Bokhandling i mer enn 100 år

0
349
Kine Laumann er driver av Norli i Brønnøysund. Hun kjøpte bokhandelen da den ble splittet fra avis og trykkeri.

For mange er det et eventyr å gå inn i en bokhandel og se store bøker med gilde bilder, små bøker med lure tekster eller den spennende biografien eller krimmen du har ventet på så lenge.
– Vi har mange flere føtter å stå på enn bøker, men ja, vi har eksistert i 100 år, sier driver Kine Laumann i Norli Brønnøysund.

Hundre år med historie. Denne skjæremaskinen har vært med fra starten.

For da kjøpmennene Arntzen og Mortensen sammen med lensmann Havig og bestyrer Høvding i 1919 planla egen avis og bokhandel for Sør-Helgeland ble det resultater. Avisa var i gang 8. oktober, men allerede den 25. august var bokhandelen åpen. For 100 år siden som i dag var det en kvinne som ledet an; Frøken Olufine Trondsen sto bak disken.
– Dette er en spesiell arbeidsplass. Avisa, bokhandel og trykkeri var en institusjon, med et utrolig sterkt samhold «blant gutta på gulvet». Aksjeselskapet ble splittet opp, men vi er her fortsatt. Vi sysselsetter mange folk i byen og vi trives, sier Laumann.

Historie tatt vare på

Hvilken bok frøken Olufine Trondsen solgte over disk aller første dag av sin bokhandlergjerning vet vi ikke noe om, ei heller husker Laumann hvilken bok hun selv kjøpte for første gang i bokhandelen i Brønnøysund.
– Min pappa har jobbet i bokhandelen her i mer enn 50 år, i mange år som leder, og han hadde med seg så mange leseeksemplarer hjem, at jeg alltid hadde bøker å lese. Jeg var veldig glad i biografier. Der var nok favoritten en av Beatles, sier Kine Laumann, som ble eier av den lokale 100 åringen ved en tilfeldighet.
– Jeg hadde tatt utdanning som bokhandler og jobbet i Asker og Bærum da denne butikken ble skilt ut fra avis og trykkeri. I 2003 kjøpte vi og tok over. Jeg trivdes godt i sør, men det var godt å komme hjem til familie med familie, sier hun.

Et foto av et gammelt foto: Gamle effekter er lagt frem sånn at folk som stikker innom bokhandelen kan se. Her er et foto av Arthur Arntzen og Kalle Laumann. Laumann drev butikken i årrekke, startet med avisutbæring som åtteåring og jobber den dag i dag.

Vi sitter i den lille kaffekroken i bokhandelen. Like bortenfor står den aller første kompimaskinen bedriften tok i bruk og like bortenfor skjæremaskina som ble kjøpt inn.
– Ja, den der er 100 år gammel. Det var virkelig stas da Kalle dro den der opp fra kjelleren, sånn at folk kan se fysisk glimt av historien, sier Laumann, som også eier bokhandel i Sandnessjøen og leverer kontorutstyr til hele regionen.
– Vi har også avtaler om salg av bøker til videregående skole. Det hadde ikke gått rundt uten flere inntektskilder i dag, sier driveren, som ikke bare har bilder av lokale fjell i hylla. Hun sørger for å være turist i egen region. I sommer har hun besøkt blant annet Lovund og Rabotyhytta på Okstindan i Hemnes.
– Ja, nå er jeg snart på tur ut dørene til Tosdalen. Det er fantastisk mye fint å oppleve her, og i tiden der mange har tatt Norges-ferie har vi hatt oppgang. Flere leser bøker, og salget av antibac har økt betraktelig. Vi selger også toalettpapir. Det ser ut til aldri å gå av moten, ler hun.

Kine Laumann plukker frem ei bok på oppfordring: – Denne er bra. Dette er den typen bok jeg anbefaler til de som kommer innom, sier hun.

Men tilbake til bokhandelens historie. For dens eksistens har ikke vært en enkel liten billedbok der sidene er vendt om og lest høyt og sikkert. På 1950-tallet var det tøffe tider for den da mangslungne bedriften, og Einar Høvding ble valgt som styreformann for å stagge kreditorer og bygge tillit. Det klarte han og etter den tid kom en disponent inn som virket i årrekke, og som mange kan dele fine minner og historier om; Johannes Ingebrigtsen.
– Igjen. Dette har vært en institusjon, der svært mange lokale mennesker har jobbet opp gjennom årene. Der mange har lært et yrke og der mange har fått viktig arbeidserfaring de har tatt med seg videre.  Min pappa Karl Martin Laumann (Kalle) er i dag 72 år. Han startet med å levere aviser som åtteåring. Han prøvde seg som pensjonist for mange år siden, men fant ut at han ikke trivdes med det, så han håndterer fortsatt utkjøring av bøker og kontorrekvisita i Bindal. Det er en omfattende jobb og vi er glade for å ha ham med, sier Laumann.

Norsk og engelsk: Som de fleste bokhandlere har Laumann pocket i hyllene. Både på norsk og engelsk.

Bokhandelen har holdt til på ulike steder i Brønnøysund, men har de seneste 60 årene holdt til like der brua skiller Sørbyen og Nordbyen.
– Ny leiekontrakt er signert, så her blir vi ei stund til. Her er det mange som har kommet inn og handlet gaver til jul, særlig i den tiden det også var stor lekebutikk her. I den tiden kunne vi få det travelt på julaften. Dersom noen ikke fikk lekene til å virke, fikk pappa gjerne en telefon, eller et besøk på døra. Det var tider det, men kunden kom alltid først. Pappa tok seg tid til å hjelpe, hvis det var mulig, sier driveren.

Glimt fra hyllene

Det artigste med jobben er for Kine Laumann å finne den bestemte boka kunden er på jakt etter.
– Det er jo fint at folk vet litt mer enn damen i Bærum hadde fått med seg. Hun var på jakt etter «den der fotballboka». Jeg visste av veldig mange bøker om fotball. Men det skulle vise seg at hun ønsket å kjøpe ei krimbok av Jo Nesbø. Grunnen til at jeg til slutt forsto hva hun mente var at jeg har fotballinteresse selv, og jo kjente til Nesbøs tidligere fotballkarriere, ler hun.
Selv har hun amerikansk forfatterfavoritt; John Irving.
– Drømmen er å få ham hit på bokhandelen for et bokbad… det hadde vært noe det!

Bokhandel med mye attåt: Før var det lekebutikk og handel over to etasjer i dette bygget. Nå er det i tillegg til bøker en del ting til huset, puslespill og spill, samt en solid avdeling med kofferter og vesker. Selvsagt i tillegg til kontorrekvisita og det bedriften trenger.

 Hvordan det er å drive bokhandel på et lite sted beskriver Laumann som både hyggelig og trygt.
– Folk er gjerne inne her i timevis. Blar i bøker de til slutt kjøper, ser på bøker de tenker å gi i gave. Glemmer vi varer ute, eller skulle vi glemme ei dør åpen, ringer kundene og sier ifra. Det er også spesielt artig å selge bøker skrevet av lokale forfattere. Der har vi en rekke inne til enhver tid. Det handler om tilhørighet, og jeg føler meg beæret og ydmyk over å være del av denne bokhandlerhistorien. Det å føre historien videre. Og siden våre alle tre barn har jobbet med meg, er det håp om bokhandel i 100 år til!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Jan-Inge Bøeng har jobbet i bokhandelen i Brønnøysund siden han var ungdommen. – He, he, jeg har vel vært her i snart 100 år, spøker han og avslutter dagen med å trille inn kasse med bøker.