13 C
Brønnøysund
torsdag, juli 25, 2024

Kommer McCartney hit, skal han jammen få bildene gratis!

Kun uker etter at Benedicte Nilsdatter Hartviksen fikk Beatles-kunsten sin på veggen i kunstkafe i Brønnøysund, sto en som kjente Liverpool-musikerne foran henne – og roste bildene.
– Bildene har kostet blod, tårer og våkenetter – virkelig «A Hard Day’s Night»!

Hun refererer til en av de kjente sangene til bandet med så ikonisk musikk, at norske leksikon anslår at Beatles har solgt rundt 2 milliarder plater. Liverpool-musikerne var også mye fotograferte stilsettere, og det er nettopp fotografi av Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison og John Lennon som er blitt ny, for oss kanskje uvanlig kunst.
– Det du kan se på veggen på Goma er 5000 brus- og ølkorker på 1,50 gange 1,20 meter store plater. Disse korkene har jeg malt basert på bilder av Beatles der oppløsningen er redusert for å få fram pikslene. Dette kan sammenlignes litt med Edward Munch som myste med øynene for å få fram følelsene i motivet og konturene og redusere detaljene for å isolere hva som er viktig for å få fram motivet. Det betyr at du må se bildene på litt avstand for at de skal tre frem, nært er det firkanter i primærfarger, sort og hvitt, forklarer hun.

Gledet tante

Det hele startet med at Benedicte Nilsdatter Hartviksen ville glede sin tante som hadde bursdag av den jubilerende typen.
– Jeg hadde ikke sett henne på ni år og hun hadde «rund dag», så jeg ville lage noe spesielt. Jeg hadde ikke god råd, men jeg har perlet en del bilder og fikk en ide da jeg kikket på samlingen med korker jeg hadde liggende. Hm, de var runde, kunne de bli basis for et bilde? Jo, det ville jeg prøve. Min tante er stor fan av Beatles, særlig John Lennon, så da kunne det jo passe å lage et bilde av ham.

 

Roser kunstlærer

Benedicte har ikke kunstutdannelse ut over grunnskolen – men der har hun tydeligvis plukket med seg noen teknikker og et tankesett som gir gode ideer og løsninger.
– Det den lokale kunstneren Camilla Orvik viste oss da hun var kunstlæreren vår på Salhus skole, var av stor verdi da jeg laget bildene; blant annet hvordan vi kunne leke med lys og skygge for å skape ansikter. Hun var på flere nivå inspirasjon da jeg laget bildene, ikke bare ved selve teknikken og utførelsen, men også da jeg mange ganger hadde lyst til å gi opp. Camilla er et så fantastisk menneske med en sånn kjærlighet for kunst, at tanken på henne boostet meg når jeg ville gi meg, sier Hartviksen og beskriver prosessen bak det aller første bildet hun laget basert på korker.
– Jeg fant et pikselert bilde på nett, jeg fikk kjøpt inn ei stor plate til å feste korker på, og så var jeg i gang.

Her blir korker i alle farger forsiktig og presist malt.

Lim av gorillatypen

Så begynte problemene – for det er ikke enkelt å beregne hvor stort bildet må bli, når det er bruskorker i form som er basis. Hun løste første utfordring, men et annet problem skulle skape mer hodebry.
– Hvordan skulle jeg få festet korkene til platen? Jeg prøvde først med limpistol, men korkene løsnet så snart limet tørket. Superlim hjalp ikke, det havnet på gulvet og hendene mine var mer limt sammen enn korkene. Jeg prøvde med små tuber av gorillalim. Da satt rekker av korker godt sammen, men de også løsnet fra plata. Da var jeg i ferd med å gi opp!
Det gjorde hun ikke, men fikk tak i en fugepistol – og fikk festet korkene på jevn overflate – i stedet for å ha ei plate med klumpet lim badet i frustrasjon.
– Jeg visste jo ikke om det ville bli bra, men da var i alle fall det største problemet løst!

From Me to You

Beatles var til trøst natta hun skulle gjøre ferdig bildet til tanta si.
– Jeg satte på ei spilleliste med deres musikk, og kjente meg igjen da jeg spilte A Hard Day’s Night klokka to om natta. Men det var mye Ob-La-Di, Ob-La Da også, for arbeidet gikk fint, og jeg så at det ble en John Lennon jeg kunne gi til min tante, sier hun.
Bildet ble fraktet til tantens hjem i Narvik, der mer kjent kunst måtte vike på veggene.
– He, he, hun ble så glad at hun fjernet malerier og hengte dette opp over spisestuebordet. Hun har fått veldig mange kommentarer på bildet og det er gøy å høre, sier hun.

Her strekker hun ut bena – midt på natta. Ikke ferdig ennå.

Ble oppfordret til å være med på utstilling

Det som gjorde at det i dag henger fire bilder skapt av kork, tålmodighet og dyktig malekunst på veggen på Goma, er at den lokale kunstneren og kunstkuratoren Lars Laumann fikk se bildet da Benedicte Nilsdatter Hartviksen postet bildet i sosiale medier.
– Jeg har jobbet på Goma og det er her Lars har stått bak en rekke ulike utstillinger. Han ville gjerne ha et slikt bilde hit, og da kom tanken om å lage hele Beatles. Jeg ringte min pappa og lurte på om han kunne hjelpe med å få ta i fire store plater – noe han fikk kjøpt inn, og min mamma og samboer har støttet meg mye i dette arbeidet, for de fire bildene ble skapt på relativt kort tid. Det var mye arbeid nattetid etter vanlig jobb, men nå hadde jeg funnet ut hvordan dette måtte gjøres, så det gikk lettere, sier Hartviksen.

På åpningen av utstillingen på Goma i Brønnøysund

Hedret lokal musiker

Hun har samlet inn 20 000 korker – blant annet via servitørjobb på Goma, mengder av donasjoner fra Kred og fra Otaku, og flere donerer samlingene sine til henne etter å ha sett Beatles-kunsten.
– Og jeg kan fortelle en liten fun fact om korker og en lokal musiker. Rune Brennvik gleder stadig mange med sine opptredener og han er den eneste jeg kjenner som drikker et pale ale kalt Sierra Nevada. Så jeg brukte flere av korkene av flasker han har drukket i Beatles-bildene. Han vet det ikke selv en gang, enda vi har pratet om bildene – han har kommentert dem positivt, sier hun.

Også ved åpningen av utstillingen.

Hyggelig prat – uventet bekjentskap

Hun har fått mange positive tilbakemeldinger på kunsten sin; Benedicte Nilsdatter Hartviksen, selv under intervjuet kom to kvinner bort til bordet og roste arbeidet. Uventet tilbakemelding kom fra et par spisegjester på stedet hun nå jobber på:
– Et engelsk par tok et måltid og ba om å få vite mer om Brønnøysund. Jeg anbefalte dem å ta en tur på Goma for å se på kunsten på veggene der. Det var et så hyggelig ektepar at jeg delte at jeg hadde laget noe som hang på veggene. Så de gikk bortover – og kom tilbake etter ei stund og sa som følger. «Vi forventet å finne noe ræl på veggene, og vi ble veldig overrasket over hva du har laget».
Den som da ble overrasket var meg, for mannen har jobbet i den engelske musikkbransjen, og han fortalte meg at han hadde kjent Paul, George, Ringo og John. Han viste meg også bilder der de to var sammen med Rolling Stones – som hadde vært romkameratene, forklarer hun.
Benedicte tok da en liten morsomhet om at George kunne vært litt hyggeligere og spandert på seg en hårklipp sånn at hun ikke trengte bruke så mange korker for å få han ferdig.
–  Kommentaren ble møtt med latter og oppfølgingskommentar om at George Harrisson var en av de hyggeligste personene han noen gang har møtt, han var veldig «down to earth».  Å møte de to  var en spesiell opplevelse. Jeg sendte forresten med hilsen; hvis han skulle møte Paul McCartney med det første: Hvis Paul kommer hit, skal han få bildene gratis, ler den unge kunstneren.

Artig effekt: Mys, og bildet blir mer tydelig.

Har lidd for kunsten

Og hvordan det var å skape kunst hjemme beskriver hun som både morsomt og farefylt.
– Bildene er virkelig skapt ved blod og tårer, for en dag presterte jeg å smelle tåa i ett av bildene og rev opp huden, så blodet fløt. Heldigvis kom det ikke noe på bildet, men jeg har ofret litt for kunsten, ler hun.
Og samboeren har ikke sett mørkt på å ha fire svære bilder på hele gåflata heime i stua.
– Han sier i etterkant at det ble veldig tomt, så det er nok ikke noe problem å starte på nye prosjekter for hans del. Det skal jeg gjøre, men har ikke tenkt å si så mye om hva det er. Men jeg har allerede kikket på pikselerte bilder av Elvis og Queen, så vi får se. Det jeg vet er at lager jeg noe blir det stort. Jeg liker tanken om «Go big eller Go home», ler hun.

Tekst, hovedfoto og foto under: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no
Øvrige foto: Privat 

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste