Det var ingen som lot seg hefte av en litt redusert meny på kafeen på Stavsmarken gård i begynnelsen av august, for da en flokk på ti reiste seg og gikk, kom ti nye inn døra.
– Vi hadde åpent på overtid, for det var mange gjester på Vega også i år!
Det sier driver, eier, oppskriftslager, pølsemaker og denne dagen, kokk; Bente Børsheim på Stavsmarken gård og pølsemakeri på Vega. Bedriften skulle egentlig lukke dørene på kafeen ved månedsskiftet, men det ble så stor pågang, at det ble servert både saltmat og søtmat i kafeen noen dager ekstra.
– Men butikken har vi åpent på ulike tidspunkt gjennom året. Er vi på stedet, åpner vi gjerne dørene, sier Børsheim om kjøtt-, pølse-, spekemat- og gavebutikken vi finner i første etasje på gården som ligger nær midt på øya.
Mannbisk tøvfæsjæ
Vi beskriver på ingen måte noen vi møtte på besøk på Stavsmarken gård, men vi er ved kjernen på produksjonen her. Dette er navn på pølser, og under Rootsfestivalen i Brønnøysund i juli 2023 fikk midtinorge.no tips om at Stavsmarkens rootspølse var særdeles godt egnet til øl – og at vi absolutt burde bære bud om at lokal mat er tingen.
– Rootspølsa ble populær den og i tråd med at det var en festival, var målet å få til en engelsk vri, som ville passe til formålet. Den inneholdt blant annet salvie, som er typisk engelsk – hvit pepper og løk, som gir en fin smak, sier Børsheim.
Hun vil ikke produsere akkurat denne pølsa på nytt før festivalen til neste år. Men i kjøleskap bugner det av bratwurst og de som ved navn gir hint om både humor og krydder.
– «Mannbisk» er ei jalapeño pølse og «tøvfæsjæ» ei siliana pølse, forklarer hun.
Og for den som trenger oversettelse: Tøvfæsjæ betyr tullete jente på lokal dialekt og mannbisk er å være sursint.
Tar med spekemat til NM?
Midtinorge.no handlet mat og tok en liten smakstest både på spekepølser, pulled pork-wrap og noe som måtte være italiensk skinke? Smaken var mild og så balansert at vi hørte gledeskommentarer fra gjester.
– Nei, det er et restprodukt fra oss! Folk kjøper nesten ikke koteletter lengre, så vi bruker speka kam som er lagret en vinter. Denne er vi tenkeboksen om; kanskje vi bør ta dem med til NM i kjøttprodukt i Oslo, sier Børsheim.
Hun driver sammen med ektemannen Lars butikk og kafe på femte året. Snart går de inn i en særdeles travel årstid, for nå skal sylteflesk, julepålegg og pinnekjøtt produseres.
– Salget så langt i år er bedre enn fjoråret, så det går bra. Det viktigste for oss med kafeen er at folk er fornøyde når de har vært her – for det legger vi vår sjel i. Håpet er at de føler de har vært heime hos meg for en matbit, sier hun med smil, og må ta seg av nye gjester.
Tekst: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Olav T. Søla