Vi skulle gi gutta på restauranten Svang i Brønnøysund et par ekstra utfordringer denne kvelden, for med en pescetarianer og en småbarnsmor med barnevogn i selskapet, var vi spent på om våre ønsker skulle bli oppfylt.

Den lille er med på restaurant. Hvordan går det?

Vår faste mattester, kokk Janne Lise Åsvang hadde med seg lille Peder Andreas og den største barnevogna på markedet. På restaurantbesøk var også vår gjest, som ikke spiser kjøtt, men kan kose seg med fisk og all slags sjømat.

– Velkommen hit, ønsket Mario Ortega Quiroga, og hevet ikke et øyebryn da den store vogna kom trillende inn.
– Da tar vi dette litt mer frittstående bordet, sa han og viste vei i lokalet.

Godt brød. Godt smør med god olje. Kort forklart.

Med ønske om å teste seksretters meny tar vi en kikk, men finner ut at vi dropper oksehaleraguen, siden hovedretten er oksekjøtt.
– Å, nå droppet dere den beste, gliser Mario, som heller ikke mister munn eller meny når vår ikke-kjøttspisende gjest spør om det er mulig å justere på hovedretten.
– Den kan vi lage vegetar. Ikke noe problem, sier han.

Kortreist laks med nye smaker.

Og er straks tilbake med første rett; en laksesashimi.
– Grillet vårløk, wasabitapioka, chilimayo, ponzu og granateple. Hva er alt dette, spør jeg.
– Tapioka er den afrikanske cassavaplanten, og her er den smaksatt med wasabi, som er en japansk plante som brukes til sushiretter, forklarer vår faste tester Janne Lise.
Ponzusaus er basert på soyasaus, lime og riseddik, noe som står til den lokalproduserte laksen som ei kule.
– Jeg trodde det var litt voldsomt å ha såpass mye vårløk til denne retten, men det var en veloverveid avgjørelse av kjøkkenet. Helt riktig, sier hun og setter pris på de sorte og hvite sesamfrøene.
– Det ser mer fristende ut, legger hun til og roser punchen i chilimayoen.

Dagens fra fiskemottaket. Vi er henrykte!

Neste rett er dagens fangst fra fiskemottaket.
I dag serverer vi kveite. Den er trukket i smør og servers med nypotet, brokkolini og blåskjell med en skummet saus, sier Mario.
– Blåskjellene er slik blåskjell skal være. Dette var godt, sier jeg.
– Et såpass stort kveitestykke kan bli tørt. Det var det absolutt ikke. Godt tilberedt, sier Janne Lise.
Fargene er helt nydelige. Hvit fisk, grønne elementer. Det er ferskt og delikat.

Det byttes ofte meny på Svang, noe gjestene setter pris på. Her mørt, mørt, mørt oksekjøtt.

Hovedretten står på bordet og vår pescetarianer ser svært fornøyd ut.
Ekstra hjertesalat og brokkoli. Nydelig, sier hun og nyter retten, som også består av røkt hollandaise og peppersky. Vi får rause biter med braissert oksekjøtt. De er stekt til perfeksjon.
– Jeg kan skjære kjøttet med gaffel. Praktisk med en liten i fanget, sier Janne Lise.
– Hva er dette, spør vi Mario, om en pure gjemt under en fargesterk bete.
– Det er karamellisert persillerot, svarer han. Vi smaker mer. Og smiler.

Ost med syrlig tilbehør.

En fritert camembert har perfekt panering og en stikkelsbærkompott er for oss en dæsj av barndomssommer.
– Helt, helt nydelig, sier Janne Lise og spekulerer på hva den spennende sirupen er.
– Granskuddsirup. Det gjorde seg, sier hun.

En dessert som setter punktum og utropstegn.

Måltidet avsluttes med noe vi aldri har prøvd før. En valhronasjokolade gjemt i marengs.
– Dette er en carameliamousse med marengs og kirsebærsorbet. Frystetørket bringebær gir litt ekstra friskhet, sier han.
– Dette var så samstemt og med en sånn friskhet og spennende tekstur, at det er hele besøket verdt. Jeg ønsker ikke at måltidet skal ta slutt, sier Janne Lise, som kun får nikk fra oss andre. Dypt konsentrert om desserten.
– Dette er en ekstremt godt besøkt restaurant. Vi er godt fulgt opp, selv de mange, mange som kom innom og måtte snu. De ble møtt med hyggelige smil og ønske om å komme tilbake, sier Janne Lise.

Vår gjest – som ikke spiser kjøtt – sier måltidet var en fin opplevelse
Restauranten ble utfordret, med stor pågang, for sånn generelt melder jo gjester fra om spesielle behov, men det er ikke alltid det kan planlegges om småtasser blir med og da er det uansett fint om en restaurant kan ta i mot på beste måte. At jeg ønsket hovedrett uten kjøtt løste de utmerket, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Mattester Janne Lise Åsvang Karlsen og blidspente Peder Andreas finner ut at det går aldeles utmerket å ta med en liten på Svang og spise.