14 C
Brønnøysund
mandag, mai 23, 2022
spot_img
HjemOpplevelserFjellfarere året rundt

Fjellfarere året rundt

-

Rundt 30 000 ganger har fastboende og besøkende skrevet seg inn i bøker eller elektronisk i det som kalles Fjelltrimmen på Sør-Helgeland – så langt i 2019.
– Det er kjempebra at 5-10 000 mennesker tar turen på de flotte fjelltoppene her, sier Hilgard Reitan.

Scenen er en vakker høstdag i Klokkaråsen i Hommelstø i Brønnøy, der vi egentlig skal lete etter kantareller mellom rødsprakende lyng og grantrestubber. Turen går oppover stien mot det som kalles Hilstadfjellet, men som ifølge velfjord.no på kartet heter Bråttåsfjellet, som er 401 meter over havet. Det blir fristende å heller følge den godt merkede ruta opp gjennom skog, over noen gullgule myrer og opp i høyden.

En varde med naturlig slitte norgesflagg vaiende i vinden er på toppen, hvorfra det i tusleavstand er utsikt mot tettstedet Hommelstø, kalkbruddet som gir arbeidsplasser til mange mennesker og innover mot så vakre fjorder at en pust i bakken er fin før innskriving i turboka.

En kar ankommer også varden; Hilgard Reitan, som forklarer at han er oppe på toppen av tinden av to årsaker; for god trim og for å skifte ut boka som ligger i et skinnpennal. Boka mange har skrevet signaturen sin inn i etter bratte bakker opp.
– Om det er sunt å gå tur? Jeg vet ikke om det er en sykdom, men jeg føler meg ikke frisk før jeg har fått vært på fjell! Jeg går 220 toppturer i året, og vi er så heldige at vi har 52 ulike topper å velge mellom i området, sier han.

Og prater om fjelltrimmen.no, der du finner en app der du kan registrere deg elektronisk på eller etter toppbesøk, noe som er åpent for alle, men vil du ha premie koster det noen kroner. Det er også fullt mulig å støtte tiltaket som bidrar til samhold og tilrettelegging for alle turglade.
– Gammelkaran var i tvil da vi ville begynne å la folk registrere seg via mobilen eller en pc, men vi måtte jo gjøre noe som inspirerer de yngre, og dette fungerer fint det, sier han fornøyd, og finner frem mobilen og gjør raske klikk.
– Der er jeg registrert, sier han.

På nettstedet fjelltrimmen.no ser vi at det er 19 ulike topper som er del av trimmen for 2019 og de spenner fra utfordrende Hornstind i Vevelstad på 885 meter over havet til familievennlige Hjortheia på Gåsheia i Brønnøy som er 195 meter over havet.
– Om det bare er jeg som driver med dette? Nei vi er flere, sier han og nevner Kjell Iver Johansen. Han har også vært aktiv med å få lagt ut treplatter over de verste myrområdene, sånn at dette skal være en fin trimtur og ikke en leteaksjon etter en sko.

Om fargene i naturen varsler vinter er ikke dette et bud om stillstand for Reitan og mange flere. Han peker ut to andre fjelltrimmål som vi kan se fra toppen vi står på; Øyrtind (759 meter over havet) og Dalaunfjellet (800 meter over havet) og legger til at han går turer året rundt.
– Her oppe på Hilstadfjellet vasser jeg gjerne i snø, og kommer ikke opp de verste dagene. Men en sommerdag? Da er det vakkert her da. Da går vi opp, nyter turen og stopper på Persplassen for middag før vi kjører hjem til Sømna. Det er godt det!

Via velfjord.no fant vi denne visuelle godbiten; Hilstadfjellet ned på spark vinteren 2018.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre