6.2 C
Brønnøysund
mandag, oktober 7, 2024

Se Dragereiret med vikingdesign og dansbare bord

Ikke så langt fra Krakje gård i Brønnøy finner du ei jettegryte kalt Dragereiret og like under er et unikt nybygg åpnet – med samme navn.
– Hva folk kan oppleve her? Søndag 22. september blir det høstmarked, sier eier Kristin Fjellsøy.

Bygget er ferdig, men ikke alt er klart for å kunne åpne Dragereiret for alt fra konfirmasjoner til utdrikningslag, men en testgruppe har erklært det fremtidige spisestedet for å være både spennende og godkjent for flere besøk.
– Vi drømmer også om å ha vikingefester, vikingekvelder og sågar vikingfestivaler her, for dette er bygget like ved et vikingtun, som kan ha vært samlingssted før tokt. Her finnes hustufter og matgroper kunne gi plass til 2-300 mann her, sier hun.
Men først skal Fjellsøy få på plass alle nødvendige tillatelser fra Mattilsynet og kommunen, for her ønsker de å kunne servere både god mat og drikke.

Under spisse fjellformasjoner på Mo i Brønnøy ligger nyvinningen som er satt opp i rekordfart.
– Vi startet arbeidet med tomta 17. mai og alt har skjedd i en smell og blårøyk. Dette har latt seg gjøre takket være fantastisk hjelp, sier hun med nikk til en kar som nå jobber med den imponerende steinmuren utenfor bygget; hennes pappa Ola Jørn Tilrem.
– Vi skulle egentlig sette opp noen hytter for overnatting, tre stykker for å være presis, men da denne som skulle være litt større kom opp, så vi potensialet for så mye mer, og da var vi i gang, sier hun.

Ved langbordet, som har plass til opp mot 50 gjester, beskriver Ola Jørn Tilrem hva bygget består av.
– Vi satte opp en stålkonstruksjon på en 85 kvadratmeter stor betonggrunnflate, som har vannbåren varme med vedfyring.
Taket ble boltet i hop med en drager og bordkledt. Konstruksjonen ble kledt med et brystpanel som består av 100 år gammel bordkledning der brorparten aldri har vært malt. Det er også innslag av interiør med rustne plater, forklarer han.

Ola Jørn Tilrem har ikke bare designet Dragereiret, men også bordene som er så sterke at de ville tåle en dans. Og inngangsdøra, som er i massiv eik ser ut som den er spesialtegnet og laget akkurat for dette stedet.
– Den er faktisk kjøpt via Facebook. En lokal kvinne solgte den svære døra og vi fikk akkurat det vi trengte, forklarer Fjellsøy.
Sanitæranlegget er også særdeles spesielt; toalettet ser ut til å være fra starten av forrige århundre.
– Dette er en gammeldags cisterne, som har kjetting med porselenshåndtak. Håndtaket har en kompis sendt helt fra Bristol i England, forklarer Tilrem, og fortsetter;
– Dette er modifisert, for trekker du i håndtaket, løser det ut et moderne toalett!

Han står også bak skiltet over døra, som er laget med vinkelsliper, runeutskjæringene på yttervegger, og han har kunstferdig laget den enøyde vikingguden Odin på ei dør.
– Ser du hva håret er, spør han om to ravner som danner mørkt hår på selveste sjefen i Valhall.
– Det er Hugin og Munin, sier han, og svarer på hvordan de kom på å kle taket med et lysteppe.
– Vi vurderte å ha speil i taket, som skulle reflektere levende lys, men så fant vi denne løsningen i stedet!

Kristin Fjellsøy kjøpte gården Krakje for to år siden. Hun har allerede klar tillatelse for baking av brødvarer av Mattilsynet, og hadde åpen pizza og kakebu på Horn i sommer. Nå ser hun for seg en hel rekke aktiviteter knyttet til Dragereiret.
– Vi trenger ikke flere godkjenninger for å ha høstmarked her, så hit kommer en lokal gjeng med alt fra matsalg og kaffesalg til produkter de har laget selv, sier hun.
Og ser for seg at de i fremtiden holder kurs med råvarer de finner i naturen, for eksempel lokale urter, og avslutter det hele med et godt måltid.
– Den største drømmen er å ha festivaler her. Nattrock i Dragereiret, eller kanskje en Råttstokkfestival, ler hun.

Fjellsøy gir ros til alle de som har gjort det mulig å komme så langt på tur mot drømmen.
– Min pappa har stått på og bygget, noe som har gjort at mamma har fått en stor arbeidsoppgave hjemme på gården. Min bror har tatt slåtta på våre foreldres, min og sin gård, så her har det vært samarbeid for å få til et tilbud. Her skal vi og lage gåstier og altså ferdigstille og sette opp utleieenheter etter hvert, men arbeidet er i gang, forklarer hun.
Fjellsøy blir med ut og ser langt utover fjorden. På en findag kan hun se helt mot Vikna fra det lille tunet på Dragereiret.
– Det er mye arbeid igjen her, dette blir vel et livsprosjekt, men mye moro skal det bli, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Kristin Fjellsøy og Ola Jørn Tilrem har i løpet av knappe fire måneder skapt et designmessig vikingeventyr.

Related Articles

Arrengementer

2024 oktober

Uke 3

man 30
tir 1
ons 2
tor 3
fre 4
lør 5
søn 6
man 7
tir 8
ons 9
tor 10
fre 11
lør 12
søn 13
man 14
tir 15
ons 16
tor 17
fre 18
lør 19
søn 20
man 21
tir 22
ons 23
tor 24
fre 25
lør 26
søn 27
man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3

Siste