2 C
Brønnøysund
lørdag, februar 3, 2024

Hjem Arrangementer Bokforedrag Vikinger i Krig for CIA – Brønnøysund

Bokforedrag Vikinger i Krig for CIA – Brønnøysund

Del gjerne arrangementet

Programmet blir:
– Introduksjon
– Foredrag
– Signering av bok

Om boka:
Lenge før Vietnamkrigen brøt ut sensommeren 1964, forsøkte CIA å
føre en hemmelig krig i Nord-Vietnam ved hjelp av sørvietnamesiske agenter og sabotasjegrupper. Fra sjøsiden ble det i starten brukt enkle og saktegående djunker, bemannet med mannskaper trent av CIA og amerikanske spesialsoldater.
Lav fart, dårlig skyts og kontraspionasje gjorde at de fleste båtoperasjonene mislyktes. Man måtte skaffe raskere båter med bedre skyts, og mer kompetente mannskaper dersom operasjonene skulle fortsette.
I all hemmelighet fikk CIA kjøpe to, og Pentagon hele 12 båter til, av den norskproduserte torpedobåten av Nasty-klassen. Verdens mest avanserte torpedobåt på dette tidspunktet, designet av båtkonstruktøren Jan Herman Linge. Det tok tid å få båtene klare til operasjoner, og i mellomtiden ble en mindre båt kalt Swift brukt. Den norske etterretningsoffiseren Alf Martens Meyer skaffet CIA tre unge menn fra Hordaland til å være førere av Swiftbåtene.
De unge, dyktige og uredde hordalendingene fikk raskt tilnavnet «Vikingene». I løpet av Vietnamkrigen gjennomførte Swift og Nastybåtene hundrevis av oppdrag inn i Nord-Vietnam. Både mannskaper og flere båter gikk tapt.
I boklanseringen til «Vikinger i krig for CIA» kan du høre om hvordan
Norge og nordmenn kom til å spille en viktig rolle i eskaleringen av Vietnamkrigen. Nedgradert materiale, og bidrag fra veteraner fra både CIA, US Navy, Navy SEALS og Norge gjør at det for første gang har vært mulig å gå i dybden av noe av det hemmeligste som fant sted under Vietnamkrigen.
Foredragsholder er forfatter og seniorrådgiver, Jan Tore Nilsen. Nilsen har lang fartstid fra Forsvaret, der han blant annet har jobbet på Sjøkrigsskolen, Stabsskolen, NCAGS, Forsvarets Operative Hovedkvarter og som Missiltorpedobåtsjef (MTB).

https://www.facebook.com/events/903934540996364/

 • 00

  dager

 • 00

  timer

 • 00

  minutter

 • 00

  sekunder

juni 2023
juli 2023
august 2023
september 2023
oktober 2023
november 2023
Ingen arrangement funnet!
Last Flere
februar 2024
Ingen arrangement funnet!
Last Flere