-3 C
Brønnøysund
torsdag, november 21, 2024

Fornøyd lærling hos Snekker´n

Marcus Jakobsen trives veldig godt som lærling hos Snekker´n Brønnøysund, og arbeidsgiveren er svært tilfreds med å få enda en stolt snekker i staben sin.

 I august 2020 fikk Marcus lærlingeplass hos Snekker´n, etter VG1 på Bygg- og anleggsfag. Det var ingen selvfølge, for det er rift om lærlingeplasser og mange søkere, ikke minst etter nedleggelsene av klasser i den videregående skolen.
– Marcus har et eget prosjekt som han jobber med hos oss, innredning av ny kontorfløy og show-rom, helt fra begynnelse til slutt. Vi får også frigjort arealer i butikken – alt takket være lærlingen, sier daglig leder ved Snekker´n Brønnøysund, Bjørn Erik Jansen.

Snekker’n holder til på Salhus i Brønnøysund og er en av bedriftene i vår region med lærling. Foto: Torstein Finnbakk

Marcus blir utdannet etter en ny modul, med ett års utdanning og tre års læretid. I august 2023 skal han avlegge fagprøve og blir dermed fullbefaren bygningsarbeider.
Jansen sier at bransjen går godt, og er helt avhengig av fagfolk. Derfor passet det veldig god for å ta inn lærling, og på den måten utdanne deres egen, velkvalifiserte arbeidskraft.
– Samtidig som vi trenger mer folk, har vi behov for mer plass. Da passet det veldig godt å ha dette som prosjekt som lærlingen kunne jobbe med, sier Jansen.

For Marcus Jakobsen var det kjærkomment å få denne plassen.
– Hvis jeg ikke hadde fått lærlingplass, hadde jeg sannsynligvis vært uten jobb, sier han.
Opplæringstilbudet Marcus får hos Snekker´n i løpet av de tre lærlingåra er allsidig, fra innredningsarbeid som her, til montering av kjøkkeninnredninger og produksjon av moduler – arbeidsområder som ikke dekkes opp i en skolesituasjon.

Marcus Jakobsen er svært fornøyd med lærlingplassen hos Snekker´n Brønnøysund. I 2023 er han klar for fagbrev. Foto: Torstein Finnbakk

Underveis i prosjektet har Marcus tett oppfølging, noe som det ligger godt til rette for i og med at jobben utføres i lokalene til bedriften, og ikke ute på forskjellige arbeidssteder.
Også Opplæringskontoret følger tett opp, ikke minst takket være en egen app hvor lærlingen med rutinebeskrivelser og bilder dokumenterer og oppdaterer arbeidet sitt etter hvert.

– Det er bra å ha Opplæringskontoret som tar seg av den administrative sida. Systemet er godt, og med en motivert lærling har jeg tru på at dette ender med «Meget godt bestått» på fagprøven i august 2023, sier Bjørn Erik Jansen.

– Bransjen trenger fagfolk, men det er vanskelig å rekruttere lokalt. Ved å ta inn lærlinger utdanner vi våre egne fagpersoner og beholder kompetansen, både lokalt og på landsbasis, understreker eier og grȕnder Svein Robert Olsen ved Snekker´n i Brønnø

En samla bygg- og anleggsbransje aksjonerte i fjor mot nedlegginga av tilbudet innen bygg- og anleggsteknikk i Brønnøysund, uten at bestrebelsene førte fram
– Vi håper at tilbudet blir oppretta igjen, for det merkes godt at det ble borte, sier Svein Robert Olsen.

Lærling Marcus Jacobsen, flankert av eier og grȕnder Svein Robert Olsen (t.v.) og daglig leder ved Snekker´n Brønnøysund, Bjørn Erik Jansen. Foto: Torstein Finnbakk

144 lærlinger på Sør-Helgeland

Til sammen er nå 144 lærlinger ute i bedrifter i de fem kommunene på Sør-Helgeland.

– Etter en fantastisk opptur på Sør-Helgeland, ble vi jo rammet av korona, sier Alf Einar Graven ved Sør-Helgeland Opplæringskontor.

Plutselig var det elever som ikke fikk lærlingplass.
– Nå ser det imidlertid ut til å snu litt blant bedriftene. En del fag mangler vi lærlinger i. Det at tilbudet innen bygg- og anleggsteknikk i Brønnøysund ble nedlagt vil påvirke håndverkerbedriften sterkt, ved at de ikke vil få rekruttering, sier han.

Nå er opplæringskontoret med i et forskningsprosjekt.
– Der prøver vi å rekruttere til rørlegger-, maler-, og betong-fagene. Der prøver vi ut en ny, modulbasert måte å gå skole på. Hvis dette blir vellykka, håper vi på at det også skal bli åpnet for tømrer- og andre fag det er vanskelig for, sier Graven.
Han forteller at det blir prøvd ut nye, mer fleksible opplæringsmåter, slik at det i Brønnøysund nå både er en lærling med ett skoleår pluss tre lærlingeår, og dessuten en elev som er inne i et løp med fire års lærlingtid etter fullført tiende skoleår.

Graven er bekymra for helsefag.
– Hvor mange heller går videre med påbygging istedenfor å søke lærlingplass, mens kommunene på lengre sikt vil ha stort behov for helsearbeidere.

For øvrig er det gledelig at vi fikk opprettholde restaurant- og matfag. Vi er spente på koronasituasjonen innenfor dette feltet, men det er ennå to år til disse skal ut i bedrifter, så vi regner med at det skal gå greit, sier Graven.

Tekst og foto: Torstein Finnbakk – torstein.finnbakk@midtinorge.no – 90982968

Det blir nå prøvd ut nye, mer fleksible opplæringsmåter, slik at det i Brønnøysund nå både er en lærling med ett skoleår pluss tre lærlingeår. Illustrasjonsfoto fra Snekker’n våren 2020: Hege Celine Sæthre

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste