Juleskattekisten på Alstahaugtunet

0
289

Petter Dass-museet to mil utenfor Sandnessjøen er hele året en opplevelsesskatt, men nå før jul bugner det av uttrykk og inntrykk.
– Juleverksted for barn, flere julekonserter og kåseri, Espolin-utstilling og syv slag er noe av det du finner her, sier Irena Jovic og Gry Johnsen.

Utsikten fra museet er praktfull. Vi ser like over sundet på Belsevågbrygga som vi fikk høre historien om; for på kafeen i første etasje traff vi eieren.

Daglig leder Jovic og museumsvert Johnsen har slått av en prat over en kopp te i den mildt sagt imponerende Margrethes kafè. To karer nyter sin prat og varme drikke ved ei stor og mektig vindusrekke som hindrer novemberblåsten å komme inn og samtidig gir raust utsyn over helgelandsnaturen.
– Denne kaka hører til her, den lager vi stadig, sier Veronica Johannessen om en nøttedrøm med krem og fruktgodsaker Signe Pettersen er så snill å ta frem fra disken å vise oss.
– Denne kaka er oppkalt etter Petter Dass sin kone; Margrethe Andersdatter som han fikk to barn sammen med. Hun var fra området og nok vel kjent med tradisjoner innen mat, noe som videreføres på stedet den dag i dag. Vi kjøper et stykke og prøver, og blir så blidspente at vi slår av en lang prat med mannen som eier brygga vi kan se like over vannet fra kafeen.

Signe Pettersen forteller at både kafeen og kaka er oppkalt etter Petter Dass sin kone Margrethe.

Men tilbake til tradisjon, som er viktig om det er sankthans eller førjulstid. 
– Ja, her skal det bakes sju sorter julekaker, det gjør jeg hvert år, bekrefter Veronica Johannessen, som de nærmeste dagene skal lage tradisjonsjulekaker, pakke dem inn i porsjonspakker og legge dem ut for salg i en kafe som er åpen tirsdag til søndag nær sagt hele året rundt. Her loves allsidig meny, og her går det an å arrangere alt fra julebord til bedriftssamlinger med fag og mat.

I andre etasje er det svært mye å se på og oppleve om Petter Dass og samtidshistorien.

På tusenvis kommer årlig hit til Petter Dass sitt rike og får innblikk i barokkdikteren og ildsjelens virke og liv. Stedet inviterer også inn lokalbefolkning og faktisk videregåendeskole-elever til besøk og ulike typer kulturelle opplevelser. Elever fra videregående skole kan oppleve det du finner i andre etasje gratis.
– Vi har en avtale med Nordland fylkeskommune om at videregåendeskole-elever kan komme hit og få oppleve utstillingen om Petter Dass og den temporære utstillingen vi til enhver tid har her. Elevene hentes med buss, de får omvisning og en liten stopp i kafeen. Vi har ledig tid nå i desember, så det kan være en fin utflukt for elever fra for eksempel Brønnøysund, inviterer Irena Jovic.

 

Hun forklarer at de har en rekke tilbud for hele familien, som Halloween-feiring og ikke minst Barnas museum, som arrangeres flere ganger i året.
– Nesten hver måned. Vi legger til rette for at barnefamilier skal komme hit og få kjennskap til lokal kultur og få kunnskap om en rekke ulike emner. Nylig var tema brevskriving, der vi åpnet «Stabburet» på tunet og inviterte til tegning og brevskriving. Barna ble oppfordret til å skrive et brev til noen de er glade i, og så ble brevene lukket med voksstempel slik Petter Dass gjorde det på 1600-tallet, sier Jovic.
Og ofte på gratistilbudet «Barnas museum» lekes det. Her hentes uteleker som ringspill, stylter og kast-på-boks frem – fine sysler i en hverdag som er særdeles digital for de fleste unge.
– Den 12. desember ringer vi julen inn med hyggelige aktiviteter på juleverksted i stabburet. Ungene får lage julepynt i forskjellige varianter som snøkrystallklipping, kongledekorering og laging av julestjerner!

Spennende arkitektur og et sted som innbyr til en prat om alt fra historie til matlaging.

Vi forlater kafeen, i Snøhettas praktbygg som ble åpnet i oktober 2007, og tar trappetrinnene opp til ei visuelt spennende utstilling og det enkelte synes er toppen av Nord-Norge skildringer: Kunst av Kaare Espolin Johnson.
– Denne utstillingen henger oppe til 19.desember, så det er fortsatt tid til å ta turen innom, sier Jovic foran bildene som gjengir alt fra mennesker i kamp mot naturkreftene til hverdagsstemning, dog med islett av mystikk.
– Vi har vært så heldige å få låne disse bildene fra Ken Roger Lisø, som har samlet Espolin arbeider gjennom en årrekke. Bildene i utstillingen viser et spenn av arbeider fra 1950-1990-tallet, sier hun.

Kaare Espolin Johnson er kanskje mest kjent for sine bilder av den nord-norske fiskerbonden til havs i villvær, men han har også laget slike vakre uttrykk.

En liten byste av Petter Dass vokter utstillingen som ruver under taket og gir lyst til å vandre rundt og få med alle detaljer om mannen som ifølge Norsk biografisk leksikon var jektskipper langs kysten og som avanserte til å inneha sogneprestembetet i et av de rikeste prestegjeldene nord for Trondheim.  Det som i dag kalles Grane, Hattfjelldal, Vevelstad, Leirfjord, Vefsn, Alstahaug, Herøy, Dønna, Nesna, Hemnes og Rana var del av dette området og han kunne innkassere prestetiende fra mer enn 1300 leilendinger. Petter Dass førte selv manntallet til folketellingen 1701. Da hadde han ni (!) mannlige tjenere, og trolig et større antall kvinnelige.

Å skrive om vinteren på 1600-tallet betydde å sitte bøyd over et ark i talgbelysning. Det gjorde Petter Dass ofte.

Men tilbake til nåtiden, for inn dørene kommer et par som helt tydelig ikke er fra nærområdet. På den lille bilen de reiser med står det et tegn fra østlig del av Europa og de går seg en tur rundt bygningen, ser på bysten av Petter Dass som er satt på et naturmektig sted. Snart er de i prat med museumsvert Gry Johnsen.
– De ønsket å se kirken, men vi har dessverre ikke åpent her for omvisning ut over sommertid, når vi har egne ansatte som tar seg av dette, sier hun etter praten. De to langveisfarende tar en kikk i butikken og kikker opp på arkitekturen som også på denne siden av bygget henter inn naturen før de forsvinner videre på sin ferd.
Johnsen rydder på plass noen gaveartikler i gavebutikken og nikker på spørsmål om den er populær, for her ser gjenstander vi ikke har sett før; som spesielle skjørt, ulike spill, smarte verktøy og skrivesaker i gammel og ny stil – for å nevne noe.
– Vi har en del lokale produkter, som kaffe fra Forvik og honning fra Tjøtta. Museumsbutikken skal gjenspeile det vi ellers har på huset, bekrefter Johnsen.

Da er det ikke rart at det bugner av bøker i butikken, for i tråd med Petter Dass sin omfattende litterære produksjon arrangere en litteraturfestival på tunet. I 2022 fra 17. til 19. juni. Faktisk er litteraturfestivalen en av landets eldste og arrangeres annet hvert år.
– På grunn av korona ble 2020 utsatt til 2021, sånn at det blir to år på rad, og til sommeren er vi så heldige å ha fått med oss Simon Stranger. Han er en allsidig forfatter som har skrevet mye for barn og unge og som i høst kom med den sterke «304 dager», som omhandler livet i Afghanistan sett gjennom øynene til en nordmann og en afghaner. Vi gleder oss også til å vise frem kunst av Lisa Aisato, som er prisbelønnet blant annet for sin illustrasjon av boka Livet. Festivalmusikk blir det blant annet ved Mari Bojne og Kaisa Balto band, så det er noe vi gleder oss til, sier Jovic, som sommeren 2020 så koronaen stoppe den delen av aktiviteten på  et tun som har rommet museum siden 1966 og som i dag er del av Helgeland Museum.

To langveisfarende kikker seg rundt, går opp på Alberthaugen og ser på bautaen og kommer inn i museet for å slå av en prat.

Før vi går ut dørene og passerer klebersteins- og middelalderkirka med den fra avstand godt synlige løkkuppelen snakker vi om julegaver og stemning i tiden som rommer mye glede men også sorg, slik livet også var da Petter Dass forfattet sine strofer om Gud, om livet og sitt eget virke.
– Hvis du har lyst til å kjenne på førjulsstemningen kommer Jul i Nord til Alstahaug kirke 4. desember, sier Gry Johnsen.
Jul i Nord er en gruppe musikere som omtaler seg selv som omreisende bærere av juleskatter fra Nordland – de innbyr til allsang og sper på med historier og fortellinger knyttet til jul og tradisjoner, så vel humoristiske som mystiske; Virkemiddel også Petter Dass brukte i sine tekster.

Ute kan vi fornemme hvordan han gikk rundt på tunet rundt 1670 og tenkte ut Nordlands Trompet. Ønsket om å formidle og dele har tydeligvis vært en del av stedet siden han forfattet ordene; «Jeg ynsker dig vor Herres Fred og du gir mig den samme»

Smått tar noen en tur innom, nyter en kaffe, kakestykke og en prat – og drar igjen.

En ny besøkende er på tur inn dørene og vil snart kjenne kaffeduften og få hyggelige hils.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Det enkle møter det storslagne; Besøker du Margrethes kafe står du snart foran helgelandsnaturen.
Fra venstre er Gry Johnsen og Irena Jovic, som har kapasitet til å ta i mot flere besøkende til Petter Dass museet nå før jul. – Dersom klasser med elever fra videregående skole i nærområdet ønsker å komme hit, ta kontakt, sier de to på museet som er åpent fra tirsdag til søndag.