Kystmuseet Rørvik har mange aktiviteter på tapetet den nærmeste tida, til tross for Covid 19-begrensningene.

Vrimmel og halloween   Vrimmel-festivalen foregår allerede denne uka, også på Norveg.
– Vrimmel er en kunst- og kulturfestival for Namdalen. Målet vårt er å skape gode opplevelser i nærområdet. Til helga er det halloween som skal markeres. Dette har kanskje sittet langt inne for et museum, men vi skal speile hele samfunnet, også i nåtid, sier publikumsvert Hanne Adele Grande og salgs- og markedsleder Linn Jeanette Ofstad.
Så fredag er alle ungdomsskoleelever i Nærøysund invitert til å feire halloween på museet, med skrekklabyrint med rebusløp, quiz og spill som skal løses i ei mørklagt utstilling.
– Og på lørdag er det familiene som kan komme i halloween-stemning med ulike aktiviteter for store og små, sier de.

Karakteristiske, vakre Norveg – senter for kystkultur og kystnæring, ble åpnet av Kong Harald i 2004. Norveg er en del av Kystmuseet Rørvik, og rommer historisk utstilling, restaurant, galleri og kulturhus.

Nedstenginga i mars kom brått på, også for Kystmuseet, hvor den tradisjonsrike Skreifestivalen måtte avlyses like før åpning. Tross en annerledes sommer kan Norveg likevel oppsummere bra besøkstall for sommeren som har vært.

I høst har de en god del aktiviteter for barnehager og skoleklasser i museet, som er Nord-Trøndelags 1000 års-sted og møteplass for befolkninga i regionen.
I november arrangerer de Blå Næringslivskonferanse, med havretta næringer som målgruppe.  Dit kommer næringslivsfolk og politikere. Det ryktes også om ministerbesøk på konferansen.
– Alt vi gjør er sjølsagt innenfor de rammene som smittevernet setter, understreker de.

Den ærverdige Berggården på Rørvik i lav høstsol. Dette var museets første hovedbygning, da det het Woxengs Samlinger. Gården brukes aktivt til ulike arrangementer for store og små.

 

De siste åra har ungene bygd en gedigen pepperkakelandsby på Norveg, og dette skal de også gjøre i år, men uten den store åpningen der alle barnehagene samles.
– Det er klart at arrangementene som gjennomføres preges av alle smittevern-føringene, og vi ser fram til å komme tilbake til normaltilstander så snart det er mulig.
Til Berggården, som også er en del av museet, inviterer vi ungene i nærområdet til å bli med 100 år tilbake i tida. Der får de spise graut og servere den til «småkaillan», kinne smør og lære å vaske klær på gammalmåten – og lage juletre av einer.

Teskjekjerringa  Den 21. november kommer Turneteateret til Rørvik med «Teskjekjerringa», som spilles i teatersalen på Norveg. Dette kan være noe å få med seg også for folk på Sør-Helgeland.

For tida er den lokale kunstneren Torleif Flosand utstiller på Norveg.

 

Utstillinger Kystmuseet prøver å vise kunstutstillinger året rundt. Akkurat nå er det ei utstilling av den lokale kunstneren Torleif Flosand, som tar imot skoleklasser og forteller om bildene sine.
Fra 14. november vises bilder av Tone Severeide.

Utstillinga “Fra steinalder til høyteknologisk samfunn” er vel verdt et besøk.

La oss heller ikke glemme den flotte, permanente utstillinga ved museet, «Fra steinalder til høyteknologisk samfunn».

Les mer om Kystmuseet

Tekst og foto: Torstein Finnbakk

Publikumsvert Hanne Adele Grande (t.v.) og salgs- og markedsleder Linn Jeanette Ofstad ønsker velkommen til en spennende førjulssesong på Kystmuseet Rørvik. Alle foto: Torstein Finnbakk