Fiskebåten, den finske praktbåten, seilbåten og cabincruiserne ligger side om side i gjestehavna i Brønnøysund.
– Vi kommer stadig tilbake hit, og ekstra artig er det å se innom vår spanske bekjente, sier Rigmor og Audun Fosseng fra Salsnes.

En kar i en rød og fin fiskebåt viser seg å være fra Bindal, og han skal akkurat til å lufte hunden sin.
–  Om livet er godt i gjestehavna, jo, det er det. Vi hjelper jo hverandre, som han der borte i seilbåten fra Bayern. Han trengte en hånd da han skulle inn i havna. Da var det bare å trå til, sier han og passerer en svær båt med finsk flagg, der tre fyrer sitter og prater i lag i salongen.

En hund står helt bakerst på en cabincruiser, tydelig klar for tur han også, men familien spiser kveldsmat og koser seg skikkelig innendørs i den lett kjølige sommerkvelden.
– Hvor vi kommer fra? Salsnes nær Namsos i Trøndelag, sier Audun Fosseng, som også lufter hund, lille Chiko. Han går tilbake til cabincruiseren der fru Rigmor venter.
– Om vi har vært her før? Ja, mange ganger opp gjennom årene. Vi synes dette har blitt en kjempebra plass, sier Audun Fosseng.
– Er det melding om dårlig vær er dette en fin plass å avvente været, for du finner alt du trenger rundt her. En ting er gode fasiliteter for dusj, matlaging og klesvask på servicebygget her borte, det andre er handling og å spise ute, supplerer Rigmor Fosseng.

For de to er stadig ute i båt, og en del av båtlivet er ofte å gjøre nye og fine bekjentskap.
– Vi var på Ylvingen i Vega og spiste mat, og merket oss at de hadde en rett der vi hadde spist i Spania. Det viste seg at de som lagde maten tidligere hadde restaurant på tur ned til stranda fra våre venners hus i Fuengirola i Spania. Det er en liten verden! Og i dag er en i den spanske familien medeier i en restaurant her i Brønnøysund, så nå skal vi og spise der, sier Rigmor Fosseng.

Flere slår av en prat og andre møter gamle kjente i gjestehavna. Noen slår seg ned på benker, prater kjenning, hvor ferden går videre og hvordan været er i sør og i nord.
– Oi, vi holdt på å glemme noe vi gjerne vi gjør her i Brønnøysund. Selvsagt går vi på TD og spiser softis, sier Reidun og Audun Fosseng.

Foto: Raymond Hagen
Tekst og kveldsbilder fra gjestehavna: Hege Celine Sæthre