Interessant og hittil ukjent bildemateriale om skipet Rigel

0
533

Senkinga av Rigel er den største skipskatastrofen i norgeshistorien, og fant sted i Rosøysundet like nord for Tjøtta.

Mer enn 2 500 menneskeliv gikk tapt da skipet Rigel i 1944 ble bombet av engelske fly like nord for Tjøtta. De fleste omkomne var hjelpeløse sovjetiske krigsfanger.
Rigel ble senket, og samtidig ble frakteskuta Korsnes sterkt ramponert av de engelske bombene.

Bok nummer to om Rigel-katastrofen       Trond Carlsen fra Sandnessjøen skreiv ei bok om Rigel-katastrofen i 2003. Nå kommer ei ny og betydelig utvida bok, med mange nye faktaopplysninger og ikke minst et spennende, hittil stort sett ukjent, nytt bildemateriale.
– Jeg bor like ved der tragedien skjedde. Sjøl hadde jeg ikke hørt om hendelsen før på 90-tallet. Etter hvert ble det nesten som en besettelse for meg å finne ut mer og hva som egentlig hendte da Rigel 27. november 1944 ble bombet i senk ved Rosøya, nord for Tjøtta, sier han.

Trond Carlsen gir ut ny bok om Rigel-tragedien ved Tjøtta i 1944. Foto: Privat

Nå er det blitt to bokutgivelser av materialet han har samla inn.
– 
Sommeren 2020 hadde jeg besøk av Ida Kristine Larmo, ei dame fra Kabelvåg som nå holder på å lage tegneserie om forliset. Hun mente jeg burde lage ei ny, fyldigere bok. Jeg syntes det var en god ide. Den første utgaven var noe tynn historiefaglig, og ikke minst er mye bildemateriell og faktaopplysninger blitt tilgjengelige i løpet av åra som var gått siden første utgivelse.

Trond Carlsen er pensjonert lærer. Ved siden av at han er aktiv i musikklivet lokalt, har han i lang tid brukt mye tid og energi på å finne ut stadig mer omkring Rigel-tragedien. Han har gjort stadig nye funn, ikke minst i arkiver i inn- og utland.

Unikt materiale  Den første boka han ga ut, var blant annet  forsynt med til da ganske ukjente bilder fra The Imperial War Museum i Storbritannia, tatt fra de samme flyene som bombet Rigel. Seinere har han kommet over ytterligere spennende materiale, som han ikke vil røpe før boka foreligger i bokhandelen.
Jakten etter stadig flere fakta har brakt Trond Carlsen ut på flere og mange reiser, både til Tyskland, England og til ulike arkiver i Norge.
– Ny primærdokumentasjon har dukket opp underveis, sier han.

Boka «Tragedien Rigel – Norgeshistoriens største skipskatastrofe» – kommer i handelen i oktober.

Hva visste britene?    Et dunkelt kapittel som han har brukt mye tid på å etterforske, er hvorvidt de ansvarlige i Storbritannia var klar over at Rigel ikke fraktet tyske tropper da det ble bombet, men i stedet var fylt opp med russiske krigsfanger.
I 1975 ble vraket av Rigel endelig hevet, og omkomne krigsfanger ble ført til krigskirkegården på Tjøtta, som ikke ligger langt fra åstedet for senkinga.
Dette førte til en betydelig konflikt mellom norske og sovjetrussiske myndigheter, noe jeg skriver om i boka, men heller ikke visste noe om da den første boka ble gitt ut, forteller han.
Har fått god hjelp hos krigshistorikere rundt omkring i Norge, særlig i Narvik og Tromsø.
– Miljøer som har vært svært imøtekommende og åpne når det gjelder å dele opplysninger med meg.

Minnesmerke ved leia     På Rosøya, like ved der skipet ble senket, er det nå plassert et minnesmerke, like ved leia, lett synlig fra hurtigruta.
På havoverflata er det i dag ikke noen synlige tegn etter Rigel, men dykkere har av og til funnet skrap og andre rester som minner om det fryktelige som en gang fant sted der.
I oktober vil den nye boka om Rigel-tragedien foreligge fersk i bokhandlene. Det er Bodoni Forlag i Bergen som skal utgi den.

Tekst: Torstein Finnbakk – torstein.finnbak@midtinorge.no – 90982968
Foto: Lånt fra boka Tragedien Rigel

Fangetransport under bombing. Rigel ved Rosøya 27. november 1944. Bildet er tatt fra et av de engelske flyene og befinner seg hos Imperial War Museum i London. Hovedfoto viser Rigel i Mosjøen. Bildet er tatt av en tysk soldat ved navn Siegmund Danckwerts.