12.9 C
Brønnøysund
søndag, september 26, 2021
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
HjemNæringslivNorske naboer og kjølige somre midt i Norge?

Norske naboer og kjølige somre midt i Norge?

-

Giuseppe Donadeo fra Italia har bare ett ønske for framtiden: Å finne seg en jobb og bosette seg i Norge, gjerne på et lite sted der det ikke blir for varmt om sommeren – gjerne midt i Norge. Kanskje noen kan hjelpe ham å få drømmen oppfylt?

– Naturen, klimaet og det norske samfunnslivet. Det har alltid fascinert meg!
Det er en varm julikveld hjemme hos familien Donadeo i den lille byen Maglie helt sør i Italia. Hetebølgen som har ligget over Middelhavet i ukesvis har veket plassen for mer urolig vær fra nord, men det er fortsatt mer enn varmt nok til å spise en sen middag ute på terrassen.  Mor Gabriella bærer ut til bordet tradisjonelle italienske sommerretter; rødbetesalat med mynte, fritert paprika, sjømatsalat, ricotta, mozzarella. Men unge Giuseppe vil heller snakke om fårikål og lutefisk, om fine vinterdager med kuldegrader og snø og om hvordan man i Norge spaserer hjem, til fots, i stedet for å kjøre bil.
– Da jeg studerte i Oslo, bodde jeg på Kringsjå studenthjem. Om morgenen hadde vi ofte dårlig tid og tok t-banen ned til Universitetet, men om ettermiddagen gikk jeg heller hjem, til fots. Skoene var alltid dekket av gjørme når jeg kom hjem, sier han og ler.

Høsten nærmer seg, og mange etterspør kompetanse vi har mangel av i Norge. Det er ikke tvil om at en rekke dyktige personer fra Europa gjerne vil ha jobb i Norge, her er en av dem!

To perioder som Erasmus-student på Blindern har satt dype spor hos Giuseppe Donadeo, og nå har han bare ett ønske for framtiden. Å finne en jobb i Norge slik at han kan vende tilbake – og bli der. Og han reiser gjerne nordover, forbi de store byene. På CVen har han en mastergrad i historie og Asia-studier fra Universitetet i Bologna, alt avlagt med toppkarakterer. I tillegg til å beherske flytende både norsk og engelsk har han språkkunnskaper i fransk, tysk og kinesisk.
– Drømmejobben hadde selvfølgelig vært å fått et doktorat ved et universitet, men samtidig vet jeg jo at det ikke lyses ut mange slike stillinger. Dessuten, en akademisk karriere innebærer gjerne at man må skifte bosted, etter noen år må man skifte universitet, kanskje reise til et annet land. Jeg vil mye heller bosette meg på ett sted og bli der, slik at jeg etter mange år kan si at jeg har skapt noe på dette stedet. Og jeg trenger slettes ikke bo i en storby. Jeg er oppvokst i en liten småby og trives godt på små steder der man kan komme seg rundt til fots, og hvor man kan bli kjent med menneskene som bor der.

– Men hva med det norske klimaet, som er svært forskjellig fra det italienske?
– Klimaet er en av grunnene til at jeg liker Norge. Den første vinteren i Norge, i 2017/2018, snødde det hele tiden og temperaturen var nede i minus 15 grader. Det var fint! Sommeren derimot var alt for varm, det var skogbranner overalt og det var ingen steder man kunne dra og kjøle seg ned. Jeg vil heller ha kjølige somre, om det blir for kaldt kan man jo bare kle på seg. Det er ikke like enkelt når det er for varmt, man kan jo ikke akkurat kle av seg huden, sier han og ler, før han fortsetter:
– Nei, for meg er det ikke skremmende, tvert i mot. Jeg liker det norske samfunnet. Da jeg kom til Norge hadde jeg jo en viss ide om hvordan det skulle bli, at nordmenn kanskje var mer innelukkede og kalde enn oss italienere. Men så snart man blir kjent med nordmenn ser man at det ikke er slik, norske folk er veldige hjelpsomme og åpne. Kanskje særlig de som kommer fra steder utenfor Oslo. Og samfunnet fungerer veldig godt, sier Giuseppe Donadeo og trekker fram Studensamskipnadene som eksempel.
– Noe slikt har vi ikke i Italia. Og her i Norge kan man jobbe ved siden av studiene, og heller bruke litt lenger tid på å bli ferdig. I Italia er studieavgiftene så høye at man heller skynder seg å bli ferdig med litt dårligere resultater enn å bruke ekstra tid, forteller han.

Italia annerledes enn Norge; Mye er felles, men at karene gjerne er mer opptatte av sko enn i Norge er vel kjent? Foto: Privat.

Giuseppe har søkt på en rekke jobber i Norge, men har ikke fått napp så langt. I mellomtiden jobber han for onkelen sin som er siviløkonom og driver et regnskapsbyrå hjemme i Italia. Men drømmen er hele tiden en jobb i Norge. Nær sagt hvilken som helst jobb.
– Det er selvfølgelig jobber jeg mangler kompetanse for. Om noen vil at jeg skal komme og arbeide som pizzamaker, pizzaiolo, må de gi meg opplæring først. Og så vet jeg jo at det i Norge er noe som heter sommerjobb, som varer i bare noen uker, og det blir litt lite for meg ettersom jeg må finne bolig og slikt. Men jeg er åpen for alt, sier den nyutdannede historikeren som bærer på drømmen om et liv i nord.

Tekst og foto: Lillemor Hestvik – post@midtinorge.no

Flytter gjerne midt i Norge: Guiseppe Donadeo drømmer om en jobb i Norge og vil aller helst bo på et lite sted med kaldt vær. Med kompetanse innen både fag og språk blir det spennende å se om han finner arbeid her.