kW og er oppkalt etter en vikingkvinne som arvet storgård i Hålogaland. – Det er fint å være lærling om bord her, sier hun.

Har prøvd villvær

Å være om bord i større skip bekymrer ikke Victoria når det gjelder vær og vind, for hun har allerede fått testet ut stormkast på kysten.
– Kapteinen er flink til å legge til kai hvis været er ille, men vi har da opplevd vindkast og storm. En gang føy kaffetrakteren veggimellom, vi fikk lima den sammen. En annen gang fløy en matros ut av stolen – både han og kaffen havna på gulvet. Det var ikke noe særlig. Og selvsagt har jeg opplevd at passasjerer har blitt sjøsyke – og ikke minst enkelte småhyl om hjelp hvis det blir litt bølger, men det går som oftest bra med alle sammen, sier hun med smil.

Drømmen er månedsskift

 

Victoria Sandøy er altså klar for å forlate de fire andre om bord i båten for større utfordringer, og hun håper å møte folk som er like støttende som gjengen om bord.
– Jeg har trivdes veldig godt om bord, så jeg kommer til å savne å være her. Men nå er det tid for noe annet snart, og jeg har også fått tips om at Hurtigruten er en kjekk arbeidsplass for lærlinger. Jeg håper i alle fall på å få seile langs kysten, aller helst en måned på og en måned av, sånn at det går an å fortsette å bo på Gardsøya på Vega. Der er det fint, med utsikt over havet!

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Å være matros om bord på en hurtigbåt kan bety alt fra å få ut landgangen til å sjekke sikkerhetsutstyr. – Dagene er varierte, og så er det en del ventetid, men det går fint det også, sier Victoria Sandøy.