Herlige Helgelandstrappa

0
2279

Ei steintrapp som går rett til himmels. I alle fall føles det sånn når vi går Helgelandstrappa og snur oss og ser Mosjøen ligge vakker ved elvebredden. 
– Dette var bare nydelig, sier Hilde og Sondre Aasheim fra Grimstad, som vi møter på tur opp.

Hilde Aasheim kommer opprinnelig fra området og er tilbake sammen med familien for å nyte en tur stadig flere har lyst til å oppleve… og å oppleve igjen.
Kort fortalt er Helgelandstrappa et steinbygg laget av sherpaer fra landsbyen Khunde i Nepal. Steintrappa går fra elvebredden under Øyfjellet i Mosjøen opp mot toppen, og er fortsatt under bygging i regi av Foreningen til Mosjøens Forskjønnelse og Brurskanken Turlag.
– Det er fantastisk hva de har fått til her. Dette hadde vi sett bilder av og lest om i lang tid, og bare måtte oppleve, sier Aasheim, som i likhet med mange andre på tur opp har beundret trappa som ikke er satt i hop med maskiner, men med håndkraft og smarte teknikker av et fjellfolk som er vant til å bygge i stein.

En liten kar med paraply forserer trappetrinnene kjapt. 
– Vi er fra Mosjøen, så vi kan benytte denne kjempefine turmuligheten når det passer, sier mamma Iselin Bjerknesli, og smiler når sønnen Leon slår opp paraplyen og kikker seg fornøyd rundt, før han løper noen trinn til opp.
Vi får bekreftet fra flere i løypa at det passer å ta med selv de yngste turgåerne opp, men at dette ikke er dagen å skulle gå helt mot toppen. Trappa er under utarbeidelse, så på mellom 2-300 meter i været må vi stanse ved sperrebånd og kan kikke opp mot sherpaene som utfører jobben sin.
På dette punktet snur vi oss og kan igjen beundre utsikten mot industribyen med de mange gode opplevelsene og spisestedene.

Hvem som har gjort det mulig å få til dette praktbygget i stein er ikke så vanskelig å finne ut av, for dette er et dugnadsprosjekt der næringsliv, lag og foreninger og privatpersoner bidrar enten som sponsorer eller ved symbolsk kjøp av et trinn. Alle kan du finne via Helgelandstrappas facebookside. Til nå er mer enn 2000 trinn solgt, og øverste trinn er reservert Bjørnar Nyland som er ildsjel i prosjektet. Av essensielle støttespillere er Sparebankstiftelsen Helgeland som har gitt en million kroner til prosjektet med følge av lokale banker og stiftelser.
På tur ned passerer vi lokale folk, turister fra Norge og en rekke engelsktalende besøkende.
– This is great, hører vi og forstår at det neppe blir færre medgåere her ved neste besøk… som blir snart.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind