-4 C
Brønnøysund
torsdag, november 21, 2024

Om mysterier og gode samtaler

Forfatter Anniken Alexandra Røllheim fra Brønnøysund jobber med sin andre barnebok om Peter Bill Rush, alias Piril.
– Dette er også ei spenningsbok, og denne gangen er det med noe skummelt som min søster virkelig har opplevd i Oslo, sier hun.

For Røllheim er opprinnelig fra hovedstaden, men har bodd på Hestøya i Brønnøy siden 1995.
– Jeg er «skapnordlending», og jeg synes det er fantastisk vakkert her. Det er som å bo i et maleri, sier spesialpedagogen og lektoren. Hun ble lærer og forfatter delvis på grunn av et vikariat på sin gamle skole på Kampen i Oslo.
– Dette var en skole med 40 prosent fremmedspråklige elever. Jeg begynte å fortelle historier på slutten av timen, for da klarte elevene ofte å konsentrere seg og gjøre skolearbeidet bedre. De tegnet tegninger til historiene, og jeg sa at dette en dag forhåpentligvis skulle bli ei bok. Det gikk 20 år. Da første fortelling om Piril kom ut i 2019, var det tegninger med fra Oslo, Trondheim og Brønnøy, sier forfatteren.

Nettopp det med tegninger er noe av det unike med boka, noe av hennes unge lesere har kommentert: «Så fint å se at noen som er like gammel som meg har vært med på å lage ei bok», og «Jeg synes forfatteren er lur som tar med det vi ser for oss i boka. Det gjør den enda mer spennende å lese», » Jeg likte at det er et mysterium i boka!» er tre kommentarer fra lokalt hold.
– Jeg har sittet en del på lokalt kjøpesenter for å selge bøker og prate med både voksne og barn. Før jul leste jeg høyt fra et kapittel i den nye boka, og senterlederen var snill å stille med papir og tegnesaker. På den måten fikk jeg inn noen nye tegninger. Det er en artig prosess og en fin måte å samhandle med ungene på, sier Røllheim.
Forfatteren har også lagt ut et kapittel på sine nettsider (les her på klikkbar lenke).
– Det er så fint med denne elektroniske tiden, at om noen har lyst til å tegne, kan de ta bilde av tegningen på iPaden sin og sende meg. Jeg blir veldig glad for alle bidrag, sier hun. (Foto under er tegninger fra første bok)

Det litt skumle utdraget fra den nye fortellingen bygger altså på sann episode som Røllheims søster opplevde som liten i Oslo.
– Kapitlet handler om en hvit Volvo, og en person som tar kontakt med den nye figuren i boka, Piriline, som er på vei hjem fra trommeøving. Historien til min søster er omdiktet noe. Likevel er dette noe som har skjedd, og det gjorde veldig inntrykk på meg den gangen, sier forfatteren.
Hun har førsteutkastet til den nye boka klart.
– Den skal hete: «Piril, Piriline og kidnapperen», sier Røllheim, som har fått inspirasjon, blant annet som frilanser i barneskoler i Brønnøy, hvor flere elever har tegnet til ny bok allerede.

På nettsidene til Røllheim kan man lese anmeldelser fra barn og voksne som har lest den første boka: «Piril på spøkelsestur». Her finnes også tilbakemelding og innspill fra annen lokal forfatter. Han skriver blant annet: «Jeg fikk umiddelbare assosiasjoner til mine bokfavoritter som barn – nemlig Hardy-guttene og Tom Sawyers bedrifter». Han mener at språket er godt og at illustrasjonene er fine.
– Det er moro å se hvordan barn ser for seg og skaper de ulike situasjonene. For meg er det viktig at de bruker forestillingsevnen. I en tekst som blir fortalt eller opplest får de ikke alt «servert i ferdige bilder», som på skjermer. Lytterne må selv se for seg det som hender, sier hun.
De får også brukt fantasi og kreativitet når de tegner. På den måten blir de Røllheims «illustratører og medforfattere» i fortellingene.

Det finnes både pluss og minus i disse spesielle tidene med hjemmeskole og hjemmekontor. Det mye tøft som skjer for barn og unge både fjernt og nærmere.
– Jeg har veldig sansen for den gode samtalen etter å ha lest en tekst eller ei bok.Til deg som er hjemme med barn; les gjerne høyt sammen med barna og diskuter etterpå. Det kan være å samtale om noe som kan være skummelt og man blir redd av, for eksempel corona-viruset. Samtidig kan det være veldig godt å prate om noe som er positivt og man blir glad av i disse spesielle tider. Finn fram ei bok med gode opplevelser med håp og positive følelser, og diskuter teksten etter lesing. Slike samtaler er kanskje ekstra verdifulle i en vanskelig og utfordrende tid som vi har nå om dagen. Det kan skape refleksjoner om hva som er viktig i livet, mener Røllheim.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre
Foto er tatt i 2019 i forbindelse med bokprat på lokalt kjøpesenter

Anniken Alexandra Røllheim fra Brønnøysund gir snart ut sin andre barnebok.

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste