Fint å kunne bidra – med tanke på realitetene!

0
756
Marianne Rasmussen fra Vik i Sømna tar på seg ulike oppdrag som syerske. - Etter litt research og telefonering fikk jeg tak i riktig bomullsstoff for å sy smittevernfrakker, sier hun.

« Syr du? Kan du lage smittevernfrakker?», var spørsmålene Marianne Rasmussen fra Vik i Sømna fikk fra medarbeider på tannklinikk i Helgeland.
– Egentlig var det utenfor min scope, men jeg klarte å skaffe bomullsstoff og skal levere første ladning nå!

Det skulle vise seg mer komplisert å få tak i riktig type tøy enn det Rasmussen trodde i forkant.
– Jeg ringte stor aktør, som beklaget at denne typen bomullstøy går ut av produksjonen, men kanskje en annen avdeling hadde… Den andre avdelingen hadde ikke, men den tredje satt på 150 meter tøy. Og solgte kun på rull. Den var tung den!

Hel rull: Eli Johansen bidrar i arbeidet og viser her resten av rullen med stoff etter at første ladning med smittevernfrakker er sydd.

Rasmussen er i utgangspunktet hobbysyer, men jobber stadig for å få flere til å sy selv ved kurs, samlinger og synlighet på sosiale medier.
– Men plutselig fikk jeg et oppdrag jeg først var usikker på; å sy for profesjonell bruk, men med tanke på saken: Tannklinikken klarte ikke å skaffe denne typen smittevernfrakker i disse coronatider. Da ville jeg bidra, og sa ja til å sy ti stykker. Dette økte til 30 frakker, fordi nok en klinikk fikk et behov, sier hun.

Humor i arbeidet: Fra venstre Marianne Rasmussen og hennes mor Eli Johansen samarbeider om jobben med å lage smittevernfrakker. – Del en, å klippe stoff, er et omstendelig arbeid, sier Rasmussen.

Helt alene er hun ikke i arbeidet, for hennes mamma Eli Johansen er saksekløpperen.
– Hun klipper stoffet, og da må man jammen ha tunga beint i munnen. Hun jobber i første etasje. Jeg får stoffet opp til meg, syr sømmen til armene, hun får stoffet ned og klipper hull for ryggen, som skal være åpen. Så får jeg stoff opp og syr på ribb og hals. Da begynner frakken å bli ferdig, sier hun og viser produktet, som er pent på kleshenger.
– Jeg ble tilbud kantstoff, men ante ikke at de kom uferdige på rull. Heldigvis har vi en dingsebums til bruk for bretting av stoff som så må syes og dette er nitid arbeid, så jeg er glad for at mamma tar den oppgaven også, sier Rasmussen.

Systuer i hver sin etasje: Eli Johansen i sving.

De to ler når de forklarer hvordan det var å ta imot 150 meter stoff.
– Sjåføren som kom lurte om vi klarte å bære rullen. Det var så vidt vi to fikk buksert den inn i huset. Men det fine er; jeg har stoff til nye 30 smittevernfrakker, sier Rasmussen.
Hun synes arbeidet er artig.
– Og som medarbeideren på klinikken sa; akkurat nå er coronasmitten under kontroll, men hvem vet hvordan det blir fremover. Det er viktig å ha utstyr klart!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Ferdig produkt: Slik ser en ferdig smittevernfrakk ut.