4 C
Brønnøysund
lørdag, oktober 16, 2021
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
HjemNæringsliv- Gjestegårdsforventningene er allerede innfridd!

– Gjestegårdsforventningene er allerede innfridd!

-

Han er raus og smilende John Terje Nakstad, en gjest som bestiller seg kald skummende drikke til å nyte i hagen på Vevelstad Gjestegård. En gjestegård som nå får nytt utbygg for servicebruk.
– Vi har nylig kommet hit, har sjekket rom og hagen; så flott, bedre enn forventningene, sier Nakstad.

På kortsiden bak Sigrid Vevelstad vil gjestegården få et utbygg. – Vi skal få servicerom på plass, og oppe vil det bli lagt vekt på å få brukt den flotteste utsikten, sier hun.

Flere gjester har ankommet gjestegården på den lille kystkommunen Vevelstad, noen på motorsykkel, andre i bil, så en liten kø av gjester blir anvist på sine rom.
– Ja, i år kom gjestene tidligere enn vi hadde forventet. I slutten av mai begynte årets sesong for oss. Da kom pensjonistene på norgesferie, og de har det vært mange av i år, sier driver Sigrid Vevelstad, som på femte året tar imot gjester i det staselige tradisjonshuset.

Det staselige huset er fra 1906.

Vi blir servert i stua mot hagen. Dører åpnes og varm luft strømmer inn og blander seg med kaffeduft og visuell glede; vaffelkaker og hjemmelaget syltetøy.
– Vi har økning i besøket, ja. Flere overnatter og såpass mange ønsker å kjøpe middag på samme sted som de bor på, at vi faktisk har kapasitetsproblemer. Vi er glade for samarbeid med Handelsstedet Forvik som har åpen restaurant, det hjelper oss på de travle dagene. Vi satser jo på helårsdrift, og julebordsesongen er stor, men påtrykket nå er enda større!

Hjemmelaget, og stemningsskapende.

Hun hører et pling i resepsjonen og går for å hjelpe flere gjester med å sjekke inn.
Nå er den tiden i juli der svært mange starter sin ferie, og snart kommer storinnrykket av besøk i de tre rorbuene som hører til utleiesegmentet til gjestegården.
– Den ene kaller vi bare for svenskhytta, for en svensk bedrift leier den fra april til september for sine ansatte. På de andre to hyttene har vi reservasjoner fra mange tyskere i år. Felles for gjestene i rorbuene er at de setter pris på fiske, forklarer hun.

Sigrid og ektemannen Ole Johnny Vevelstad har i flere år planlagt å bygge ut gjestegården med kjølerom, fryserom, grovkjøkken og kontor.
– Det er noe som skal på plass, og vi tar litt og litt hvert år, for det er store kostnader ved å ta vare på en gammel slektsgård, sier hun.
Gården ble kjøpt av Sigrid Vevelstads oldefar i 1893, våningshuset brant i november 1906 og ble bygget opp igjen. Huset rommet forsyningskontor under krigen.
– Min bestefar var formann i forsyningsnemda og det ble holdt kommunestyremøter da han ble ordføret etter krigen på storsalen som nå rommer ett bad, ett gjesterom og en gang, forklarer hun.

Huset har fått flere og flere originale gjenstander, blant annet er speilet i bakgrunnen sendt hjem fra Dønna.

Gjest Nakstad er inne en tur fra hagen og erklærer at dette er et naturskjønt sted.
– Vi har kjørt hit fra Levanger-området, vi blir her i tre døgn og returnerer hjem. Dette har vi sett frem til, sier han og passerer en gammel sveivetelefon, gamle sort, hvitt foto og en praktfull antikk lampe i taket før han går opp i andre etasje. Der gir ni rom 18 soveplasser.
At stedet får mye positiv tilbakemelding får vi hint om via TripAdvisor, men her får vi klart inntrykk av at alle gjester skal trives, og det gjør vi også som bare er innom snarest.

Stabbur med liten butikk og kafemulighet. – Vi har ikke kapasitet til å ha kafe her for tiden, forklarer hun.

I hagen finner mange skygge i det varme sommerværet.
– Vi har skjenkebevilling både inne og ute. Det er til nytte hele sommeren, og ekstra kjekt da vi hadde hagefest her i forbindelse med Vevelstaddagene 2019. Et annet område jeg gjerne skulle ha satset på var gårdskafeen i stabburet på tunet, men så var det kapasiteten da. Det nytter ikke å leie inn noen for å selge litt kaffe og vafler, men fortsatt har vi utsalg av en del produkter der, sier hun om det gamle tradisjonsbygget.
– Åååå, det va kjekt å va (være) her, sier en gjest som forlater.
– Velkommen tilbake, sier Sigrid Vevelstad.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Bildegalleri: Raymond A. Hagen

John Terje Nakstad er en av mange besøkende på Vevelstad Gjestegård i juli 2021. – Dette var over forventningene, sier han om rom, stemning og servering. Driver Sigrid Vevelstad ønsker like etterpå forlatende gjester velkommen tilbake.