På Vedal motorstadion i Brønnøy hvinte både dekk og spente tilskuere under NMK Brønnøys bilcrosshelg. For det ble spenning på banen.
– Og juniorene kjørte kjempebra, sier løpsansvarlig Ken Børre Karijord.

Vi møtte han og kona Drude Kveinsjø akkurat ved oppstart av dag to av fartsfylt løp, der kvinner og karer fra Brønnøy, Hattfjelldal, Namdal og Ytre Namdal suste rundt på den 800 meter lange banen, i biler som tydelig har tålt en bulk.
– Vi hadde en rundvelt i går, men alt gikk vel med sjåfør og bil. Du kan se bilen på start i dag også, sier Karijord, som i likhet med kone og sønn har kjørt bilcross i årrekke. Men denne helga er det bare han i familien som står på startsstreken.
– Jeg låner sønnen vår sin bil, han har faktisk vært med siden han var guttungen, sier Karijord, og får kommentar fra sidelinja;
– Han trillet hjul i bleiene, sier mammaen Drude Kveinsjø. Hun tar gir nok et svar på telefon vedrørende løpet og går for å fikse noe som trengs.

Ken Børre Karijord fikk acionfylt helg, men er kjempeglad for å ha ferdig platt det går an å stå på under løp, og at kafeen like ved snart er ferdig.

For mye skal være på plass når denne type konkurranse arrangeres i dag, ikke bare mannskap i sekretariat, i slepebil, på banen og i kiosk.
– Vi er pålagt å ha ambulansefolk eller lege på stedet. Tidligere holdt det med Røde Kors, men i dag er kravene skjerpet, forklarer Karijord før han setter seg i bilen og deltar i løp. I løpet foran ble det faktisk bruk for ambulanse, for en person fikk steinsprut inn i bilen, og måtte på sjekk.
– Det gikk bra med personen, men jeg skulle jammen meg få action jeg også. Det tok fyr i motoren og deler spratt ut. Sånt kan skje en sjelden gang, og det er godt at det gikk fint, sier han.

Thorben Flatmo er en av de seks nye juniorene i klubben, alle fikk ros for bra kjøring.

For det er aller mest å være glad for etter helga.
– Juniorene våre, hele seks stykker, kjørte løp alle sammen. De gjorde det kjempebra og det er så artig at de stiller med biler og kjører godt og sikkert. Skikkelig stas, synes Karijord.
Han gleder seg over flere ting i år.
– Vi har fått ny platt rundt den gamle taxibua som skal bli kafe. Vi jobber med å renovere den, og håper å ha ferdig kafe i løpet av sesongen. Det er veldig fint å ha et sted å gå inn og hvile seg litt og komme seg unna dårlig vær, sier Ken Børre Karijord.

Ellen Sæteren gjør seg klar til løp

En tilskuer bekrefter at kafeen kan bli fin å ha.
– Før var jeg her på hvert løp, og det er ikke tull; Det regnet ni av ti ganger. Dette været denne helga, med sol og lite vind er bare helt fantastisk, sier karen og konsentrerer seg om løpet. Ei av de som har sust rundt banen til hurrarop er Ellen Sæteren fra Hattfjelldal.
– No gjekk det unna, sier noen i følget og Sæteren nikker.
– Ja, det gikk bra å kjøre, og for et adrenalinkick etterpå! Dette er en veldig artig bane å kjøre, mener hun.

Ellen Sæteren foran banen der det var en del action denne helgen.

Noen som følger ekstra nøye med denne helga er Cecilie Hammer, Celine Solberg og Ronja Flatmo. De er med i arrangementskomiteen og passer nøye på at alle som kommer inn betaler.
– Det er faktisk litt å følge med på, for det er bra med tilskuere, og innimellom kommer de samtidig, sier de tre, som ikke bare følger med på tilskuerne, men også løpene.
– Vi skal ut og prøve snart selv. Vi er blitt gamle nok og gleder oss veldig til å kjøre, for dette er så gøy!

Fra venstre Cecilie Hammer, Celine Solberg og Ronja Flatmo stilte i arrangementsteamet, og gleder seg veldig til det blir deres tur å suse rundt på banen.

Proffer er det tydelig både på banen og blant tilskuerne. Flere har med seg behagelige stoler med holdeanordninger for kald brus eller vann.  De nyter folkesporten og lavterskelkjøringen som gjør at alle kan være med. Det man trenger er en bil til 11 000 kroner, med et gebyr, og så må man ha personlig utstyr som stol, seler og hjelm.

For nye sjanser kan det bli både for de som deltar, de som ser på og vurderer å bli mer kjent med sporten.
– Vi bruker å arrangere to løp i året, og håper å få til et mot høsten også. Denne helga var 26 biler med. Vi ser gjerne at det blir mange og femti biler her, slik det har vært på det meste, sier Karijord, som minner om at de har biler i klubben som nye kan få teste.
– Juniorer og folk som tenker på å begynne med sporten kan prøve bil før de eventuelt går til anskaffelse av eget materiell, sier han.

Les gjerne tidligere sak om motorcrossklubben

Tekst: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Raymond A. Hagen og Hege Celine Sæthre