– Vi ser optimistisk fremover!

0
1447

Torgnes AS med datterselskaper er i dag synonymt med grønt lakseoppdrett, turistanlegg med visning, hytteutleie og egen restaurant, utdanning, men også forskning og nyutvikling.
– Vi har spennende innovasjon, møt vår prosjektleder, og vi gleder oss til 2024, da har familien hatt bedrift på Toft i Brønnøy i 100 år, sier hovedaksjonær Paul Birger Torgnes.

Fra venstre Karl Johan Torgnes, Robert Jørgensen og Paul Birger Torgnes på videokonferanse.

Vi er på Norsk Havbrukssenter AS, en av Torgnes AS sine datterselskaper på Toft i påskeuka. Der er det tilsynelatende helt stille i disse corona- og høytidstider. Men den gang ei. Akkurat nå foregår et videomøte med daglig leder i Campus Blå/ Norsk Havbruksakademi Robert Jørgensen. Det avsluttes med hyggelige hilsener for påsken og gode tanker for fremtiden.
– Moderne teknologi er utrolig! Denne uken hadde vi generalforsamling i Sjømat Norge. 100 stykker deltok via videokonferanse og vi fikk utført nødvendig arbeid, sier Paul Birger Torgnes, som i den sammenheng er ordfører i Norges største sjømatorganisasjon for fiskeri- og havbruksnæringen.

Sittende på et kontor like i nærheten av konferanseområdet i bygget på Toft, møter vi prosjektleder Ole Skålnes (foto over), som har en stabel bøker foran seg og hilser blidt.
– Hva jeg driver med? Kortform innovasjon! Flere områder! Mye er nytt og alt er veldig interessant å drive med! Blant annet utnyttelse av marint restråstoff, sier han.
Noe vi skal komme tilbake til, men først over en kopp kaffe, med praktfull utsikt til oppdretts- og visningsanlegget i Toftsundet, får vi vite bakgrunnen for alt som foregår og rører seg i millionkonsernet.

Fra oppdrettsmerdene på Toft sommeren 2019

For mange har hørt om brødrene Paul Birger og Arnfinn Torgnes sitt lakseeventyr i Fjord Seafood, som på sitt største var på børs, hadde 4000 ansatte og fire milliarder kroner i omsetning.
– Konsernet havnet i Oslo, noe som ble langt unna her vi jobber og lever. Vi solgte oss ut og satset katastrofalt tidlig på torskeoppdrett, men bakgrunnen? Kort sagt handler det om at både Arnfinn og jeg er sjøsjuke, ler Torgnes, som er oppkalt etter gründerne av første bedrift på stedet; mormor Paula og morfar Birger.
– De etablerte handelssted her i 1924 med butikk, fiskemottak, post med mer. Etter at de gikk bort drev vår pappa Harald Torgnes handelsstedet videre i noen få å. Men han gikk over til fiske, som han hadde mest lyst til. Han kjøpte båter og drev fiske fra Svalbard, Russland, Grønland, men da begge sønnene, altså vi var sjøsyke, ble det fiskeriøkonomisk utdanning på meg og biologi og pedagogikkutdanning på min bror. Vi overtalte etter hvert vår far å selge fiskebåtene og gikk over til oppdrett som endte med Fjord Seafood, oppkjøp av Fjord Marin med torskeoppdrett, og i dag; Norsk Havbrukssenter Oppdrett der vi produserer 4000 tonn laks i samarbeid med blant andre SinkabergHansen, opplyser Torgnes.

Arnfinn Torgnes sommeren 2019, bak står kokk, hotellgründer og forfatter Jon Aga.

Han sier seg svært glad for at neste generasjon er på banen, for Arnfinn Torgnes sin sønn Knut Idar Torgnes er daglig leder for oppdrettssegmentet i konsernet.
– Stikkord der er bærekraftig oppdrett og ny kunnskap, opplyser Torgnes, som kan se rett ut på deler av anlegget, som i dag er taust og stille, med ett unntak.
– Hva som foregår der ute på båten? Fortøyninger og oppdrettsmerdene rengjøres, blant annet for blåskjell, for hvert eneste år må anleggene tømmes for fisk i en til to måneder. Nå utføres vedlikehold og klargjøring før nytt utsett av fisk, forklarer han.

Med i kaffepraten, som går over i kjapp utendørs omvisning av turistanlegget, er sønnen Karl Johan Torgnes (foto over), som er daglig leder i noe som tydelig har gledet mange mennesker, for Toft Brygge AS sine rorbuer får superlativer i fleng hos store bookingaktører.
– Vi har i dag fem rorbuer her på Toft og setter nå opp tre til. Vi hadde overraskende 90 prosent belegg sommermånedene ved oppstart i 2018, men også i 2019, og var veldig glade da vi vant gjesteratingen hos Booking.com, sier Karl Johan Torgnes om de 32 overnattingsplassene vi også får glimt av fra kontorvinduene.
– Vi har satset på eiendom og har kjøpt opp en del her i området for videre utvikling, supplerer far Torgnes, som ser frem til at restauranten Smak kan åpne igjen etter coronastenging, og til at sommeren kommer.
– Vi håper virkelig at det blir sånn at nordmenn ferierer i Norge i 2020, og gjerne i årene fremover, og det er klart vi synes det gjestene skriver på nettet er hyggelig, men de tilbakemeldingene får vi også direkte når de er her, og det setter vi pris på, tilføyer han.

Nytt klasserom er snart ferdig. Til venstre er Karl Johan Torgnes, som har ansvar for utbyggingen, sammen med daglig leder i Havbruksakademiet AS, Alexander Wiik Halsen

For stille er det nå. Norsk Havbrukssenter Visning har ingen hurtigruteturister, som ellers kommer i hopetall og på vintertid har det ikke vært mange overnattende gjester, men noen. Derimot er det full fart i planleggingen for Havbruksakademiet AS og vi møter daglig leder Alexander Wiik Halsen, som viser oss siste utbygging.
– Her kommer nytt klasserom. Vi trenger tre klasserom fra høsten av, forklarer han.
For nytt av året er klasse med VG3 på Havbruksakademiet og Norsk Havbruksfagskole, som ledes av Arnfinn Torgnes, har fått godkjenning for yrkesrettet høgskoleutdanning.
– Det skjer veldig mye for tiden. Vi er i dag rundt 60 mennesker på huset, men regner med at det øker til rundt 100 stykker fra høsten 2020, tilføyer Paul Birger Torgnes og viser utstillingen som blant annet tar for seg historien til handelsstedet på Toft.

Så litt mer om prosjektleder Ole Skålnes, som er sivilingeniør fra Moss og som i to år har jobbet innen innovasjon i det som heter Aquaculture Innovation AS og altså er del av porteføljen til Torgnes AS.
– Det har løsnet i det siste. Blant annet jobber vi med landbaserte anlegg i Helgeland Miljøfisk AS og vi jobber i Acuaculture Innovation med å utvikle et filter som skal være til hjelp mot lakselus, forklarer han.

Lakselus er en liten krepseparasitt som kan skade laksen ved sår og infeksjoner, men som ikke reduserer kvalitet på laks.
– Det går an å pumpe inn kaldt dypvann for å redusere lakselus, men fisken trives ikke så godt i kaldt vann, og vokser ikke så godt. Derfor har vi i to piloter jobbet med filter som fungerer godt. Et hyggelig biprodukt av dette prosjektet er et nytt prosjekt som handler om gjenbruk av marint restråstoff. Det vil si slam og biprodukt etter produksjon av laks. Dette kan omgjøres og nyttegjøres kommersielt. Blant annet som oljer, forklarer Skålnes.
– Vi har fått med oss svært dyktige medarbeidere og solid kompetanse i en rekke ulike retninger og vi er optimistiske med tanke på fremtiden. Vi gleder oss til vi kan feire 100 år med næring på Toft, sier Torgnes.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Paul Birger Torgnes, hovedaksjonær i Torgnes AS, er optimistisk for fremtiden. De satser blant annet på havbruksnæring, turisme, bærekraftig innovasjon og nyskaping.