25 C
Brønnøysund
tirsdag, juni 28, 2022
spot_img
HjemNæringsliv- De små fikk føtter å gå på!

– De små fikk føtter å gå på!

-

Vi snakker ikke om at folk går Sømnamile, konkurransen- og mosjonsarrangementet i naturskjønne omgivelser som gikk på samme tid som vårt besøk, selv om vi riktignok traff noen av deltakerne. Vi snakker om blomster og er på Wærstad gartneri hvor vi får vite hva folk vil ha i år.

For endelig har sommerfølelsen kommet til Helgeland. Et par dager med temperaturer rundt 20 grader ga uteopplevelsesrush, også på gartneriet på Grøtheim i Sømna.
– Ja, det har ikke vært overtravle tider, men så kom finværet. Etter at vi i Sømna Hornmusikk har vært på Sømnamile og spilt litt, kom jeg nå tilbake og ser at mange har vært innom. Her har de små georginene fått føtter å gå på, sier driveren av gartneriet; Marian Wærstad Grude (på foto over).

På Grøtheim i Sømna finner du Wærstad Gartneri. Her georginer i flor.

En av de yngre som har hjulpet til med å bære ut både populære og litt mer uvanlige planter er Thea Sofie Eriksen fra Svenningdal, som denne dagen hjalp til litt i gartneriet sammen med tante Anne-Rita Melgård.
– Jeg har vært her før og hjulpet til også, og jeg synes det er artig. Jeg har et søskenbarn som holder på å bli anleggsgartner, og det virker som en fin jobb med å stelle og flytte. Kanskje jeg kunne jobbe med noe sånt, undrer den unge damen.
Hun holder frem noen urter på forespørsel, for nettopp urter er noe som gartneriet produserer selv.

Vi spør Marian Wærstad Grude om det er hun som er urteeksperten.
– Det er min søster Turid Wærstad som har hatt hovedansvaret og som har lært seg hva de ulike urtene tåler og må ha. Noen trives ikke så godt i veldig varme omgivelser, det handler om å finne ut hva som må til. Det er artig å se at hun er blitt så godt kjent med de ulike sortene at hun til og med får frem basilikumen, som kan være en litt krevende urt. Se gjerne mer på hjemmesidene våre om hva slags urter vi bruker å dyrke frem, sier hun.
Og vi tar utfordringen og ser at gartneriet på det meste kan ha 30 ulike urter; fra den opprinnelig kyprioteiske merianen til nevnte basilikum som opprinnelig kommer fra India og Afrika. Mange små urteplanter er å se inne i gartneriet, og tomatplantene ser ut til å trives med lyset og varmen.

Surfinia finnes i mange farger, men denne er særlig populær.

Men tilbake til hva som er populært i år; noe vi fikk spurt Anne- Rita Melgård om.
– Denne her svart-fargede surfiniaen har vi nå hatt i tre år, og den vil folk gjerne ha blant mer fargesterke sorter. Ellers går det litt av hvert. Georginer er alltid populært, alltid, sier hun.
Noe driver Wærstad Grude bekrefter.
– I dag har folk særlig kjøpt av de små, men vi har flere sorter og vi ser at det er noe som folk vil ha i hagene sine. De tåler bra, men er ikke glade i kulde, sier hun om sommerværet vi nyter i regionen; gjerne regn og vind, men sjelden frost.

Vi spør om gartneriet, som er drevet i mer enn 20 år, har andre spesialiteter, og får til svar at det er mange ulike sorter planter her, og et særlig hensyn tar de.
– Når det gjelder spiselige planter er vi nøye. De blir ikke sprøytet med noe som kan være på noe vis skadelig. Disse plantene er helt økologiske. Det er sånn vi vil ha det, sier hun, og får kunder som hilser blidt og har spørsmål. De stiller med sportsklær og har ennå på seg startnummer fra Sømnamile.
– Hvilken farge blir disse, gule eller røde, spør damen, og får svar.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Thea Sofie Eriksen fra Svenningdal hjelper til i gartneriet og viser urter som produseres på stedet.