Vann, fòr, kjærlighet – og lille Houdini

0
390

Den lille utbryteren må pent sitte i buret sitt mens Rigmor Aufles i Sentrum dyr og utstyr i Mosjøen viser frem en annen fin liten hamster og etterpå en dyreoverraskelse på bakrommet.  
– Dverghamsteren kaller vi bare Houdini, for han klarer å stikke av på utroligste vis!

Lille Houdini. Denne dverghamsteren er glad i å stikke av.

Han løper raskt rundt og bekrefter at det er tempo i den lille kroppen. På en butikk vi  besøker etter et tips om at dette er en dyrebutikk der du kan få gode råd på veien. 
«Vi skulle kjøpe akvarium og hadde en rekke spørsmål. Via sosiale medier fikk vi svar, både raskt, blidt og oppklarende, sier en kunde.
– Akvarium ja. Der tipser vi folk om en rekke ulike ting. For det første er det viktig at vannet er riktig for fisken. Vi ønsker ikke å selge flotte akvariefiskfisk, så kommer de hjem til folk og dør – så vann kan vi teste for blant annet kalk, forklarer Aufles.

Rigmor Aufles foran utstillingsakvariet på butikken.

Vi slår av en prat med henne innimellom en rekke kundebesøk i den dyreutstyrsspekkede butikken.
– Det der akvariet er utstillingsakvariet vårt. Der vokser det vannplanter vi selger avleggere av og ja, vann i nytt akvarium bør stå «og sette seg» med planter i et par dager før det has fisk i, sier hun og kikker på en stor skapning i bunnen av akvariet.
– Denne karen fikk vi fra privatperson som ikke lengre kunne ha den. Han er som en bunnmalle og gjør rent. Hm, jeg kommer ikke på hva den sorten heter, sier hun.

 

Noe som ikke er så rart, for Rigmor Aufles har kun jobbet på butikken i en måned, og det praktisk talt svømmer over av ulike typer små akvarievenner. Men både utdanning og bred erfaring har hun for oppgaven.
– Jeg er egentlig utdannet innen ville dyr; utmarksforvaltning, for jeg har alltid vært glad i naturen. Men jeg har hatt en drøm i mange år med å jobbe med det jeg gjør nå, jeg stortrives, sier hun og responderer på et lite bjeff av kjæledyr på kontoret bak disken. For her er det vanlig å ha med seg hund på jobb.
– Jeg har alltid hatt dyr, og den du hørte nå er min, bare kom og hils på, hun er veldig snill, sier hun og får inn en kunde som nettopp har hunderelatert spørsmål.
– Har du halsbånd til en liten yorkshireterrier, ber han, og får mye å velge imellom.
– Vi har mange ulike typer, fra halvstrupen som stanser de som hele tiden klarer å komme seg ut av båndet, til disse ulike typene i tøy, skinn, metall og lær, forklarer hun.
Kunden velger, handler, takker, smiler og går ut.

Halsbånd til hund – tydeligvis mye å velge i.

Men tilbake til lille Houdini, som er en dverghamster som er en liten favoritt hos Aufles. For hamstere er myke og vennligsinnede.
– Hamstere er nattdyr og sover på dagen, så han blir litt gretten hvis vi vekker dem. Men siden dverghamsteren stikker av så lett, tar vi heller ut denne mer rolige gullhamsteren ut av buret, sier hun og klør en sovende bylt på magen. Den lager en liten klagelyd, men våkner og stiller pent opp på foto. I det andre buret har Houdini våknet til og prøver å sjarmere seg ut. Noe som ikke lykkes.
– De største dyrene vi selger her er kaniner, noe vi ikke har inne akkurat nå. Det som er felles for alle dyrene er at de er leveringsklare når de kommer hit. Ingen blir tatt fra mammaen sin for tidlig. Vi har sørget for å ha gode leverandører vi kan stole på, forklarer Aufles.

Alt fra terrarium for gekkoer til spesialmat i frysere var å se på dyrebutikken i Mosjøen.

Hun åpner det midlertidige hjemmet til to dumborotter, som ser svært så harmoniske ut.
– Ja, navnet har de på grunn av de søte ørene, men de kan bite, så det er ikke lurt å stikke fingrene ned der. De kan tro det er noe de kan spise, forklarer hun over lyden av en flokk undulater. En gul undulat, som tydelig vet hvor lekker den er, brisker seg og venter på at ei tydelig populær undulathuske skal bli ledig. Den gyngende undulaten blir lei og gir plass for andre. Den gule gjør seg klar for innrykk, men en liten annen rakker kommer foran og kvitrer triumferende. Den gule prinsen kjefter og må vente pent på pinnen den sitter på, før ny sjanse for huskegynging oppstår.

Dumborotter, som gjerne ville komme og hilse på.

Men så til dagens store overraskelse, for der vi så oss ferdige med kikking på dyr, skal vi få se noe som i 40 år var forbudt i Norge: Reptiler til salgs.
– Vi har en leopardgekko og en skjeggagam – en liten øgle. Bli med inn og se, sier hun. Her er det terrarium tilpasset varmekrevende skapninger, med lys og varme, og en bitteliten kar ser ut som han sitter og soler seg.
– Skjeggagamen er helt ny, kom hit for fire dager siden. Vi kan ikke ta han ut, for han skal ha ro, sier hun om karen som fører seg som en liten konge. Han poserer pent og verdig på bildene.
– Vi har sirisser inne. De er fòr, forklarer hun og viser frem en annen liten skapning som ligger og koser seg i mørket. En leopardgekko som i motsetning til lystilbederen på stammen, er nattaktiv.
– Vi selger også slanger, men det har vi ikke inne for tiden, forklarer hun.
Vi ser på Mattilsynets sider at det fra 2017 var lov til å selge og eie 19 ulike typer reptiler i Norge, som grønn trepyton, dvergvaran og gresk landskilpadde. Men her trengs det riktig utstyr og skikkelig omtanke, så dette er tydeligvis ikke noe alle vil trives med.

Vi passerer dyrefor som vekker nysgjerrighet, for den ligger i fryser og er merket noe så uventet som Vom og som ikke er beregnet på kua. Her har vi trodd at det tørre fòret var alt hunden og katten trenger, men her står det at der helt naturlige stoffer og rent kjøtt. Vi tar en kikk på nettsidene til Vom mens Rigmor Aufles hjelper nok en kunde og finner ut at en pølsemaker og slakter fra Trøgstad ville hjelpe en bekjent med syk hund som ikke tålte tørrfòret. Da laget han mat av fisk og ferskt, rått kjøtt. Hunden spiste, ble frisk, og så startet det som tydeligvis er en suksesshistorie fra Norge.
– Jo, mange selger denne typen norsk produkt og det er dette jeg gir mine hunder. Vi gir råd til de som har matleie hunder eller syke hunder, for dette er mer tilpasset fordøyelsessystemet til dyrene, forklarer hun.

Vi besøkte en svært innholdsrik butikk.

Vi går videre gjennom butikken, forbi hundesenger, kattekloremøbler, sekker med mat og duppetitter vi ikke helt vet hva er, men tolker er dyreleker.
– Det er mange som har fått nytt kjæledyr og har spurt vennene sine hva de kjøpe til dyret den første tiden. Ei kom inn med en liste lengre enn lang for den lille hunden sin.  Der sto det hundeseng, tyggebein, hundeleker, ball, seler, bur og godbiter. Det kan godt føles overveldende og du kan godt kjøpe 150 ting til valpen din i løpet av det første året, men jeg anbefaler ikke å kjøpe alt på en gang. Det viktigste er interaksjon og å nyte å ha det nye kjæledyret. Du kommer veldig langt med vann, fòr og kjærlighet! Veldig langt!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Rigmor Aufles holder en gullhamster, som er et populært kjæledyr. Vi er på Sentrum dyr og utstyr, Harjos Zoo i Mosjøen.