Er du i tvil om at verdensarvstatusen har betydd verdiøkning og opprusting for Vega? På Vega verdensarvsenter kan du på fotosamling se før og etter-bilder som viser stor forskjell.
– Disse legger mange merke til – men også årets nye utstilling om byggeteknikk er populær, sier Kjell Arne Tindslett Pettersen.
Han og de andre medarbeiderne på verdensarvsenteret har sommeren 2023 opplevd mye besøk, og kan nok se frem til en del gjester frem mot sesongavslutning i oktober – for hit kommer både turister og lokalbefolkning for å se de nye utstillingene – få gjensyn med gamle, eller bare kose seg på kafeen.
Vi legger spesielt merke til fotoutstillingen «Tilbakeblikk – før og nå» av Oskar Puschmann – som viser stor forskjell i landskap og bygninger.
– Disse tar mange en kikk på, men også årets nye utstilling «Husene i havgapet» fra Helgeland Museum om bygningsvern er populær. Denne vandreutstillingen skal videre blant annet til Bodø, forklarer Tindslett Pettersen.
Utstillingen om byggeteknikker som ble brukt i øyene – der storhavet sto på helt fra Island – viser hvor viktig det var å ha riktige redskaper og arbeidsmetoder.
– Her kan du også sette deg ned og prøve å bygge litt selv, sier han og vi ser på bilder og tekst som forklarer blant annet hvordan hus kom opp – og ble holdt ved like.
Bilder viser utviklingen
Det tydelig mange finner veldig spennende, er å se hva verdensarvstatusen faktisk har betydd for øykommunen med 6500 øyer, dog kun noen av dem bebodde. Siden UNESCOS verdensarvkomite i Suzhou Kina i 2004 erklærte vegaøyan som unikt kulturlandskap med ærfugltradisjoner som må tas vare på, har det blitt brukt mye ressurser og penger på å ruste opp hus, brygger, gård og grunn.
– Bilder er hentet ut fra arkiv av Oskar Puschmann, som har reist rundt og tatt nye bilder med eksakt samme motiv og perspektiv, for å vise utviklingen som har funnet sted. Disse er hengt opp sammen i par og du kan selv se forskjellen, forklarer Tindslett Pettersen, og peker på bilde fra Tåvær som viser kulturlandskap tatt vare på, og fra Skogsholmen, der også bygg er rustet opp.
Teknisk interessant
I naborommet blir en besøkende overrasket over hvor teknisk utstillingen på Gardsøya i Vega kommune er.
– Dette rommet med ulike utstillinger har minst åtte prosjektorer – (vi skal få vite fra verdensarvsenteret at det faktisk er 11 – red anm) det er utrolig profesjonelt laget. Se her kan vi se alle verdensarvsteder i verden, med forklaring og bilder fra stedet. Og her du kan se utviklingen av Vega helt fra istiden. De har jammen meg brukt ressurser for å visualisere. Dette ga et virkelig proft inntrykk, ikke bare hvordan det ser ut, men «look and feel». Grensesnittet er virkelig godt, dette står jo ikke tilbake for noe som helst av utstillinger ute i Europa, kommenterer en tydelig imponert besøkende denne dagen i august.
Magiske ærfugldun
Den teknisk imponerte gjesten er ikke med den store gruppa som nå skal følges rundt av ny formidler Bente Mari Mortensen. Hun har kun fartstid siden juni, men parerer vant spørsmål fra besøkende som opplever landshevingsmodeller, video som viser så søte ærfugler at vi ser store karer stå og smile, og som får se det alt egentlig handler om: Hvordan edderdun fra ærfuglen tas vare på etter sanking. Mange kjenner på de mykmyke lette dunene og legger dem forsiktig tilbake.
– Den grovrenses, så finrenses på harpe som denne, forklarer Mortensen, som da får spørsmål fra gruppa.
– Hvordan rangeres denne dunen i forhold til det du finner i en skikkelig dyr dunjakke?
– Vel, du finner ikke sånt i en dunjakke. Dette er gull. Dette finner du i dundyna til kongen, sier Mortensen med smil.
For det er fullt mulig å kjøpe en edderdunsdyne, men per nå skal det være skikkelig lang ventetid, for det lages kun noen få i året og prisen nærmer seg ettallet med fem nuller!
Film og historier om tøffe damer
Vi avslutter vår miniguide-tur sammen med Tindslett Pettersen, som ikke bare jobber på verdensarvsenteret.
– I sommersesongen er jeg både her og på cruisebåt som går langs norskekysten. Jeg stortrives med å være innom her, for det er en koselig måte å kunne formidle Vega på. Jeg er stolt av å kunne være med på å vise frem denne utstillingen, den blir bare bedre år for år, sier han og beretter litt om de tøffe damene som bodde i vegaøyen; Ho som var fisker og ho som måtte være igjen for å ta seg av familien da alle de andre flyttet – for sånn var det; yngstedattera måtte bli igjen.
– Dere må gjerne gå inn på kinorommet og få med dere en sjuminutters film som forklarer litt mer, sier han, og viser vei inn til et rom der 1500 år med bærekraftig levemåte i værhardt område nær polarsirkelen visualiseres.
– Edderduna var veldig viktig for folk. Den kunne utgjøre et halvt års inntekt for en familie. Tenk på det!
Tekst: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Olav T. Søla – galleri under: Hege Sæthre