De planlegger utstilling som kan bli del av Europeisk kulturhovedstad 2024 og er akkurat nå på jakt etter navn på foreningen som skal stille ut.
– Vi planlegger utendørs utstilling og er i full gang med å brenne kunst, sier Inger- Hilde Nyrud (foto).
Vi er i Folkeskola, eller Tårnskola om du vil, i Brønnøysund. Det røde 100 år gamle bygget strekker seg stolt mot himmelen mens det kurses og kuttes i glass. Hvor mye kurs denne gjengen med kvinner trenger vet vi ikke, for her er det tydelig at de har brukt kuttekniven før – og flere av uttrykkene som er hentet ut av 800 graders behandling i glassovnen minner ikke så rent lite om Picasso.
– Dette er ei videregående gruppe, der noen har vært med i nær 15 år, forklarer kunstner og kulturskolemedarbeider Nyrud, og rydder bort en eske med glassbiter som selvsagt ikke kastes, men kan bli del av et nytt kunstuttrykk.
Hadde oppstart på loftet
Teknikken de jobber med kalles glassfusing og den spede kursbegynnelse hadde Nyrud på Hestøya i Brønnøysund i 2008.
– Ja, oppstart var heime på loftet, men så flyttet vi til lokalene til Salhus skole, før vi fikk plass her da jeg begynte i kulturskolen. Det kjøres nå kurs for både nye, og som denne gruppa, viderekomne innen kunstformen som passer for alle – for alle får det til. Det er nok at du er glad i å skape – men så kreves det utstyr og glassovn – det får deltakerne låne her, forklarer Inger-Hilde Nyrud.
Skaper kunst
Men om du får kunstglass produsert i USA og en kuttekniv i hendene kan vi tro at det kan skapes fine farger og herlige uttrykk, men det vi ser skapt av gjengen som sitter konsentrert over minner ikke bare om gøy og moro, men kunstferdige fullendte uttrykk.
– Jo, en del av det du ser her blir nok del av ei utstilling vi planlegger å ha i 2024, som kan bli del av Europeisk kulturhovedstad 2024, forklarer Nyrud om det som blir mer enn 600 arrangementer over hele Nordland neste år. Nemlig det internasjonale prosjektet som vil sette regionen på kunstkartet.
– Vår utstilling tenkes utendørs i Brønnøysund og vi lager figurer i glass som skal settes på metallstativ som utformes for oss akkurat nå. Dette er veldig spennende og vi gleder oss veldig, sier hun.
Glasskvinneforeningen?
Og en forening som skal ta del i det massive kulturløftet i 2024 må jo ha et navn – og der har kursdeltakerne latt både fantasi og humor slippe løs denne helga i juni.
– Vi gikk raskt bort fra «Glasshønene», det ble da festlig, men ikke seriøst nok, ler Solbjørg Ellingsen, som i likhet med de andre har mer tro på «Skjær, brekk og brenn», «Glasskvinneforeningen» eller noe helt annet som kan fortelle hvem de er; for de er alle kvinner som skaper glassbasert fargeboost, så de vil gjerne ha et navn som kan gjenspeile hvem de er.
– Kursene har vært åpne for menn, men de har ikke vist seg ennå, jeg tror de fortsatt er velkomne inn, sier glasskunstnerne og ler litt av andre mulige forslag til navn på gruppa – feminine og fine navn.
Kan lage næring av fusing
Deltakerne av denne gruppa viser seg å være en blanding av alt fra glade mer avanserte hobbyskapere til kunstnere, for blant deltakerne er Margrete Gunnes fra familiebedriften Studio Vega ANS. En kikk på deres nettside viser at nettopp glassfusing er del av deres kunstportefølje på Oppgår’n på Vika i Vega kommune.
– I alle fall er dette noe tydeligvis synes er veldig artig og flere har skapt små næringer av å være med på dette; fra å lage øredobber i glass til større veggbilder, forklarer Nyrud, som synes det er veldig hyggelig og sosialt å skape sammen, og får ja-rop fra de andre.
– Dette er veldig artig, sier Katerine Knoph og Solbjørg Ellingsen, og konsentrerer seg på nytt de siste minuttene av denne gangens kurs.
– Vi har i alle fall planlagt å ha utstilling i mange år, og i 2024 håper vi at det blir. Vi gleder oss, sier Nyrud.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534