-3 C
Brønnøysund
torsdag, november 21, 2024

– Nå er vi i gang igjen!

– Brobyggerstiftelsen i Sandnessjøen hjelper! Ikke bare har de en loppebutikk der dugelige folk står klar og gir deg tips om hva som kan være kjekt å ha, men arbeidet de gjør for gatebarn er uselvisk, fantastisk og hederlig!

 

Det sier vår tipser, som ikke nok kan få rost stiftelsen som siden 2009 har hjulpet mennesker i Filippinene ut av fattigdom.
– Ja, nå er vi i gang igjen. Nå er butikken åpen som før etter coronastans; seks dager i uka, sier Kristine Kleven, som er en av de som står i loppebutikken du finner nær kaikanten i sentrum av Sandnessjøen.

Denne dama bruker å få brudestas om sommeren!

Lopper og lopper. Mye av det vi kan se er helt nytt, donert fra mennesker som vil hjelpe. Annet er gammelt og vakkert og kan henges på veggen med viten om at noen andre har gledet seg over nettopp dette gamle fatet eller maleriet tidligere.

– Hvem vi er? Brobyggerstiftelsen startet med en håndfull frivillige og en loppis, og så utviklet det seg til at loppisen kunne finansiere hjelp til mennesker i Filippinene. Både de utsatt for naturkatastrofer og de som daglig har det tøft grunnet ekstrem fattigdom. I dag driver vi et familiesenter for gatebarn i hovedstaden Manila.
Det forklarer Roger Bastesen, som startet stiftelsen sammen med Nelson Ciano.
Manila er en millionby, hele 15 millioner mennesker bor i byen på øya Luzon og det er svært mange som har det tøft.
– Coronakrisen ble en krise også for oss. 14 barn bor på senteret og de har vært i isolasjon. Gatebarn, som ellers har kunnet komme inn, har kun fått komme på døra for vann, mat og vitaminer. Det har vært en ille tid, på flere nivå, forklarer Bastesen.

Foto fra Facebook: Roger Bastesen

Vi skal tilbake til Manila, men først en prat med Kristine Kleven, som har holdt stand på butikken i coronatiden.
– Vi måtte stenge en tid, og så har vi hatt redusert åpningstid. Nå blir det normale dager igjen, og det er fint, for mange bruker oss. Og vi har merket forskjell på tiden før og etter krisen. Folk har handlet mer nytteting; som til kjøkken og annet utstyr, forklarer hun.
Vi går en runde i den to etasjer store butikken. I første etasje står en lekkert pyntet utstillingsdukke i vinduet.

Andre etasje i loppebutikken: Mye spennende både på vegg og i rom.

Tallerkener med historie ligger pent på et bord. Hyller er fylt av saker du daglig bruker på kjøkkenet, og noen du kanskje aldri har sett før. Pynteting er i hyller og henger fra taket og klær blir studert av en besøkende.
I andre etasjer er det møbler, lamper, bøker og et veggbilde Kleven lurer på om blir solgt snart.
– Dette har hengt her ei stund. Er det ingen som har bruk for et sånt måltid på veggen, spør hun. Med smil.

Kjent motiv.

Kleven forklarer at de som handler på butikken er lokalbefolkning, men også mange gjester og turister.
– Båtfolket kan handle med seg store mengder glass for å ha i båtene. Andre ganger får vi inn turister som kjøper dyre lofotkister eller annet tradisjonsutstyr, forklarer hun.
Roger Bastesen gir ros til dugnadsgjengen som står på butikken, gratis, uke ut og uke inn.
– Det er åtte stykker som jobber på butikken, og de gjør en fantastisk jobb. Nå er deres tilbakemeldinger om jobben heldigvis også fine, for de sier de har et godt sosialt sted å møtes. Noen av dem er enslige, og blir glade for å ha et sted å høre til. Andre synes det er godt å ta del i arbeidsfellesskap, om de er ferdige med, eller ikke kan stå i en heldagsjobb, sier han.

Kristine Kleven og de andre frivillige får ros for sin innsats fra vår tipser i Sandnessjøen.

Bastesen har fått arrangert turer der de frivillige har blitt med til Filippinene og se hvordan deres innsats bidrar. Hver eneste dag.
– På grunn av coronaen har vi i år store utfordringer med å skape tilstrekkelig med midler. Årlig bidrar vi med vakthold og hjelp på festivaler som Havna og Båtmessa her i Sandnessjøen, samt flere andre på Helgeland. Disse festivalene er som kjent avlyst i år, noe som gjør at vi går glipp av rundt 300 000 kroner. Dette er midler som skulle gått til familiesenteret i Manila. Vi måtte i flere uker stenge loppisen, som årlig har en omsetning på to millioner kroner, og når på toppen av det hele kronekursen er svak, blir det i sum utfordrende for oss, forklarer Bastesen.

Foto fra Facebook: Dette er et bilde fra senteret stiftelsen driver i Manila og viser et glimt av hverdagen til barn som får tilbud om utdanning.

Hvordan er det å være fattig? Hvordan er det å bo på gata, sågar uten familie? Hvordan er det å være et barn uten omsorg og hjem?  Roger Bastesen og hans team vet, men på Facebooksidene til Brobyggerstiftelsen er det langt fra elendighetsbeskrivelse og dysterhet. Her postes glede, lykke, måloppnåelser og hvordan livet i Manila er.
– Vi engasjerer oss i en rekke ulike bærekraftige prosjekter med lokale partnere i landet.  Vårt nettverk gi tilgang til kurs i menneskerettigheter, foreldrearbeid, mat og helse, førstehjelp, katastrofeledelse, for å nevne noe, sier Bastesen.

I sentrum av Sandnessjøen finner du en butikk utenom det vanlige.

På FB-siden gis det tips om hvordan holde barna aktive når de enda må være hjemme på grunn av coronakrisen og de viser glimt av barna på senteret, som har fått delta på lokal tv med egenproduserte effekter.
– Vi er så glade for alle som donerer og bidrar i arbeidet. Her er det mulig å se selv hva det betyr, sier Roger Bastesen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
To foto fra Facebook er merket

Mengder av gjenstander og bøker: Her fra butikkens andre etasje. – VI er så glade for alle som donerer, og bidrar til at barn får et bedre liv, sier Roger Bastesen.

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste