Penn og papir i snart 100 år

0
440
Trives på jobben: Kine Laumann driver Libris Brønnøysund med full oversikt og glimt i øyet.

Den 16. mai 1919 samlet lensmann og tre kjøpmenn seg for å diskutere muligheten for å skaffe Sør-Helgeland en egen avis og bokhandel. De lykkes så godt, at like ved Frøkenosen og Brønnøysundet får du fortsatt kjøpt papir, skrivesaker, bøker og alt som hører dertil.

Generalforsamlingen til Brønnøysunds Avis og Bokhandel var i februar 1920 og dørene til bokhandelen ble åpnet i august samme år, og i mer enn 80 år fant du både avis og handel under samme tak.
Dagens driver heter Kine Laumann. Hun har vokst opp blant reolene i bokhandelen som i dag tilhører Libris-familien, og familie er også et stikkord i dagens drift.
– Ja, bedriften er snart 100 år, men vet du at han Kalle snart har jobbet her i halvparten av dem? sier hun om Kalle Laumann, som er dagens drivers pappa og som har kontroll på alt innen rekvisita og kontorutstyr.
– Vi har bedrifter fra hele distriktet som kunder, sier mannen med 50 års fartstid og nitid kjennskap til bransjen.
– Bedriftsbehovene er i endring. I dag selger vi mye vaskemiddel. Og for å si det sånn; takk og pris for at toalettpapir ikke går av moten, sånn som kopipapiret, ler Kine Laumann.

For sin egen del beskriver Kine Laumann en interessant reise fra hun avsluttet sin jobb som butikksjef i Norli i Sandvika og tok over det som da var eneste bokhandel i Brønnøysund i 2003.
– Det har vært en spennende reise å jobbe her, for jeg lærte mye nytt om drift, moms, regnskap, kundebehandling og boning av gulv. Det største mysteriet er momsen, uten tvil, sier hun og minnes både oppturer og nedturer i løpet av de 15 årene ved roret. For bedriften ekspanderte og tok over bokhandlene i Sandnessjøen og Nesna, men så kom anbudsreglene som har gjort det svært vanskelig å være liten eller mellomstor bedrift.
– Nesna er også et lite lokalsamfunn som har hatt bokhandel mer eller mindre siden det ble høgskole på stedet. Og bøkene til skolen ble kjøpt lokalt. Jeg er for anbud og redelighet, men akkurat nå føler jeg mye for en landsdel som ikke lengre får levere en eneste bok til skolene i distriktet. Selv med samarbeid mellom flere bokhandlere i Nordland klarte ikke Nesna å vinne frem sammenlignet med de store, så da var det ikke grunnlag for å drive. Det var en trist dag å legge ned der og vi merket det på økonomien i 2016, men nå har vi gjort en del endringer som vi tror blir bra, sier Laumann.

På en rusletur gjennom butikken passerer vi bokhyller, avdeling med kofferter, vesker og tilbehør, spill og moro, rekvisitaavdelingen og område med interiør og en del møbler. Det brede sortimentet bekrefter det Laumann påpeker; at det er endring, for i dag finner du bøker over alt; i bensinstasjonen, like ved brushyllene i dagligvarebutikken og på kiosken.
– Vi har klart å klore oss fast som bokhandler i snart 100 år, og vi fortsetter. I dag har vi en del samarbeidspartnere og deltar på arrangementer som er viktig for oss for de fremmer leseglede og gir opplevelser, sier hun og nevner bokbad og 8. mars arrangementer.
– Sistnevnte er vi spesielt stolt av. Vi har hatt foredrag med forfatterne Eirin Larsen, Martha Breen og Solveig Aarenskiold. Veldig flotte folk med sterk stemme og viktig budskap, sier Laumann.

Kunder er innom, nettopp for bøkene. En av dem kikker på lokale utgaver; slektshistorie fra Vevelstad, billedskjønne glimt fra Sør-Helgeland og bygdebok fra Sømna.
– Vi synes det er viktig å være kulturformidler for distriktet, og merker stor interesse for det som gir oss særpreg, sier Laumann og ler igjen på spørsmål om hun trives med denne typen jobb.
– Mamma sier; stakkars deg. Godt du ble utdannet bokhandler, det er vel det eneste du kan. Men det skal sies; Jeg stortrives å være i butikken. De varierte hverdagene der du aldri vet hva som vil skje. Det å være her med kundene, dagene som formes av de som kommer innom …

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind, på foto øverst i sak er Kine Laumanns datter Ada og i veskeavdeling medarbeider Tone Hadland.