0.8 C
Brønnøysund
fredag, januar 28, 2022
spot_img
HjemNæringsliv- Takknemmeligheten er drivkraften!

– Takknemmeligheten er drivkraften!

-

Hva gjør en reisemontør når han ikke er på jobb og monterer landbasert fiskeoppdrett og smoltanlegg? Hvis han heter Olav Flatøy er svaret veldig, veldig, veldig mye forskjellig.
– Eldre mennesker trenger ofte hjelp med praktiske ting og det satses for lite på unge, sier han.

Han har bodd halve livet sitt i Sandnessjøen og har nå hjemmet sitt på Vega sammen med en samboer som gjerne er med på bidra til de mange ulike jobbene og oppdragene den driftige karen har og tar. Mer om det etterpå, først litt om hvordan Olav Flatøy skapte sin egen jobb som 14 åring.
– Da kjøpte jeg meg en traktorplenklipper til 16 000 kroner. Jeg kunne ha kjøpt mye brus og levd lenge og godt på ungdomskafeen for de pengene, men jeg ønsket en sommerjobb og jeg var lei av å dytte rundt på plenklipperen. Den jeg kjøpte var fin, for jeg kom meg hit og dit. Det tok tid, men plutselig ringte den ene og den andre og trengte hjelp. Jeg hadde mange faste kunder; ungdomsklubben, Røde Kors, eldre fastboende, feriefolk.

Og så ble det andre oppdrag, for som Olav Flatøy helt treffende sier; «det ville da ikke være enkelt for en eldre person på 85 år å kutte ned de store trærne i hagen».
– Ja, selv det å løfte motorsaga blir jo tøft for de eldre, så da ble det å sage ned trær, klipping av trær og hekk, småsnekring. Det ble mye forskjellig, og jeg har jobbet med de fleste snekkerne i Vega. Jeg fikk såpass mye spørsmål om å hjelpe til at jeg kunne ha levd av det, kanskje til og med hatt en ansatt, men å gjøre noe sånt har jeg ikke sett for meg ennå, sier han.

Det Flatøy derimot så for seg – etter fylte 18 år – var å få kjøpt seg bil med plass til det han trengte i jobb og fritid.
– Jeg fikk tak i min første bil og på skøy fikk jeg merket den med Flatøy Multiservice. Det ble så mange spørsmål om jeg hadde startet egen bedrift, at jeg valgte å gjøre det. Dette var i 2017, jeg skulle ikke rekke å ha egen bedrift som fullstendig levebrød, for etter å ha jobbet som avløser fikk jeg jobb i Vega kommune, og i drøye året har jeg altså vært i Aquagroup i Sømna. Det har vært full fart og fine arbeidsdager, sier han.

Fra solstudioet i Brønnøysund der en ergoline advantgarde står plassert. – Jeg var så heldig få få kjøpt disse pent brukt. Helt nye er de svimlende dyre, sier han.

Men tilbake til alle ekstraprosjektene han holder på med. Flatøy driver to solstudioer; en på Vega og en i Brønnøysund, og gir arbeidsturnusen hjemmedager, skjer det mye. På kort tid nå har han hjulpet med å få inn vindu i hus, reparasjon på tak og ikke minst gjøvet løs på snøkanonen til Vega barnehage.
– Ikke noe betyr mer for meg enn at ungene har det bra i barnehagen. Det satses alt for lite på de små og unge, så hvis jeg kan bidra med å fikse snøkanonen sånn at de har moro, kan det utgjøre stor forskjell, rett og slett «gjøre dagen» for dem!.

Ting kan tyde på at Olav Flatøy er arvelig belastet når det gjelder arbeidskapasitet, for i romjula i fjor var ikke bare han i full sving med å bygge et mini aktivitetshus på Vega skole; både pappa og bestefar var med.
– Det var kjekt arbeid det, for ble det for mye julestyr tok vi en tur og snekret. Det gikk bra det og skuret er i bruk til ping-pong-spilling. Fin aktivitet det, sier karen som i niende klasse skulle lære å skrive CV.
– Det ble litt enklere for de andre som hadde jobbet for en, to, tre stykker. Jeg måtte fylle ut 11-12 ulike arbeidsgivere. Men en ting er helt sikkert. Å ha en CV er greit nok; å ha gode referanser gjør hele forskjellen. Det å stå på og jobbe – gjøre et godt arbeid, det gjør hele forskjellen!

Det hjelper nok på å ha tatt grunnutdanning innen elektro, å ha jobbet for rørlegger og ikke minst ha jobbet for så å si alle snekkerne i Vega kommune. Det å være avløser på gård betyr å være innom en hel rekke fagområder, og alle av den praktiske, fine sorten!
– Og nå skal det sies, det hadde ikke vært mulig å holde på med dette hvis ikke samboeren min hadde vært positiv til at jeg bruker mye av tiden min på jobb. Hun hjelper sågar til med å lage forretningsplaner, budsjett og fremdriftsplaner. Blant annet planlegger vi at solstudioet i Brønnøysund skal ombygges sånn at en eller annen som vil starte bedrift kan holde til der; som frisør eller noe annet. Koronaen har stoppet arbeidet med dette så langt, men vi får se i fremtiden, sier han.

Folk tar kontakt. selv i en kjapp kaffepause.

Vi spør om han har noen tips til unge som har lyst til å tjene penger, men som ikke ennå helt har kommet i gang med planene sine.
– Om du har lyst til å sitte i kassa på Prix eller om du har lyst til å bli journalist må du begynne et sted. Du kan ikke forvente å få jobben uten jobbing, og å skaffe deg selv gode referanser; den du ber om skal gå god for deg må kunne være ærlig og si at du står på. Men skulle det være noen der ute som trenger råd, er det bare å ta kontakt. Også om du har en forretningsplan – kanskje tenker vi likt og kan samarbeide, sier han.
Og forteller at han ikke har fagbrev.
– Det har ikke hindret meg i å gjøre en jobb, få en jobb og å lære noe nytt, sier han.

Hvorfor han tar alle de ulike oppdragene for privatfolk, som spenner fra skoging til å flikke på tak, er fordi han opplever at folk blir glade.
– Det startet nok for alvor da jeg ble 18 år og leide et hus og trengte en inntekt, men i dag er takknemmeligheten drivkraften, for ikke noe er artigere enn å se gleden til et menneske som får utført en jobb de ikke klarer å ta selv. Jeg føler at det gjør en forskjell, og så vet jeg at ryktet løper fortere enn meg, så dersom de anbefaler meg til andre må jeg jo ha gjort noe bra!
– Så jobben din er hobbyen din?
– Nja, jeg er jo i brannvesenet også…

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Bildeserier: Privat