Camp vennskap!

0
700

Sola skinner over en leir av de positive ved Opsjøen i Velfjord  i Brønnøy:  Her er speidere fra Russland, Sri Lanka, Polen og Norge med dansk gjest samlet.
– Dette er første gang i Norge for oss, og for en fantastisk opplevelse!

Det sier deltakerne i delegasjonen fra Sri Lanka, som akkurat kommer tilbake fra tur.
– Brønnøyspeiderne har laget en helt utrolig flott samling for oss! Landskapet er noe helt annet enn hjemme, og vi har kost oss med padling og gåtur i fjellene, sier gjestene Indraruby Thevamithran, Kannadas Sudaron, Anton Amalathas Jerosan og Thuralsingam Rajeevan (sistnevnte var på toppen av ei hytte og rakk ikke ned for foto).
De beskriver hvordan de har fått mange nye venner, hvordan de lærer seg nye språk og hvordan de opplever samlingen.
– Det er et stort privilegium for oss, sier de på engelsk.

Like språkkyndig er Irena Ulianitskaia fra Russland, som forklarer at den tre dager lange turen ute i marka var fin og utfordrende.
– Det var en spennende tur der vi fikk oppleve fjellet og et overraskende bra vær. Vi har vært her tidligere og da regnet det. Det var kaldt det, ler hun og viser oss flagget de alltid har med seg på tur og er stolte av.

Leder for Brønnøyspeiderne og campen er Kirsten Østergård. Hun er i ferd med å samle alle de rundt 150 deltakerne for kvelden; brorparten skal besøke Nøstvik kirke der det blir samling og sang.
– Vi driver med fredsarbeid og har en camp med miljøperspektiv. Vi ser film om miljø, plukker søppel, kildesorterer og skal besøke det lokale avfallsmottaket SHMIL, forklarer hun og deler litt av det omfattende programmet de dagene besøket varer.
– Det er ti dagers speiderleir med alt fra markedsdag til presentasjon av de ulike landene. Etter leiren skal vi blant annet til Torghatten og Hildurs Urterarium på besøk, sier hun.

Det høres gladlyder fra en del av leiren som viser seg å være fra Mo i Rana.
– Vi har akkurat ferdig kveldsmaten; fiskegryte med laks og torsk vi selv trakk opp av vannet på båttur i Hommelstø; dere må gjerne smake kortreist mat, sier Charlotte og Kjell Voldsund.
Alan Lande fra Brønnøy forklarer at de har fine kvelder med leirbål, sang, musikk og leker.
– Jeg ble med for to år siden da sønnen min startet i speideren. Det er veldig sosialt og trivelig, mener han.

På tur inn i leiren er danske Allan Madsen, som tidligere var prest i Brønnøy, men som nå holder til i gamlelandet på Langeland. Han får stor klem fra Kjersti Jakobsen og de to minnes en tur til Sri Lanka for noen år siden. En tur til landet hvor Jar-Ela ligger, der Brønnøyspeidernes gruppe De Makalause har startet skole for barn med ulike funksjonshemminger. Skolen kalles Makalaus Dream.
– Hvordan folk kan hjelpe oss med dette prosjektet? Vi har en innsamlingsside det er mulig å bidra via, og vi ønsker oss flere faste hjelpere, sier leder Kirsten Østergård.
Nettsiden viser at de har samlet inn rundt 70 000 kroner til nå, og at de trenger svært mye mer for å realisere skolen slik de har planlagt.

Østergård har enda et ønske til de som kunne tenke seg til å hjelpe speiderne som hjelper så mange:
– Vi har en bruktbutikk i Brønnøysund vi i dag har åpen tirsdag, torsdag og lørdag. (Les gjerne sak om butikken her) Vi håper å få med oss noen frivillige som kunne hjelpe oss å ha åpen noen timer hver dag resten av uka også. Ta gjerne kontakt hvis du har tid til overs, oppfordrer Østergård, som ser frem til søndagen konsertgudstjeneste i Brønnøy kirke, der Brønnøyspeiderne skal opptre.

I inngangen til campen står en elefant og en elg, som er skapt av leirdeltakerne.
– Vi har en hel rekke Leirfres. Det vil si utfordringer som må løses for å få pins. Blant annet ta hinderløype, fange en fisk og renske den, svømme i innsjøen her eller bli kjent med minst tre personer fra tre ulike land, sier Østergård, og blir oppsøkt av en som nettopp har utført en av de mange utfordringene som teller.
– Jeg har samlet ti tomflasker. Hvor skal jeg legge dem, spør en leirdeltaker og går dit lederen peker.
– Hvor lang tid det tok å planlegge leieren? Rundt ett år. Og vi gleder oss til hver eneste dag, sier Østergård.

Hun blir møtt av nok en speider som har noen spørsmål og får svar og en vennlig klapp på skulderen, og de går sammen videre gjennom campen med t-skjorte de alle har fått. Den er merket Friends across borders og er grønn som en håpefull vårdag.

Tekst: Hege Celine Sæthre
Foto: Raymond Andre Hagen

Mat og drikke smaker godt etter turer i fjell og i kano. Til venstre er Alma Thomassen fra Mo i Rana, som synes det er fint å delta i alle aktivitetene.