-2 C
Brønnøysund
fredag, november 22, 2024

– Vi vil lage spennende program for elevene våre!

Rektor Geir Nydahl på Nordnorsk pensjonistskole – som er for alle fra 16 år og oppover – tok med seg ansatte og tillitsvalgte i skolen på tidenes researchreise til Island.
– Vi ble kjent med nye reisemål og ruter på Island, men det var samtidig en jubileumstur, siden skolen var 30 år i 2018!

Geir Nydahl opplyser at Island på ingen måte var en ny destinasjon for skolen som holder til i Sømna, og som tilbyr kurs innen alt fra ølbrygging til seniordans – fra skinnfellkurs til reiser der du lærer kultur, tradisjon og historie. I år blant annet til Andalucia og Shetland.
– Vi har brukt Island som reisemål for våre kurs i mange år, for det er forholdsvis nært norsk historie og kultur. Der har vi blant annet lært om vår vikingarv. Nå var det viktig for oss å bli kjent med nye reisemål og ruter på sagaøya for målet vårt, uansett om vi reiser på Helgelandskysten eller til Kina, ønsker vi å lage nye spennende program for elevene vi har knyttet til skolen, forklarer rektoren.

Det Nydahl beskriver som nytt og trolig aller mest spennende er besøk i lavagangene på Island.
– Dette er noe som nylig er åpnet, selv om gangene har vært på stedet kalt Selfoss i 5000 år. Dette er tørrlagte lavaganger som vi får komme ned i og se på. Det var veldig spesielt og anbefales i lag med de mer kjente opplevelsene som jeepturer i terrenget, utflukt til den kjente Gullfossen og ikke minst Geysir, den geotermiske kilden i Hakadalur, sier han om verdens eldste aktive geysir som har gitt navnet til alle de andre fresende og sprutende kildene.
– Geysir freser 70 – 80 meter til værs og er et skue. Vi syntes også det var interessant å se brua over kontinentalplatene som er i bevegelse. De går fra hverandre med rundt to centimeter hvert år, noe som en gang i fremtiden betyr at Island vil bli delt i to av hav, forklarer han.
De besøkte også utkikkspunkt med utsyn over vakker natur, steilende steiner og bølgende hav.

De opplevde fascinerende historier, blant dem om den lille rike kirken nær Reykjanes ved flyplassen Keflavik.
– En som besøkte kirken hadde tydeligvis behov for penger, for han lovte at dersom han vant førstepremien i et lotteri, skulle han donere halvparten av pengene til kirken. Han vant og donere gjorde han. Historien ble kjent, sånn at også andre dro til kirken og ga samme løftet. Tydeligvis har mange vunnet etter en liten bønn der, for i dag er denne lille kirken så utsmykket og velstelt at vi på avstand kunne at det glitret i den. De som tok vare på kirken forsto ikke noe da det plutselig strømmet penger inn, men de har gjort god og riktig nytte av dem!

De er svært overtroiske på Island, noe reisefølget skulle få høre om i forskjellige sammenhenger.
– Blant annet ble ei veistrekning opparbeidet, men alle maskinene gikk i stykker, en etter en. Alt stoppet opp. Da ble en kyndig person hentet inn, som godsnakket med de underjordiske, som ikke var spesielt imponerte over utbyggingen. Utbyggerne ble anbefalt å vente rundt en måned før ny oppstart, for da hadde de underjordiske rukket å flytte. De ventet og ingen maskiner fikk problemer etter dette, ler han.
Vel så spesielle er gravplassene på Island, som har sine egne kirkegårdsvoktere. De besøkte Holavallagardur midt i Reykjavik, der de fikk se bilde av og graven til vokteren, Gudrun Oddsdotter Sveinsbjørnsson.
– Den aller første som blir gravlagt på en kirkegård blir vokter, og må påregne noe arbeid – noe som ikke er ønsket av alle. Det finnes derfor i dag lister over frivillige som takker ja til å gravlegges først, med tanke på nye gravsteder. Svært spesielt, sier Nydahl.

Islendingene er også svært opptatte av kunst og kultur, noe de reisende fra pensjonistskolen skulle få se og oppleve på mange steder.
– Blant annet møtte vi spesielle trefigurer, som var utrolig flotte og smykket ut hotellet vi bodde på. Operahuset Harpa var av atskillig større kaliber enn disse fine trefigurene, og sto midt i Reykjavik havneområde til skue for alle. Glassvegger med et slags skjellmønster gjorde at lyset brøt på praktfull måte, veggene var utrolig flotte, sier Nydahl.
Han lot seg også imponere av Hallgrimskirkja med sitt slående tårn og flotte byggverk.
– Våre guider fra Islandsspesialisten lager en kursreise. De pakker inn veldig mye smak, lukt, historier og opplevelser fra Island. Noe av konseptet er faktisk smake på spesielle ting. Vi kan ha anstrengt forhold til haispekk, syltede værballer og sylta smalahovud før vi reiser på tur, men kan komme tilbake og like det. For eksempel fikk vi tørrfisk med smør på. Det var uvant, men verdt å prøve. Jeg synes det var godt, sier rektoren, som også tok med reisefølget på en liten sjokoladefabrikk.  

Han synes det fungerte godt å kombinere jubileumstur i forbindelse med 30 års jubileum og studier for neste kurs.
– Det er verdifullt å få innspill fra en gruppe mennesker og vi ble knyttet sammen på en måte som gjør at vi vil jobbe enda bedre sammen i årene fremover, sier han.

Annet Nydahl ser frem til i 2019 er skjærgårdskurs til Rødøy der de skal bo på Klokkargården og ta dagsturer til Holdandsfjorden og Engabreen. Han ser frem til tur til nasjonalparken Lomsdalen, brevandringtur til Okstindbreen med overnatting i Kjentsvasshytta med dagstur til breen. Han gleder seg også til kurset der det padles i kajakk på langs i Sømna.
– Noe vi setter særlig stor pris på er samarbeidet om tilbudet til funksjonshemmede og flyktninger. Vi har sommerskoler i to uker for flyktninger i samarbeid med NAV flyktningetjenesten og tre uker sommerskole for funksjonshemmede i samarbeid med miljøtjenesten. Denne skolen skal være for alle over 16, og vi ønsker å tilby noe for enhver, sier han.

Tekst: Hege Celine Sæthre
Foto: Nordnorsk pensjonistskole

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste